Дебата о дијалогу Београда и Приштине: Производња хаоса је једини важан бисниз на овим просторима

Да ли је дијалог Београда и Приштине већ клинички мртав и колико таквом стању доприноси чињеница да је почео као технички, а завршио се као политички процес две супротстављене стране? Да ли је такозвани компрoмис приближио или још више удаљио Приштину од Београда и обрнуто? Куда воде увођење такси за робу из Србије, трансфорамција БСК у Војксу Косова као и усвајање Резолуције о проговорима Београда и Приштине у Скупштини Косова, организованом хаосу, било каквом компромису илу утрвђивању позиција Приштине, пред неке нове и будуће преговоре? О овим темама данас се разговарало на дебати Форума за развој и мултиентничку сарадњу (ФДМЦ) која је под покровитељством Косовске фондације за отворенео друштво (КФОС) организована у Грачаници.

Дебата „Дијалог Београд – Приштина: Пут ка нормалности и како да тамо стигнемо“ окупила је у панелу државног секретара министарства привреде у Београду Бранимира Стојановића,  посланика у косовској скупштини Илира Деду, аналитичара Агона Малићија и књижевника Живојина Ракочевића.

Истакавши да је учешће у панелу прихватио, не како би расправљао о дневној политици, већ о последицама једне, како је навео, ужасне, ненародне, нељудске и антицивилизацијске политке коју воде Федерика Могерини, Хашим Тачи и Александар Вучић, посланик у косовском парламенту Иљир Деда је рекао:

„Ми осам година гледамо шта неодговорна елита у Бриселу ради на овим просторима. Нормализација значи мир, а то значи да они нису дорасли мировном процесу“, рекао је Деда.

Иљир Деда, посланик у Скупштини Косова, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Он је устврдио да Европа даје сву моћ Хашиму Тачију и додао да политику треба да воде Влада и Скупштина, а да је председник тај који треба да је подржи, а не, како је Деда нагласио, црта мапе.

„Нећемо дозволити да Тачи води овај процес макар многи људи у Бриселу изгубили своје каријере. Ми треба да градимо мир, али  треба и да сагледамо у ком ће правцу да води тај мир.“

Деда је процес евентуалне поделе и повлачења нових граница назвао фашистичким иза кога, како тврди, стоје Вучић и Еди Рама. Нагласио је да ни у једној странци не постоји јединство око пројекта поделе, што је проузроковало потпуни политички хаос.

„Не могу три човека да кроје судбине свих нас“, рекао је Иљир Деда.

Ракочевић: Европа је економски џин, али морална и војна нула
Живојин Ракочевић, књижевник и новинар: европске вредности су мртве, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Говорећи о Бриселском споразуму државни секретар министарства привреде у Београду, Бранимир Стојановић је подседио да он за српску страну није био нимало лак и да је Београд са своје стране направио многе „провизије“ и попуштања према Приштинини. Стојановић је нагласио да се албанска политичка елита понаша неодговорно и да наступа са позиције да има „великог брата“ који се о њима брине и да звог тога неће одговарати за своју неодговорност.

 „Одговорни су и зато се сада понашају тако како се понашају. Неко је ушао у  процес дијалога са подршком да тамо ништа лоше не може да му се деси. Тај неко се потписао у Бриселу и кад се вратио у Приштину, понаша се како то тамо не важи. Проблем је што доносиоци одлука на Косову не слушају никог из Европе, већ само своје америчке партнере. Приштину не интересује шта Европа мисли. Велики брат је рекао тако и то ће бити“, рекао је Стојановић.

Агон Малићи, политички алналитичар: ЕУ попустљива према политици Београда и Русије на међународном плану,  фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Политички аналитиар Агон Малићи каже да ЕУ инсистира на завшетку споразума, уз образложење да је Косово сада на реду да учини одређене уступке и уступи нешто Вучићу, те да је то, оценио је,  једини начин да се иде напред у процесу евроинтеграција. Малићи трвди да је ЕУ једнострана и да је попустила под притисцима политике коју Београд води преко Русије.

„Не веруем да је процес преговора умро, он је још активан он срља у неконтролисани хаос и све ово што видимо у последње време јесу преговри где се све стране труде да осигурају боље позиције у проговорима. Постоји  притисак према Србији да призна Косово у овим границама и ја не мислим да су случајне таксе и војска и то ће бити почетна тачка око које ће се водити будући проговорити. Сада имамо тачку да Србија пре почетка будућих преговора инсистира на укидању такси“, рекао је Малићи.

Живојин Ракочевић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Нагласивши да треба направити разлику између Европе и европских вредности, књижевник Живојин Ракочевић је рекао да су европске вредности сведене на минимум. Европа је, како је оценио, гомила „фразетина“ које ништа не значе, економски џин, политичка и војна нула.

„Слобода и демократија су готово избачене из јавног оптицаја од оног дана када је некадашњи шеф УНМИК-а  Сорен Јесен Петерсен плакао у рану зору и испраћао Рамуша Харадинаја у Хаг. Тог тренутка су и Еворпа и европске вредности умреле за све на овим просторима“, рекао је Ракочевић.

Малићи: Таксе на робу су резултат агресивне политике коју Србија преко Русије на међународном плану води према Косову.

Говорећи о таксма од 100 % на робу Уведену из Србије, Иљир Деда, посланик у Скупштини Косова је рекао да подржава ову меру Владе Косова као одговор на понашање Србије, и политику коју она води према Косову. Трансформација БСК у војску Косова је предвиђена Ахтисаријевим планом на који су Срби пристали, рекао је Деда.

