Вучић на седници СБ УН: Приштина угрозила све Србе на Косову

Председник Србије Александар Вучић поручио је амбасадорима у Њујорку, на седници Савета Безбедности УН о Косову, да је уплашен за будућност српског народа на Косову, али и целог региона. Наводи да је Приштина угрозила све Србе тако што је подигла таксе на робу из централне Србије на 100 одсто, и да не постоји правно оправдање за формирање „војске Косова“. Председни Косова Хашим Тачи је рекао да се ништа ванредно није догодило прошле недеље и да је војска требало да буде формирана и раније.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да дели забринутост Србије. Истакао је да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата. Подсетио је да су недавно одржане велике вежбе на северу Космета, што је застрашило Србе. Кфор делује и изван свог мандата, обучавајући косовске снаге, рекао је Небензја.

У обраћању које је уследило, председник Вучић је указао да Приштина није спровела оно што је било договорено Бриселским споразумом и набројао све тачке споразума које је Београд спровео у дело.

Истиче да због тога не прихвата уобичајене фразе да „обе стране треба нешто да ураде“.

Рекао је да је Приштина увела најпре таксе од 10 одсто, а када је видела да је албанска јавност добро реаговала, подигли их и на 100 одсто.

„Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Косова и, штавише, угрозили целу српску заједницу, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ“, поручио је Вучић.

 Председник Србије је навео и да не постоји правно оправдање за формирање „војске Косова“, чак ни у косовском уставу, који Србија не признаје. У њему се наводи да су за формирање војске потребни и гласови Срба, које нису добили.

Када је реч о захтеву Приштине за чланство у Интерполу, Вучић је рекао да је Србија бранила свој суверенитет, у складу са Повељом УН. Говорили смо им да не иду пред Интерпол, Унеско и ЕНТСО-Е, рекао је Вучић.

„Србија је увек спремна да настави процес дијалога, желели бисмо да позовем и УН да преузму већу улогу у будућности, немамо ништа против дијалога под покровитељством ЕУ, али желимо да се УН више укључе, да видимо кораке које ће предузети Приштина, морају да повуку таксе и друге потезе и наћи ћемо начин да обезбедимо сигурности нашег народа“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је Приштина изабрала нови преговарачки тим у којем су људи из ОВК који су под истрагом због злочина над српским цивилима.

„Ставили су све њихове предуслове и захтеве за наставак дијалога, да Србија призна независност Косова, да разуме да су границе Косова оне које они мисле да јесу и да неће променити чак ни облик државе, као унитарне, зато што ће Срби добити – ништа“, навео је Вучић.

За крај је на српском поручио народу на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

„Даме и господо, браћо Срби и сестре Српкиње, желим да вам се захвалим на свему што сте издржали, мукама кроз које сте прошли, и да вам поручим да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас“, закључио је Вучић.

Тачи: Ништа ванредно се није десило 
Хашим Тачи на седници СБ УН у Њујорку

Након обраћања председника Вучића, косовски председник Хашим Тачи је рекао се „ништа ванредно није десило прошле недеље“.

„Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука“, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су „чекали добру вољу оних који то нису показали“.

„Проблем који имају наши северни суседи није војска Косова већ егзистенција државе Косово. Без дијалога и коначног споразума остајемо земље које само производе драме“, рекао је Тачи који сматра да је „будућност у евроатлантским интеграцијама“.

Хашим Тачи је рекао да је пре две деценије био у униформи и борио се против режима Слободана Милошевића. “

Поносим се својом прошлошћу и прошлошћу мојих сабораца. Сада као председник знам да имам испред себе још једну велику обавезу, борбу за мир и бољу будућност, да заокружимо вековну борбу наших народа“, поручио је Тачи.

(Извор: РТС)