„Венац“, Народно позориште из Приштине и Дом Културе „Грачаница“ међу десет најзаслужнијих установа културе у Србији

Признање „Културни образац“,  које традиционално додељује Министарство културе и информисања Републике Србије, ове године је припало Националном ансамблу народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“, Приштинском народном позоришту са седиштем у Грачаници и Дому културе „Грачаница“. Тако су се ове три установе нашле међу десет најзаслужнијих установа културе у Србији у 2018. години.

Награду „Културни образац“ за посвећен рад на очувању и развоју српске културе, коју ове године Министарство културе додељује по прву пут истакнутим институцијама и појединцима, међу 10 институција у Републици Србији и 22 појединца, добили су Народно позориште у Приштини, Дом културе у Грачаници и Ансамбл „Венац“. Награде директорима ових институција, Предрагу Радоњићу, Живојину Ракочевићи и Снежани Јовановић уручио је министар културе Владан Вукосављевић.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“, основан је 1964. године у Приштини, као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач „Венца“, а ансамбл је под управом Министарства културе и информисања. „Венац“ је протеран из Приштине 1999. године, али наставља да ради у централној Србији. Октобра 2003., ансамбл се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у селу Чаглавица. Ту остаје до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу, у Дом културе, где се и данас налази.

„Венац“ ради на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Косова и Метохије и у свом репертоару има преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

А. Ћуп