Скупштина Косова: Усвојен буџет за 2019. годину

Скупштина Косова данас је, после дуже паузе која је проглашена због недостатка кворума, усвојила Буџет за наредну годину у износи од две милијарде и 370 милиона евра. Осим посланика СЛС -а, Слободана Петровића, нико од српских представника није присуствовао данашњем заседању.

Иако је претходно најављен дневни ред са укупно 44 тачке, о којима се није гласало на пет претходних скупштинских заседања, такође и гласање о недовршеној тачки, са ванредне седнице од 22. новембра о предлогу Резолуције у вези неуспеха и скандала спољне политике Косова, за који су посланици прво трабали да гласају, то се није догодило. Због недостатка кворума, проглашена је пауза од пола сата, како би Скупштина могла да настави рад. После паузе у салу је ушао премијер Косова, Рамуш Харадинај и уместо да се настави рад, по већ објављеном дневном реду, саопштено је да ће посланици прво гласати за предлог Закона о буџету Косова за 2019. годину.

Посланик Социјалдемократске партије Дардан Сејдиу, пре усвајања Буџета, изнео је низ захтева. Сејдиу је, између осталог, затражио да се споразум Косова и Србије заврши у следећој години, да се најкасније до понедељка усвоји закон о дијалогу, да Влада Косова не сме више да зависи од Српске листе, те да сваки министар може да има максимално два заменика. Из Социјалдемократске партије је захтевана и замена министра пољопривреде Ненада Рикала јер, како је нагласио Дардан Сејдиу, у овом тренутку не ради најважније министарство за Косово, чији је министар у оставци.

Премијер Косова, Рамуш Харадинај, фото: ГрачаницаОнлајн

Пре изгласавања буџета премијер Косова, Рамуш Харадинај је обећао Социјалдемократској партији да ће јој бити испуњени сви захтеви зато што је подржала његову владу.

„У времену када је Српска листа покушала да уцењује Косово, хвала Социјалдемократској партији што је подржала владу у овом судбоносном тренутку“, рекао је Харадинај.

Косовски премијер је нагласио да ће се у понедељак 24. децембра на дневном реду Скупштине наћи усвојање закона о дијалогу, који је био уврштен у данашњи дневни ред.

И.Миљковић