fbpx

„Venac“, Narodno pozorište iz Prištine i Dom Kulture „Gračanica“ među deset najzaslužnijih ustanova kulture u Srbiji

Priznanje „Kulturni obrazac“,  koje tradicionalno dodeljuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, ove godine je pripalo Nacionalnom ansamblu narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, Prištinskom narodnom pozorištu sa sedištem u Gračanici i Domu kulture „Gračanica“. Tako su se ove tri ustanove našle među deset najzaslužnijih ustanova kulture u Srbiji u 2018. godini.

Nagradu „Kulturni obrazac“ za posvećen rad na očuvanju i razvoju srpske kulture, koju ove godine Ministarstvo kulture dodeljuje po prvu put istaknutim institucijama i pojedincima, među 10 institucija u Republici Srbiji i 22 pojedinca, dobili su Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture u Gračanici i Ansambl „Venac“. Nagrade direktorima ovih institucija, Predragu Radonjiću, Živojinu Rakočevići i Snežani Jovanović uručio je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“, osnovan je 1964. godine u Prištini, kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Vlada Republike Srbije je osnivač „Venca“, a ansambl je pod upravom Ministarstva kulture i informisanja. „Venac“ je proteran iz Prištine 1999. godine, ali nastavlja da radi u centralnoj Srbiji. Oktobra 2003., ansambl se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde i počinje sa radom u selu Čaglavica. Tu ostaje do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu, u Dom kulture, gde se i danas nalazi.

„Venac“ radi na očuvanju igre, pesme, običaja i tradicije naroda sa Kosova i Metohije i u svom repertoaru ima preko 35 koreografija najpoznatijih koreografa.

A. Ćup

%d bloggers like this: