fbpx

S. Ristić u pismu Putinu: Broj Srba na KiM je veći od broja Rusa koji žive u Čečeniji, Ingušetiji, Dagestanu, ali Vama ne pada na pamet da se „razgraničavate“

Славиша Ристић

Ruski mediji preneli su pismo Slaviše Ristića Vladimiru Putinu, pod naslovom „Kosovski Srbi traže od Putina da pojasni poziciju Rusije o Kosovu“. 

Ruski mediji preneli su pismo Slaviše Ristića Vladimiru Putinu, pod naslovom „Kosovski Srbi traže od Putina da pojasni poziciju Rusije o Kosovu“. Pokret kosovskih Srba „Otadžbina“ poslao je 25. decembra otvoreno pismo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, u kojem je zatražio sastanak sa ruskim predsednikom tokom njegove posete Beogradu, a koja će se održati u januaru 2019. godine. Prema autoru pisma, predsedniku pokreta „Otadžbina“ Slaviši Ristiću, delegacija kosovskih Srba volela bi lično da čuje od ruskog predsednika kakva je pozicija Ruske Federacije po pitanju  Kosova i Metohije.

Mi ne želimo da živimo u takvoj separatističkoj tvorevini. Voleli bismo na vreme da znamo kakav je stvarni stav Ruske Federacije i da ga od Vas neposredno čujemo. Plan o „razgraničenju“ Srba i Albanaca u suštini znači odricanje od Kosova i Metohije i suprotan je Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Vladimir Putin

 

Poštovani gospodine Predsedniče,

Razlog da Vam ponovo pišemo je naše saznanje da sredinom januara meseca 2019. godine treba da posetite Srbiju. Naime, svi provladini mediji, kao i predsednik Srbije i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin kažu da ćete u Beograd doći 17. januara.

Slobodni smo da Vas zamolimo da nas tokom Vašeg boravka u Republici Srbiji primite u prostorijama ruske ambasade u vremenu ne dužem od pola sata da bismo razrešili neke nedoumice koje nas opterećuju.

Naime, zvaničan stav Ruske Federacije jeste da rešenje statusa Kosova i Metohije mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244 koja garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije što je i naš stav. Neki drugi vaši predstavnici, kao što su Marija Zaharova, Aleksej Puškov, Aleksandar Čepurin, kažu da će Moskva prihvatiti svako rešenje kako se Beograd i Priština dogovore.

Vama je sigurno poznato da Predsednik Srbije u pregovorima sa svojom južnom pokrajinom zastupa ideju „razgraničenja“ sa Albancima kojom prilikom teritorijalnim kombinacijama Republika Srbija navodno treba da dobije tek nešto više od 1% teritorije Kosova i Metohije. Kako mi ne želimo da živimo u takvoj separatističkoj tvorevini, voleli bismo na vreme da znamo kakav je stvarni stav Ruske Federacije i da ga od Vas neposredno čujemo. Plan o „razgraničenju“ Srba i Albanaca u suštini znači odricanje od Kosova i Metohije i suprotan je Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Posle 1999. godine više od 220.000 naših sunarodnika sa Kosova i Metohije je završilo u kolektivnim i sabirnim centrima u ostatku Srbije. Mnogi od njih i dan-danas u njima žive. Zato da ne bismo doživeli njihovu sudbinu hteli bismo na vreme da se pripremimo za eventualni nepovoljan razvoj događaja.

Normalno je da Vi pre svega brinete o interesima svoje države. Nama je poznato da je broj Srba na Kosovu i Metohiji veći od broja Rusa koji žive u Čečeniji, Ingušetiji, Dagestanu, ali Vama ne pada na pamet da se „razgraničavate“. Čak naprotiv, sedište Kaspijske flote iz Astrahana prebacujete u luku Kaspijsk u Dagestanu.

Broj Srba na KiM je veći od broja Rusa koji žive u Čečeniji, Ingušetiji, Dagestanu, ali Vama ne pada na pamet da se „razgraničavate“

 Gospodine Predsedniče kakav god da je stav Ruske Federacije mi ćemo ga razumeti. Neka Vas Bog čuva i neka Rusija bude što veća i jača.

Kosovska Mitrovica

25.12.2018. godine

Predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“,

Slaviša Ristić