Уместо расправе о дијалогу, годишњи извештај Хашима Тачија

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

У исто време када је данас, на захтев опозиције, била заказана ванредна седница Скупштине Косова, на којој је требало расправљати о “Свеобухватном споразуму између Косова и Србије”, одржан је састанак Кадрија Весељија са новим приштинским тимом за дијалог са Београдом. Састанку су присуствовали Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. Седница Скупштине је одржана нешто касније, али је на дневном реду ненајављено било подношење годишњег извештаја косовског председника Хашима Тачија.

Близу смо коначног договора са Србијом и потребан нам је политички консензус свих политичких чинилаца, сиже је данашњег састанка који је оџао Кадри Весељи са новоизабраним преговарачким тимом Приштине за дијалог са Србијом. Весељи је позвао и представнике опозиције да се придруже преговарачком тиму и тако, како је рекао, спрече Александра Вучића да води и добије процес преговора.

“Цео процес дијалога са Србијом мора да буде транспарентан и због тога смо формирали тим. Косово има људе који преузимају водећу улогу у доношењу одлука, па тако и у процесу дијалога са Србијом. Циљ нашег уласка у дијалог је јасан, а то је да поразимо Србију и да заузмемо место у Уједињеним нацијама”, рекао је Весељи.

Састанку нису присуствовали представници Самоопредељења и Демократског савеза Косова, за које су предвиђена места у преговарачком тиму, док Српска листа није ни позвана. Косовски председник Хашим Тачи сматра да је потребна координација свих политичких чинилаца, како би се дијалог са Србијом привео крају.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

“Изузетно ценим ову иницијативу која ће служити бољој координацији у дијалогу. Наш циљ је да Србија призна независност Косова и столица у Уједињеним нацијама. Позивам све политичке факторе на Косову да се уједине и преузму део одговорности”, истакао је Тачи.

Док се две највеће опозиционе странке Самоопредељење и Демократски савез Косова противе и Нацрту закона о дијалогу и новом преговарачком тиму, истичући да је једина преговарачка платформа Устав Косова и позивајући на нове парламентарне изборе, шеф Социјалдемократске партије, отцепљене управо од Самоопредељења, Шпенд Ахмети, најављује посету Бриселу већ за 8. јануар. Ахмети ће заједно са Фатмиром Љимајем, који данас није присуствовао састанку, предводити косовски преговарачки тим у дијалогу са Србијом.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Шпенд Ахмети

„Изабрана државна делегација за преговоре има Резолуцију којом се дефинише њен мандат. Такође, ми имамо Устав против кога не можемо и не смемо да радимо. Ако говоримо о територијалним разменама, онда имамо Устав и тамо све јасно пише”, казао је Шпенд Ахмети.

После састанка, премијер Косова Рамуш Харадинај, кратко је новинарима изјавио да подржава преговарачки тим, али да размена територија не долази у обзир. Нешто касније, одржана је и седница Скупштине Косова, на којој се, како је раније најављено, није расправљало о Закону о дијалогу са Србијом. Дневни ред је промењен и пред посланицима позиције, косовски председник Хашим Тачи, поднео је годишњи извештај о раду председника. У сали су били само посланици позиције.

Анђелка Ћуп