Увоз робе из Србије и БиХ сведен на минимум

На Косово је у децембру је увезена роба из Србије и БиХ и Србије у вредности од 290.000 евра, док је у истом периоду прошле године тај износ  био 40 милиона евра, саопштила је Царина Косова агенцији Срна.

Портпарол Царине Косова Адриатик Ставиљеци рекао је да је увоз робе из БиХ и Србије од 21. новембра, када су уведене таксе од 100 одсто, спао на минимум, јер се тренутно увозе само сировине.

Роба из Србије и БиХ надомештена је увозом робе, углавном, из Италије, Турске и Хрватске, а на рафовима продајних објеката има и робе из Грчке и Бугарске.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: производи из Србије


Ставиљеци је навео да је у децембру издато 145 царинских декларација на робу из Србије у укупној вредности од 250.509 евра и 29 царинских декларација на робу из БиХ вредности 41.059 евра.

Према подацима царинске службе, са прелаза Јариње, Бела земља и Мердаре враћено је више десетина камиона јер нису имали одговарајућу ознаку „земље увозиника“. Камиони су враћани током првих десетак дана од ступања одлуке о царинским стопама на робу из Србије и БиХ.

 “У посљедњих двадесетак дана са прелаза није враћен ниједан камион с робом, јер увозници знају да имају обавезу да на производима морају да имају ознаку „Косово“ и да се роба са декларацијом „Косово и Метохија“, „УНМИК – Косово“ или „Косово Резолуција 1244“ не може увозити ни царинти – објаснио је Ставиљеци.

Месец дана откао је је ступила на снагу одлука Владе Косова о увођењу царинских стопа од сто одсто, у велепродајним и малопродајним објектима на Косову, који су власништво Албанаца, нема производа из БиХ и Србије.

Магацини у власништву Срба су затворени или се у њима налази роба са истеклим роком трајања.  Срби власници тих објеката истичу да су због ове одлуке десетине радника остали без посла и да се сада малопродајни објекти у српским срединама искључиво снабдевају робом из магацина у власништву Албанаца. Брашно, млеко, сиреви и други прехрамбени производи продају се по ценама увећаним за 35 до 45 одсто, а уља из Грчке и Италије скупља су за 80 центи, у односу на уља која су допремана из Србије. Највећи раст цена забележен је у индустрији меса где је килограм „живе ваге“ говедине скочио на 1,85 центи по килограму због чега се суво говеђе месо продаје по цени од 12 до 18 евра по килограму.

(Извор: Срна)