fbpx

Kurti i Mustafa o novom pregovaračkom timu: Šteta da na čelu pregovaračkog tima budu ljudi koji kupuju svoju podršku

Лидер Самоопредељења Аљбин Kурти у разговору са шефом парламентарне групе ЛДK Авдулахом Хотијем

Novi pregovarčki tim Prištine  predvodiće potpredsednik Vlade i lider NISME Fatmir Limaj i gradonačelnik Prištine i lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti.

Novi pregovarčki tim Prištine  predvodiće potpredsednik Vlade i lider NISME Fatmir Limaj i gradonačelnik Prištine i lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti. Vlada i predsedništvo Kosova su podržali nove članove, međutim, opozicione partije na Kosovu tvrde da je tim predložen kako bi nesuglasice oko dijaloga, kod jednog dela opozicije, bile stavljene pod kontrolu.

Lider najuticajnije opozicione partije Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručio je na obeležavanju 29. godišnjice od osnivanja te partije da ona nikada neće podržati korekciju granice. On se izjasnio i šta očekuje od dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Dijalog treba da vode dve države, treba postići konačni sporazum bez ugrožavanja suvereniteta Kosova u bilo kojoj formi, prema deklaraciji o nezavisnosti Kosova. Sporazum bi trebalo da omogući Kosovu članstvo u međunarodnim organizacijama. LDK smatra da aktuelnu vlast nije briga za teritorijalni suverenitet i integritet, nego lični integritet. Vlast koja nema poverenje ni 3% građana ne može da predstavlja Kosovo u Briselu kao grupa jedinstva, nego samo kao obmana“, tvrdi Mustafa.

S druge strane, lider Samoopredeljenja Albin Kurti naglašava da su pojedine partije “kupljene” kako bi ušle u proces dijaloga, a da će takse na robu iz Srbije biti ukinute kao što su i donete, “bez plana“.

„Vlada nema plan za ekonomski razvoj, pa čak i kada se radi o taksama od 100% na robu iz Srbije. Premijer Haradinaj je ponudio da takse budu ukinute preko njegovog sveobuhvatnog sporazuma, dakle uvedene su bez plana, a nudi da budu ukinute isto tako, bez plana. Tači i Veselji su iskoristili pohlepu Alijanse i NISME za vlast, kako bi smirili njihove nesuglasice tako što su ih uključili u dijalog. Šteta je po Kosovo što će na čelu pregovaračkog tima u dijalogu koji će da definiše našu sudbinu biti čovek koji osigurava podršku preko kupovine“, naveo je Kurti.

 

 

%d bloggers like this: