Чолаку: Влада би требала размотрити привремено укидање такси на робу из Србије

Саветник председника Косова, Беким Чолаку изјавио је да је увођење царинске дажбине од 100 % веома добра мера, али да је међународна заједница „притегла Косово“ због тога. Чолаку је рекао и да уколико САД и ЕУ траже од Косова укидање таксе, онда, „зашто не би размислили о привременм укидању“, преносе приштински медији.

Гостујући на једној приштинској ТВ. Чолаку је изјавио да није довољно да кажете да сте спремни за дијалог, већ су потребне и конкретне акције, као и то да је међународна заједница била веома гласна против таксе на српске произвиде.

„Ако САД и ЕУ кажу нама, ‘молимо вас да имате разумијевања да се питање таксе решава у дијалогу’, онда, ја сматрам, да уколико влада наставља са дијалогом, зашто не би размисила о привременој суспензији ове мере под условом ‘да се дијалогу да могућност од два или три месеца“, рекао је Чоллаку.

Иако сматра да је такса на српске производе веома добра мера, ипак је свестан да је међународна заједница притегла Косово због те одлуке.

„Као делотворна, политичка, привремена пореска мера, била је оправдана. Постигла је свој циљ. Србија је схватила да је Косово независно и суверено и да може доносити независне одлуке“, изјавио је Чолаку.

(агенције)