 „Србија се није питала како се Косово осећа док она купује руске мигове и звецка оружјем. Ми каснимо пет година са почетком транформације БСК у војску, која је планирана Ахтисаријевим планом. Почетак трансфорамције безбедносних снага је заокруживање унутрашње државности и та фаза ће трајати десет година. Будућа војска Косова ће бити по свим стандардима НАТО –а, а дневна хистерија због њеног формирања служи у сврху поделе. Ми треба да знамо ко је генератор ове кризе, то су Вучић и Тачи, рекао је Деда.

Агон Малићи оцењује да се таксе на робу из Србије не би догодиле да није било агресивне кампање Русије и Србије против Косова на међународном плану.

 „Таксе су биле једина и крајња мера да Косово предузме нешто. ЕУ је изгубила Косово коме је једино преостало да се ослања на Америку.“

Малићи је оценио да се званични Београд  понаша као антидржавни аргумент против Косова и то је разлог што косовски Срби немају свој глас на Косову.

Државни секретар у министарству привреде, Бранимир Стојановић, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Државни секретар у министарству привреде, Бранимир Стојановић је рекао да таксе које су уведене на робу из Србије, саме по себи нису нормалне. Он је такође нагласио да је Приштина једини кривац и да је од самог почетка опструирала формирање Заједнице српских општина.

„Нама је Заједница требала као један од инстурмената како бисмо могли да преживимо, а не како би правили деструкције Приштини. Као последицу, сада имамо наставак кризе и ситуацију да Срби у још већем броју одлазе, док им са друге стране албански политичари нису омогућили да легитимно користе своја права на слободу, кретање и права на имовину.

Књижевник Живојин Ракочевић је оценио да су таксе застрашујућа ствар, а да њихово увођење значи пуцањ у основни, мали, животни интерес обичних људи и још један пуцањ у европске вредности. За њега је бриселски дијалог умро на самом почетку.

„ Дијалог је мртворођен већ после прве сесије.  Тамо су се окупили људи који су сели у једну европску собу, већина њих није испред себе имала ни папир, а кренилу су да решавају највеће балканско питање. Мртворођен је јер су Срби већ после прве рунде преговора осетили губитак слободе и мањак права“, тврди Ракочевић.

Стојановић: Нико у Приштини не сме да се супростави „легитимној“ антисрпској политици 
Бранимир Стојановић и Агрон Малићи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Подсетивши да је мишљење међународног суда правде и његово прихватање од стана Србије подлога и основ за бриселски дијалог посланик у скупштини Косова, Илир Деда је рекао да подржава Резолуцију о наставку преговора између Београда и Приштине, која је недавно усвојена у Скупштини Косова.

„Сада нам је потребно да и закон о делегацији за преговоре, који ће бити дат на усвојање у Скупштини и који ће и по резолуцији и закону бити једина иституција која ће водити преговоре са Србијом. Да ли Тачи има уставна овлашћења да води овај дијалог који води. Нема!…  Али он их је он киднаповао и преузео. Један од разлога садашње ситуације је и то, самовоља преговарача. Две државе имају два председника која не уливају поверење ни у својим државама. Метод који су они изабрали је дестабилизација Балкана у будућности. Нама треба нова екипа која ће допринети помирењу и новим преговорима. Ја се надам да ћемо већ овог четвртка имати закон о делегацији за преговоре и да све ово вратимо у правни оквир“, рекао је Деда.

Иљир Деда, фото: ГрачаницаОнлајн

Нагласивши да Приштина чини све да се уништи дијалог и да дијалога нема, односно да се све „рестартује“, јер косовским властима не одговарају преузете обавезе, Бранимир Стојановић, државни секретар у министарству привреде у Београду је рекао да је формирање новог преговарачком тима представља кораке који воде ка оцени да дијалога нема.

„ЕУ мора да повлачи одређене санкције ако мисли да се настави дијалог. Нико у Приштини не сме да се супростави легитимној антиспрској политици коју садашња власт води“, рекао је Стојановић.

С друте стане, аналитичар Агон Малићи тврди да су Срби са Косова жртве Србије.

„Србија клизи према дикатури и не видим ко то може, осим Вучића, да води преговоре. Нема шанси да се у дијалог укључе више људи. Овај процес је сада са великом тежином за регион и међународну заједници и наше могућности су мале. Ја сам против споразума који чини Косово нефунцкионалним“, рекао је Малићи.

Књижевник Живојин Ракоћевић је рекао да је прва и основна ствар то што смо суочени са много већим проблемом од капацитета људи који га решавају.

„Ово јесте проблем великог проблема и малог капацитета. У том случају морате да тражите друга решења јер ова не раде и функционишу. Слободе ће бити када будемо знали да нас је политика из Приштине оставила на миру и да јој не служимо за стварање хаоса. Производња хаоса је једини важан бисниз на овим просторима“, закључио је Ракочевић.

Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Говорећи о цивилном сектору и његовој улози у процесу дијалога и финасијерима истог,  Ракочевић је нагласио да је јасно „што новац долази са даље адресе, то је више слободе у невладином сектору и обрнуто“.

Осим представника цивилног сектрора са југа и севера, за панел – дебату у Грачаници владало је велико интересовање медија, али и појединих дипломатских представника страних земаља у Приштини.

И. Миљковић