Оптимизам али и сумње око брзог наставка дијалога

У склопу припрема за постизање брзог и свеобухватног решења односа  у завршном процесу дијалога са Србијом, премијер Косова Рамуш Харадинај данас је разговарао са владиним тимом за преговоре и експертима његовог кабинета у циљу координисања посла и рокова у том дијалогу.

“Влада Косова је саставила динамичну екипу експерата која је припремила свеобухватни материјал, динамичан, отворен за дебате, како би процес дијалога између две државе био транспарентан. Обавезао сам се да ће Влада бити у потпуности у функцији преговарачке екипе и да може у потпуности да рачуна на експертизе које поседују сви механизми и државни сектори”, написао је свом фејсбук профилу Харадинај.

Током јучерашњег дана одржан је први састанак владиног тима за преговоре са Србијом, одређен Резолуцијом која је прошле недеље на предлог Социјалдемократске партије Косова, Шпенда Ахметија усвојена у косовском парламенту већином гласова. Након састанка, Ахмети и Фатмир Љимај, лидер Социјалдемократске Иницијативе, обавестили су новинаре да ће до 15. јануара наредне године процесуирати Влади Косова Нацрт закона за дијалог са Србијом.

Такође је одређено пет чланова који ће радити на Платформи, у коју ће бити уврштени принципи дијалога.

“Уставну улогу председника и премијера не можемо да одредимо Законом. У Резолуцији се наводи да делегација седне и разговара са њима”, изјавио је Ахмети и додао да ће од њих затражити “материјале о ономе о чему се разговарало до усвајања Резолуције у скупштини Косова.

Председник парламента Кадри Весељи је изјавио да се Косово више неће смањивати.

“Устав је решење проблема и неће бити поделе ни Асоцијације са извршним компетенцијама за општине са српском већином. Унутрашњи инати треба да се оставе по страни, јер никоме не служе и решење је признање независности Косова од Србије” изјавио је Весељи.

Убрзане активности косовских званичника, како би се припремили за завршни процес дијалога са Србијом, укључујући усвајање Резолуције, затим, објављивање Нацрта документа Владе за дијалог са Србијом, који ће бити дат на усвајање као закон, оснивање владиног преговарачког тима, јавно су започеле још 14. децембра, када је амерички председник Доналд Трамп, послао писмо косовском председнику Хашиму Тачију, четири дана пре обављивања писма у јавности. У писму Трамп нуди помоћ САД за постизање “историјског” споразума са Србијом, а изнео је и наду да ће за кратко време двојица председника бити гости у Белој кући, како би то прославили. У овом писму се посебан део посвећује важности да се искористи ова историјска шанса, за шта је важан и јединствени став Косова.

Истога дана и Висока представница ЕУ Федерика Могерини, у писму премијеру Рамушу Харадинају дала је до знања да је добро што је основан тим за преговоре, али да ће се он водити у истом формату и на председничком нивоу.

Опозициони Покрет Самоопредељење је већ изјавио да не жели да буде део преговарачког тима Косова, и тражи да се оцени досадашњи дијалог, пре него што се иде у завршну фазу.

И Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова, такође партија у опозицији, инсистирају на одржавању ванредних избора, како би се потврдио легитимитет Владе да преговара у име Косова, наводећи да владајућа коалиција нема већину гласова у парламенту.

Демократски савез Косова (ДСК) је такође раније изјавио да председник Косова нема мандат да преговара у име Косова, јер је по Уставу то одговорност Владе Косова. Због тога је и након објављивања садржаја писма председника Трампа, лидер ове партије Иса Мустафа саопштио да она неће бити део владине делегације за дијалог, износећи став да је преговарачки тим “неформална група” изгласана у скупштини.

“Уколико буде транспарентности у овом процесу, прикључићемо се како би дали допринос, али нећемо бити део неформалних и неприпремљених група за овај процес дијалога,” изјавио је Мустафа након састанка председништва ДСК.

Он је поновио став да се ДСК неће сложити ни у каквом случају кориговања граница, размена и трговина у замену за интегритет и територијални суверенитет Косова.

На свом Фејсбук профилу, Мустафа је потврдио да ће ДСК имату снажну опозициону улогу и да одлуке могу да доносе само они који имају подршку грађана.

Председник парламента Кадри Весељи сматра да је улога председника Тачија у дијалогу са Србијом уставна, и да ће он радити са екипом за преговоре, да сваки споразум мора да прође кроз Скупштину и најзад да се донесе заједничка одлука. По њему опозиционе политичке партије су неозбиљне и да због “унутрашњих интереса наносе штету Косову”.

“Први пут за три деценије да Косово не пристаје на дијалог. Више ме изненађује ДСК, који има традицију процеса дијалога, и ова фрустрација, иако љутња због трогодишње сарадње може бити основана, нема такво понашање није довољно морално”, изјавио је Весељи у емисији Рубикон на Телевизији Кохавизиони.

Косовски аналитичари сматрају да ни једно решење које може произаћи из дијалога са Србијом, не може да буде усвојено без подршке ДСК, односно да ова партија може директно да помогне процесу дијалога, јер има искуство и знање и може да спречи председника Хашима Тачија да преговара о дефинисању граница са Србијом, односно евентуалном разграничењу. Они сматрају и да у случају да остане ван овог преговарачког тима, на крају ДСК ће ипак морати да гласа за евентуално постигнути споразум.

Иначе, јуче је у Бриселу, након радног ручка лидера Западног Балкана, Висока представница Европске Уније (ЕУ), Федерика Могерини, одржала кратак састанак са два главна преговарача, косовским и српским председницима Хашимом Тачијем и Александром Вучићем.

Како преноси Коха диторе, позивајући се на изворе свог дописника у Бриселу, обојица председника су изјавила да су посвећени дијалогу. Тачи је, према овом листу, изнео оптимизам да је “споразум близу”, док Вучић не дели такво мишљење.

“Не могу да се сложим са том чињеницом и мислим да нисмо близу проналажења неког решења, али ми изгледа САД показује већи интерес за проналажење решења. Могуће је и изгледа реално, али не мислим да је лако и једноставно, но немамо другу алтернативу”, изјавио је Вучић.

Иначе, он је јуче у Бриселу поновио да је услов за наставак дијалога повлачење одлуке косовске Владе о увођењу таксе од 100 одсто на српску робу док, с друге стране, премијер Харадинај и даље не жели да попусти, са образложењем да проблеми не могу да се решавају половично.

 

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај