fbpx

„Venac“: „Kulturnim obrascem“ pobeđujemo u 2018.

Kultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoć koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje.“

Kultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoć koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje.

Ove reči Slobodana Jovanovića, pravnika, istoričara, političara, patriote u nepatriotskom vremenu, decenijama zaboravljenog, prognanog, osuđenog, pa neosetno rehabilitovanog, moto su novoustanovljene nagrade Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije „za posvećeni rad na korist naše kulture“ pod opominjućim nazivom „Kulturni obrazac“.

Pomenutim priznanjem nagrađeno je 10 ustanova kulture i 22 pojedinca na svečanosti u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, 26. decembra 2018. godine, a priznanja je uručio ministar Vladan Vukosavljević lično.

Nagrada je uručena direktorici Ansambla „Venac“ Snežani Jovanović

„Kulturni obrazac“ dodeljivaće se od ove godine kao moralni podstrek ustanovama i pojedincima za doprinos razvoju kulture, opominjući da moramo čuvati i unapređivati našu kulturu stvarajući obrasce po kojima će se naša kultura i umetnosti prenosti na nova pokolenja“, rekao je Vukosaveljvić.

Kao prvi na spisku dobitnika našao se Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine (sa pripremenim sedištem u Gračanici).

Simbolično „Venac“ je u prethodnih nekoliko godina, a pre svega u ovoj 2018. uz „moralnu nadmoć“ skoro neprimetno i „neosetno“ pobedio. Pobedio je svoje probleme, loše uslove, nasleđene navike. Pobedio je sebe i počeo da stvara „kulturni obrazac“ po kome jedan profesionalni ansambl dela za svoju državu  uz njenu nesebičnu materijalnu, ali, dokazalo se ovim priznanjem, i moralnu pomoć. Slično kao i Slobodan Jovanović „Venac“ je posle godina zaborava i progonstva rehabilitovan ovim činom.

„Kulturni obrazac“ je u ime Ansambla primila v.d. direktora Snežana Jovanović, koja je prisustvovala ceremoniji sa delom svog Umetničkog saveta, šefom umetničkog sektora u Vencu Milošem Ciletom Mitićem, etnokoreologom Zdravkom Ranisavljevićem i koreografom Radojicom Kuzmanovićem.

Jovanovićeva i „Venac“ su dobijanjem ovog priznanja, koje se po prvi put dodeljuje, potvrdili svoj rad i sa još većom odgovornošću i bremenom ulaze u 55. godinu svog postojanja i rada na Kosovu i Metohiji. Kruna „Venčevog“ rada u ovoj 2018. godini svakako su Svečani koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu početkom decembra i priznanje „Kulturni obrazac“ na samom kraju godine kao potvrda uspešnog umetničkog rada, ali i celokupnog funkcionisanja kao institucije pod okriljem Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

%d bloggers like this: