Курти и Мустафа о новом преговарачком тиму: Штета да на челу преговарачког тима буду људи који купују своју подршку

Нови преговарчки тим Приштине  предводиће потпредседник Владе и лидер НИСМЕ Фатмир Лимај и градоначелник Приштине и лидер Социјалдемократске партије Шпенд Ахмети. Влада и председништво Косова су подржали нове чланове, међутим, опозиционе партије на Косову тврде да је тим предложен како би несугласице око дијалога, код једног дела опозиције, биле стављене под контролу.

Лидер најутицајније опозиционе партије Демократског савеза Косова Иса Мустафа поручио је на обележавању 29. годишњице од оснивања те партије да она никада неће подржати корекцију границе. Он се изјаснио и шта очекује од дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Дијалог треба да воде две државе, треба постићи коначни споразум без угрожавања суверенитета Косова у било којој форми, према декларацији о независности Косова. Споразум би требало да омогући Косову чланство у међународним организацијама. ЛДК сматра да актуелну власт није брига за територијални суверенитет и интегритет, него лични интегритет. Власт која нема поверење ни 3% грађана не може да представља Косово у Бриселу као група јединства, него само као обмана“, тврди Мустафа.

С друге стране, лидер Самоопредељења Албин Курти наглашава да су поједине партије “купљене” како би ушле у процес дијалога, а да ће таксе на робу из Србије бити укинуте као што су и донете, “без плана“.

„Влада нема план за економски развој, па чак и када се ради о таксама од 100% на робу из Србије. Премијер Харадинај је понудио да таксе буду укинуте преко његовог свеобухватног споразума, дакле уведене су без плана, а нуди да буду укинуте исто тако, без плана. Тачи и Весељи су искористили похлепу Алијансе и НИСМЕ за власт, како би смирили њихове несугласице тако што су их укључили у дијалог. Штета је по Косово што ће на челу преговарачког тима у дијалогу који ће да дефинише нашу судбину бити човек који осигурава подршку преко куповине“, навео је Курти.