Na poziv Nezavisnog sindikata, Britanska ambasada na Kosovu pomaže u odabiru direktora RTK

Britanska ambasada je izrazila spremnost da pomogne kosovskom Odboru za Radio i Televiziju  kako bi se izabrao generalni direktor RTV Kosova (RTK).

Britanska ambasada je izrazila spremnost da pomogne kosovskom Odboru za Radio i Televiziju  kako bi se izabrao generalni direktor RTV Kosova (RTK). Ova ambasada, kroz memorandum sa Skupštinom i Vladom Kosova, takođe je ponudila svoju podršku konkursu koji je otvoren 19. novembra, ali uopšte nije bila pozvana da učestvuje u ovom procesu, piše danas prištinska Koha Ditore.

Podsetivši da je konkurs otkazan jer su samo dva od pet kandidata, ispunjavala uslove postavljene u njemu, koha napominje da je način postavljanja kriterijuma za konkurenciju i napredak procesa uslovio reakcije i opozicionih poslanika i nezavisnog sindikata RTK, koji su zatražili da proces izbora direktora javnog servisa bude transparentan.

Na osnovu toga, Nezavisni sindikat RTK je zatražio od Britanske ambasade da prati ovaj proces.

 „Za zaposlene u kosovskom javnom servisu, važna je podrška Britanske ambasadu po pitanju konkursa za mesto generalnog direktora RTK,  za koji se očekuje da ponovo bude objavljen zbog neuspeha u prvom pokušaju. Pozicija generalnog direktora RTK je najvažnija od svih ostalih pozicija u ovoj ustanovi, i više je nego neophodno, da se konkurencija za ovu poziciju realizuje uz punu transparentnost “, navodi se u zahtevu sindikata.

Britanska ambasada na Kosovu je odgovorila na zahtev naglasivši da su „ponudili svoju pomoć i izrazila svoju spremnost za učešće ukoliko bude pozvana od strane Odbora javnog emitera.

(koha.net)