Макрон писао Тачију: Ваше присуство на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата допринело достојанственом одавању почасти милионима жртава.

Председник Француске Емануел Макрон упутио је такозваном косовском председнику Тачију писмо у коме изражава захвалност Тачију за његово присуство на обележавању стогодишњице Дана примирја у Првом светском рату у Паризу, али и наводи да је сама церемонија пружила прилику политичарима да „утврдимо посвећеност миру и спремност да ојачамо дијалог и заједничке акције“.

Након писма председника Доналда Трампа председнику Србије Александру Вучићу и Тачију, у којем се потенцира њихова улога у досадашњем дијалогу, као и важност скорог постизања свеобухватног споразума, и писма ЕУ које је упућено косовском премијеру Харадинају, у којем се такође изражава нада да ће новоизгласани преговарачки тим Косова максимално да допринесе напорима Тачија у дијалогу, кабинет косовског председника објавио је још једно писмо, преноси „Коссев“.

Овога пута, Тачију је писао Макрон. Међутим, иако се у писму говори о потреби за миром и дијалогом, не помиње се експлицитно сам дијалог између Београда и Приштине.

Ипак, то писмо је датирано на 18. децембар, док га је француска амбасада упутила Тачију 19. децембра када су увелико у току живе дипломатске преписке. Иначе, председник Србије Александар Вучић је примио писмо од Емануела Макрона још крајем новембра.

Писмо Макрона Тачију преносимо у целости:

„Цењени господине председниче,

Ваше присуство у Паризу 11. новембра, заједно са још 96 челника држава, влада и лидера међународних организација за мене је представљало част.

Захваљујем Вам се.

Ваше учешће на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата и Прве мировне конференције у Паризу је било од великог значаја.

Својем учешћем сте допринели достојанственом и емотивном одавању почасти милионима жртава трагедије која је дубоко урезана у сећање нашег народа и која је усмерила судбину света.

То је дало прилику нама политичарима, свесних комплексности изазова са којима се суочавамо, да утврдимо посвећеност миру и спремност да ојачамо дијалог и заједничке акције.

Изражавајући још једном огромно задовољство због могућности да Вас угостим 11. новембра 2018. и моју захвалност за Ваше присуство том симболичком дану, молим Вас, господине председниче, прихватите уверење мог највећег уважавања.“

(Извор: Спутњик)