Новости: Европа немоћна, Приштина болује од „сведозвољеноси“, реално је да се у дијалог укључи још неко ко има моћ да „истера“ решење до краја

Повратак питања КиМ у Уједињене нације знатно би ојачао наше позиције уочи кључних преговора о статусу. Дачић: То би било лековито за процес, и лакши пут до решења, откривају Новости.

Апел Уједињеним нацијама да се више укључе у решавање косовског питања, који је у понедељак увече пред чланицама Савета безбедности неколико пута поновио председник Александар Вучић, могао би озбиљно да одјекне на Ист Риверу, с обзиром на то да је преговарачки процес у којем осам година посредује Европска унија ударио у зид, пишу Новисти.

Иако су се ранијих година често чули захтеви да би дијалог требало да се врати под кишобран светске организације, Брисел је сујетно наставио да самостално усмерава преговоре. Показали су се као немоћни посредници којима конци измичу из руку, без капацитета да разреше отворену опструкцију коју већ месецима спроводи албанска страна.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже за „Новости“ да је ово можда прави моменат да се питање КиМ врати под окриље УН:

“То би било лековито за процес дијалога и појавила би се нада да бисмо можда могли да дођемо до обострано прихватљивог решења које би уз наше јаке савезнике Русију и Кину гарантовале и САД“.

Своју оцену о улози ЕУ у дијалогу Београда и Приштине изнео је у уторак и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин на свом твитер-налогу, на ком је написао да „медијаторство ЕУ храмље на обе ноге“:

Из наступа Хашима Тачија је јасно да Приштина све више болује од болести која се зове „сведозвољеност“. Она је јако опасна за регион, а посебно за српско становништво на КиМ.

Поводом хитне седнице СБ УН у понедељак увече, Чепурин је прокоментарисао:

-“Обратили смо пажњу на то да је Александар Вучић наступио поред таблице „Србија“ као и представници чланица СБ УН. А Хашим Тачи – поред таблице „Хашим Тачи“. Све је исправно. Генерални секретар УН је примио председника Србије, док је састанак са Тачијем одбио.

Некадашњи амбасадор Милован Божиновић каже да су у овом момету могући другачији модели преговарања, од овог у којем посредује ЕУ.

“Види се да ЕУ нема идеја како да дијалог успешно приведе крају, али још не жели да призна да путем којим се ишло није било могуће доћи до резултата. Сада имају разгоропађене Албанце који су своје захтеве подигли на високу летвицу, па је реално да се у дијалог укључи још неко ко има моћ да „истера“ решење. Ко ће то бити, то мора бити резултат договора.

И генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић каже за наш лист да, с обзиром на то како ЕУ води преговарачки процес, било добро да још неко помогне да се дијалог, пре свега, настави:

– Не видим као сметњу могућност да се УН на неки начин укључе у процес, тим пре што се унутар ЕУ већ сви спремају за изборе у мају 2019. Уколико ЕУ не жели да се УН укључе, она би морала овом питању да приђе много енергичније.

Веће учешће УН у решавању косовског питања, председник Александар Вучић затражио је и током разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутересом. Он је са првим човеком светске организације разговарао о једностраним потезима Приштине и ситуацији у региону и захвалио му се што је својим саопштењем изразио забринутост због одлуке Приштине да формира оружане снаге. Нагласио је да је Приштина својим потезима угрозила регионалну стабилност, као и да се Србија и даље залаже за наставак дијалога, пошто Приштина повуче ирационалне одлуке.

(извор Новости)