Штрајк здрвствених и просветних радника на Косову

Пред крај године Влада у Приштини суочена је са два велика штрајка. Здравствени радници ступили су у штрајк због ниских плата, а у истим захтевима придружиће им се и запослени у просвети.

Запослени у здравственим институцијама Косова ступили су у двадесетчетворочасовни генерални штрајк којим траже повећање плата. Председник Синдиката здравствених радника Косова Блерим Суља рекао је да, уколико до почетка следеће године не добију позитиван одговор на захтеве, онда ће прибећи радикалнијим мерама, бојкоту рада.

Током дана ради ће једино ургентни центри у КБЦК у Приштини и регионалне болнице, а преглед ће бити могућ само за хитне случајеве у којима су пацијенти животно угрожени.

Штрајкују и просветари, траже повећање коефицијента

Уједињени синдикат образовања, науке и културе Косова (УСОНКК) најавио је за данас штрајк просветних радника који ће започети прекидом наставе,  на на првом часу, у свим школама на Косову.  Штрајк ће се одржати због неиспуњавањ услова синдиката за подизање коефицијента наставника у Нацрту закона о платама.

Финанцијски директор у УСОНКК-а, Имер Имери, преноси Коха Диторе,  да су штрајк прихватиле све школе. Он је рекао да уколико се њихов захтев не реализује, друго полугође неће започети како је предвиђено од стране Министарства образовања, науке и технологије (МОНТ).

Синдикат је саопштио да  да ће данас у 12:00 часова одржати конференцију за новинаре, на којој ће бити објављени детаљи штрајка.

(агенције)