Pozicija i opozicija ne odustaju od različitog pristupa dijalogu

Лидер Самоопредељења Аљбин Kурти у разговору са шефом парламентарне групе ЛДK Авдулахом Хотијем

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, pozvao je danas predstavnike vladajuće koalicije, predsednika i premijera Kosova i predstavnike opozicionih partija,

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, pozvao je danas predstavnike vladajuće koalicije, predsednika i premijera Kosova i predstavnike opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, kako bi razgovarali o Nacrtu sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom. Predstavnici opozicije, koji su odbili poziv Veseljija s druge strane, podneli su zahtev za održavanje vanredne sednice skupštine, kako bi vodili debatu o procesu dijaloga.

Nakon susreta koji je sazvao Veselji, član vladinog tima za dijalog sa Srbijom, lider Socijaldemokratske partije Kosova Špend Ahmeti, izjavio je da će delegacija 8. januara otputovati u Brisel i istakao da na današnjem sastanku nije postignuta puna saglasnost, komentarišući da se tako nešto i nije očekivalo u prvom susretu.

Na pitanje novinara da li će u dijalogu sa Srbijom pristati na razgovore o teritoriji Kosova, Ahmeti je istakao da državna delegacija ima Rezoluciju kojom se određuje njen mandat i da postoji Ustav Kosova.

“Ukoliko govorimo o raznim idejama razmene i takvim stvarima, mi imamo Ustav kao putokaz. Delegacija nema mandat ni da promeni Ustav, niti da radi takve stvari. Sve ćemo ovo usaglasiti, kažem još jednom – puna transparentnost prema svim stavovima i zahtevima koji nam dođu, ali je naš mandat jasan”, izjavio je Ahmeti.

Predsednik Kosova Hašim Tači je novinarima izjavio da samo ujedinjeni i koordinirani mogu da postignu uspeh i da je nakon pisma Donalda Trampa oko dijaloga sa Srbijom, sve drugačije.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj, Špend Ahmeti

“Evropska Unija (EU) i region su drugačiji nakon pisma Donalda Trampa koji je zatražio da preuzmemo odgovornost za dijalog. Gde je Amerika, tu je i odluka o dijalogu. Nastavićemo da budemo fokusirani na naše ciljeve. Pregovaračka ekipa će uraditi svoj posao, ja kao predsednik nudim pomoć. Svaka ideja i sugestija je dobrodošla, kako bi dijalog bio kompletan. Svet ne čeka nas i mi nećemo razočarati”, izjavio je Tači.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji je izjavio i da će se sutra vladin pregovarački tim sastati sa ambasadorima zemalja KVINTE i predstavnicom Kancelarije EU na Kosovu.

“To je proces slobode i suvereniteta, proces teritorija naše nezavisne države, proces priznanja od Srbije i obezbeđivanje naše stolice u Organizaciji ujedinjenih nacija (OUN),” izjavio je Veselji.

S druge strane, predsedništvo skupštine je zakazalo za danas vanrednu sednicu skupštine Kosova, na zahtev poslanika dve najveće opozicione partije. Međutim, ova sednica nije održana jer se u skupštinskoj sali nisu pojavili poslanici vladajuće koalicije, niti predsedavajući skupštine. Nakon sat i po vremena, šefovi poslaničkih grupa Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, Avdulah Hoti i Glauk Konjufca novinarima su izjavili da se radi o neodgovornom ponašanju poslanika vladajuće koalicije.

“Ocenjujemo da je velika neodgovornost način na koji se upravlja skupštinom Kosova, ne omogućavajući da se normalnim pocedurama odvija rad skupštine i promoviše demokratija i mišljenje poslanika”, izjavio je Hoti.

Glauk Konjufca je siguran da su poslanicima vladajuće koalicije, njihovi šefovi naredili da ne prisustvuju skupštinskoj sednici na kojoj je trebalo da se razgovara o procesu dijaloga sa Srbijom.

“Ovaj sporazum sadrži brojne defekte, počev od proceduralnih do sadržajnih defekata. Bili smo veoma zainteresovani da pred premijerom otvorimo ove teme, ali većina primenjuje strategiju bojkota. Ovo je protivrečno, imajući u vidu njihov stav da su za jačanje uloge skupštine u dijalogu”, izjavio je Konjufca.

Opozicija odbija da bude deo dijaloga sa Srbijom, insistirajući na održavanju prevremenih izbora.

Juče je lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa pozvao na jedinstvo, ističući da “krilo rata i mira” treba da budu zajedno u dijalogu sa Srbijom.

“U ovoj je situaciji malo važno ko je pozicija, koliko je važno da bez pozicije i bez prave opozicije nema rešavanja pitanja od državnog i nacionalnog interesa. U ovim procesima ne može niko da bude zaobiđen, jer nema partije ili čoveka koji ne voli Kosovo i državu Kosovo, ali svako ga voli na svoj način,” napisao je svom Facebook profilu Isa Mustafa.

Deo kosovskih medija je ovu poruku Mustafe protumačio kao promenu stava u odnosu na aktivno učešće u dijalogu sa Srbijom, međutim, on je pojasnio stav DSK u narednoj poruci putem ove društvene mreže, istićući da se neće pridruživati pregovaračkom timu i da će “interese Kosova braniti kao opozicija i partija koja predstavlja posebno istorijsko nasleđe”.

Umesto da se danas u Skupštini Kosova vodi debata o Nacrtu sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, na zahtev kosovske opozicije, poslanicima se obratio predsednik Kosova Hašim Tači. On je u svom govoru, pored ostalog, pomenuo sve svoje aktivnosti van zemlje i susrete sa raznim inostranim delegacijama na Kosovu tokom ove godine. Njegovo obraćanje bojkotovali su poslanici opozicije.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive