fbpx

Tiha migracija Srba, pošast za koju smo svi podjednako krivi

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Tihi i gotovo svakodnevni odlasci mladih u potragu za boljim, kvalitetnijim i bezbednim životom, većim mogućnostima za obrazovanje, zaposlenje i napredovanje u karijeri,
Tihi i gotovo svakodnevni odlasci mladih u potragu za boljim i bezbednim životom, većim i kvalitetnijim mogućnostima za obrazovanje, zaposlenje i napredovanje u karijeri, kako sa teritorije opštine Gračanica, tako i sa čitavog prostora Kosova i Metohije, u užu Srbiju, ali i zemlje regiona, razlog je istraživanja koje je uradila Mreža za građanski aktivizam (MGA).

Rezultati istraživanja, koje je za ciljnu grupu imalo srednjoškolce završnih razreda, ali i studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pokazali su poražavajuće rezultate. Naime, najveći broj mladih iz opštine Gračanica, po zavšetku srednjih, visokih i viših škola, želi da ode sa Kosova i Metohije, uglavnom u centralnu Srbiju ili u inostranstvo.

Mreža za građanski aktivizam je predstavila istraživanje i ujedno organizovala tribinu „Tiha migracija Srba“. U panelu su učestvovali državni sekretar Ministarstva privrede u Vladi Srbije, Branimir Stojanović, zamenik predsednika opštine Gračanica, Saša Danić i predsednik Skupštine opštine Gračanica i direktor OŠ „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela, Ljubiša Karadžić.

Todorović: Kako se situacija na terenu zaoštrava, tako su i mladi sve čvršći u odluci da žele da odu

Naglasivši da je tiha migracija Srba očigledan problem, o kome i javnost i mediji ćute, direktor MAG-a, Ivan Todorović je rekao da je bilo krajnje vreme da se o ovom problemu otvoreno prodiskutuje.

Todorović je podsetio na neka ranija istraživanja Agencije „Galup“ koja su se odnosila na prostore bivših jugoslovenskih republika koje imaju identičan problem sa „odlivom mladih mozgova“.

 Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn


„Kada je u pitanju odliv mozgova u inostranstvo, Kosovo ima indeks od 42%, BiH 32% dok su rezultati u vezi sa užom Srbijom zastrašujući, jer gotovo polovina mlade populacije, čak 46%, želi da ode iz zemlje“, rekao je Ivan Todorović.

Naglasivši da je za istaživanje korištena kvalitativna metodologija i da su ciljna grupa bili učenici završnih razreda srednjih škola i studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitorvici, Todorović je rekao da su krajnji rezultati poražavajući.

„Poražavajuća je činjenica da studenti koji studiraju u Kosovskoj Mitrovici ne planiraju da nastave svoj život ovde, dok srednjoškolci po završetku škole žele da upišu fakultete što dalje od Kosova“, nalasio je Todorović.

Kao glavne razloge ovakvih odluka, mladi su naveli nepostojanje bezbednosti, nemogućnost zaposlenja i napredovanja u karijeri.

„Kako se situacija na terenu zaoštarava, tako su i mladi sve čvršći u odluci da žele da odu odavde. Čak polovina ispitanika je rekla da ne želi da se vrati po završetku škole, šta god da se ovde desi“, rekao je direktor Mreže za građanski aktivizam, Ivan Todorović.

Upoređujući stanje kod nas sa migracionim tokovima u regionu, MGA je na kraju dao i preporuke lokalnim vlastima, u cilju rešavanja problema tihih migracija.

Preporučuje se da opština Gračanica, ali i sve druge lokalne samouprave sa srpskom većinom, stvore bolje ekonomske uslove za pokretanje malih biznisa putem subvencionisanja mladih, pokretanje javnog prevoza na teritoriji opštine, obezbeđivanje stipendija za studenate uz garancije zapošljavanja posle studija, razvijanje pozitivnog okruženja za privlačenje investitora, uzdržavanje političkih struktura od izjava koje unose paniku među stanovništvo, kao i da lokalni predstavnici budu više u kontaktu sa ljudima kako bi smirili napetost i teznije. Jedna od preporuka je i veća transparentnost u radu lokalne samouprave.

Stojanović: Za sadašnje stanje svi snosimo deo odgovornosti

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije, Branimir Stojanović je naglasio da postoji istorijski kontekst koji obajšnjava migraciju Srba sa ovih prostora samo u jednom pravcu.

