Uvoz robe iz Srbije i BiH sveden na minimum

Na Kosovo je u decembru je uvezena roba iz Srbije i BiH i Srbije u vrednosti od 290.000 evra, dok je u istom periodu prošle godine taj iznos  bio 40 miliona evra, saopštila je Carina Kosova agenciji Srna.

Na Kosovo je u decembru je uvezena roba iz Srbije i BiH i Srbije u vrednosti od 290.000 evra, dok je u istom periodu prošle godine taj iznos  bio 40 miliona evra, saopštila je Carina Kosova agenciji Srna.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci rekao je da je uvoz robe iz BiH i Srbije od 21. novembra, kada su uvedene takse od 100 odsto, spao na minimum, jer se trenutno uvoze samo sirovine.

Roba iz Srbije i BiH nadomeštena je uvozom robe, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na rafovima prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: proizvodi iz Srbije


Staviljeci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz Srbije u ukupnoj vrednosti od 250.509 evra i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrednosti 41.059 evra.

Prema podacima carinske službe, sa prelaza Jarinje, Bela zemlja i Merdare vraćeno je više desetina kamiona jer nisu imali odgovarajuću oznaku „zemlje uvozinika“. Kamioni su vraćani tokom prvih desetak dana od stupanja odluke o carinskim stopama na robu iz Srbije i BiH.

 “U posljednjih dvadesetak dana sa prelaza nije vraćen nijedan kamion s robom, jer uvoznici znaju da imaju obavezu da na proizvodima moraju da imaju oznaku „Kosovo“ i da se roba sa deklaracijom „Kosovo i Metohija“, „UNMIK – Kosovo“ ili „Kosovo Rezolucija 1244“ ne može uvoziti ni carinti – objasnio je Staviljeci.

Mesec dana otkao je je stupila na snagu odluka Vlade Kosova o uvođenju carinskih stopa od sto odsto, u veleprodajnim i maloprodajnim objektima na Kosovu, koji su vlasništvo Albanaca, nema proizvoda iz BiH i Srbije.

Magacini u vlasništvu Srba su zatvoreni ili se u njima nalazi roba sa isteklim rokom trajanja.  Srbi vlasnici tih objekata ističu da su zbog ove odluke desetine radnika ostali bez posla i da se sada maloprodajni objekti u srpskim sredinama isključivo snabdevaju robom iz magacina u vlasništvu Albanaca. Brašno, mleko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cenama uvećanim za 35 do 45 odsto, a ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi, u odnosu na ulja koja su dopremana iz Srbije. Najveći rast cena zabeležen je u industriji mesa gde je kilogram „žive vage“ govedine skočio na 1,85 centi po kilogramu zbog čega se suvo goveđe meso prodaje po ceni od 12 do 18 evra po kilogramu.

(Izvor: Srna)