„Stvorena je kultura pritiska Albanca prema Srbima za iseljavanje sa ovih prostora. Amplituda i intenzitet se vremenom menjao, ali nikada nije slabio“, naglasio je Stojanović i zapitao:

„Kako će ljudi da budu bezbedni, kada oni koji su u izvršnoj vlasti to nisu!“, aludirajući na hapšenje Marka Đurića i prebijanje predstavnika Srba u Mitrovici u martu ove godine.

Stojanović je naveo da postoji značajan broj faktora na koje Srbi ne mogu da utiču, „a to je odnos albanske političke elite i međunarodne zajednice prema nama“.

„Sve naše teme, od zapošljavanja, lične i imovinske bezbednosti, ostale su nerešene, jer za njih nije bilo volje kod Albanaca i mi za njihovo rešavanje nećemo naći razumevanja među Albancima“, ustvrdio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije, Branimir Stojanović.

On je podsetio i da Srba, uprkos ustavnoj i zakonskoj obavezi, u kosovskim institucijama ima na nivou statističke greške, te da Albanci time neće da se bave i da su se napori srpskih predstavnika u kosovskim institucija, uglavnom zavšravali neuspehom.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn


Stojanović je naglasio da za sadašnje stanje svi snosimo određeni deo odgovornosti, te da on beži ni od svoje odgovornosti. Istakao je da institucije u Prištinu imaju sve insturmente vlasti i zato je njihova odgovornost najveća, ali i podvukao, da ovom trenutku ne možemo raditi na brzim rešenjima.

„Investicija nema tamo gde nije bezbedno jer novac beži od nesigurnosti i to je glavni razlog što nismo mogli da napravimo neku ozbiljniju priču da neko investira nešto u našu sredinu. Kapital beži od nesigurnosti“, rekao je Stojanović.

On je istakao da odgovore moramo tražiti na dvema stranama:

„Prvo, da probamo da stvorimo političku stabilnost i zato insistiramo na dijalogu, bez obzira što se Priština trudi da ga nema. Politička stabilnost je osnovi uslov za investiranje. Drugo, određeni prerađivački pogoni moraju da dođu u naše sredine, a sa njima i posao za mlade“, zaključio je na kraju Stojanović.

Danić: Tiha migracija neše bolno pitanje

Zamenik predsednika Opštine Gračanica, Saša Danić je podsetio na sve što su lokalni predstavnici do sada uradili na poboljšanju života građana u našoj oštini, stavljajući akcenat na izgrađene kuće i stanove, zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica i izgadnju kuća ili doniranje građevinskog materijala za njih. Međutim, kako je naglasio, prioritet u rešavanju ovog problema treba da bude privlačenje investitora i stvaranje klime za zapošljavanje mladih.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn


„Glavni naš cilj, od trenutka kada smo preuzeli da vodimo ovu opštinu, jeste opstanak i ostanak stanovništva na ovoj teritoriji. Sve preporuke koje ste naveli u istraživanju su i naše preporuke i shvatamo ih kao obavezu i radimo na realizaciji istih“, naglasio je Danić.

On je priznao da opštinske vlasti nisu u mogućnosti da same zaustave migraciju mladih i da rešavanje ovog problema zahteva angažovanje svih.

„Tiha migracija nije strana ni najsavremenijim društvima, ali ovde je to bolno pitanje, jer nas je svakim danom sve manje i zato jer živimo gde živimo i zato moramo zajednički da ga rešavamo“, rekao je zamenik predsednika opštine Gračanica, Saša Danić.

Direktor OŠ „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela i predsednik Skupštine Opštine Gračanica Ljubiša Karadžić, komentarišući istraživanje MGA-a, rekao je da se u većim srpskim sredinama, poput Gračanice i Lapljeg Sela ne oseća tiha migracija, jer se broj đaka povećava, doseljavanjem porodica iz rubnih sredina opštine. Međutim, kako je naglasio, broj upisanih đaka u školama u Preocu ili u Čaglavici je iz godine u godinu sve manji.

M. Trajković: Jedinstvo Srba neophodno

Predstavnik SNF-a, Momčilo Trajković je na kraju debate apelovao na jedinstvo svih srpskih političkih faktora i prisutne upoznao sa delovima razgovora koje je delegacija Srba sa Kosova i Metohije, u kojoj je i sam bio, imala sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Trajković je rekao da ga je predsednik Vučić podržao u stavu da se svakoj srpskoj porodici na Kosovu i Metohiji plaća kosovski dodatak jer, kako je rekao, „oni su to svojim životom i čuvanjem teritorije i državnosti Srbije na ovim prostorima, i zaslužili.

Ivan Miljković

%d bloggers like this: