fbpx

Zemlje Kvinte ohrabruju nastavak dijaloga u Briselu

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Улице Приштине окићене заставама земаља Квинте

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Улице Приштине окићене заставама земаља Квинте


Kadri Veselji, sazvao je i danas sastanak pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, predsednika i premijera, predstavnike opozicionih partija, ambasadore zemalja KVINT-a i predstavnicu Kancelarije EU na Kosovu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, sazvao je i danas sastanak pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, predsednika i premijera, predstavnike opozicionih partija, ambasadore zemalja KVINT-a i predstavnicu Kancelarije EU na Kosovu.

Međutim, ni ovoga puta se pozivu Veseljija nisu odazvali predstavnici dve najveće opozicione partije u kosovskom parlamentu, Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Pokreta Samoopredeljenje.

Veselji je na ovom sastanku informisao međunarodne partnere da je postignuto jedinstvo za proces konačnog dijaloga sa Srbijom i da očekuje i njihovu bezrezervnu podršku, kao i u svim procesima kroz koje je prošlo Kosovo. U ovom je kontekstu istakao da će zajedno sa međunarodnim partnerima Kosovo trijumfovati, obezbeđujući priznanje nezavisnosti od Srbije, stolicu u OUN i ubrzati integracije u EU.

“Kosovo je do sada, od vremena rata, zajedno putovalo sa svojim zapadnim saveznicima kroz svaki važan proces. Prošlost nam govori da je ovo zajedničko putovanje i jedinstvo političkog spektra po velikim pitanjima, rezultiralo uvek pobedom za Kosovo. Zato, ja danas imam samo jednu jasnu poruku, mi smo spremni i zajedno smo”, izjavio je na otvaranju ovog sastanka Veselji.

U obraćanju novinarima, jedan od predsedavajućih pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom i zamenik premijera Fatmir Ljimaj je izjavio da je informisao ambasadore zemalja KVINTA-e i predstavnika EU na Kosovu da se čine poslednje aktivnosti za prikupljanje svih materijala vezanih za teme sa kojima se do sada razgovaralo sa Srbijom i da su dobili obećanje predsednika Kosova da će im sav materijal koji poseduje predati.

“Ambasadori su izrazili punu podršku. Ohrabrili su nas da nastavimo sa našim nastojanjima. Oni su podržali naše ideje i naša angažovanja i izrazili spremnost da pomognu Kosovu u postizanju obavezujućeg sporazuma sa Srbijom”, izjavio je Ljimaj.

S druge strane, iako je juče na zahtev opozicije zakazana vanredna sednica skupštine, ona nije održana, jer se u skuštinskoj sali nisu pojavili ni predsedavajući skupštine, niti poslanici vladajuće koalicije. Na ovoj sednici je planirano da se raspravlja o Nacrtu dokumenta za sveobuhvatni konačni sporazum sa Srbijom, koji je prethodno usvojila Vlada Kosova. Zato je, potpuno neplanirano, zakazana sednica na kojoj je predsednik Kosova Hašim Tači podneo godišnji izveštaj svojih aktivnosti. Njegov govor bojkotovali su poslanici opozicije, a u skupštinskoj sali se nije pojavio ni dobar deo poslanika partija na vlasti.

Dve najveće opozicione partije bojkotuju svaki poziv za uključivanje u dijalog sa Srbijom, tražeći održavanje vanrednih izbora, pored ostalog i sa obrazloženjem da se ne poštuje ustavni red, po kojem ingerencije za pregovore sa Srbijom ima Vlada, a ne predsednik Kosova ili što osnovani pregovarački tim sa političkim predstavnicima, čije partije ne podržava ni dva odsto građana Kosova i koji su poslaničke mandate dobili kao predstavnici drugih partija.

Predstavnici kosovskih institucija međutim, smatraju da bi bilo korisno i veoma bitno da se u proces dijaloga sa Srbijom, uključe i Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje.

Zamenik premijera Enver Hodžaj je izneo stav da bi ove dve partije trebalo da slede primer Socijaldemokratske partije Kosova Špenda Ahmetija.

“Mi ih pozivamo da budu deo ovoga, pošto bismo bili potpuniji. Možda će se oni pridružiti u budućnosti, ali na njima je da se izjasne. Način na koji se ponašala Socijaldemokratska partija Kosova je primer, a tako treba da se ponaša i Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje. Oni koji žele da oforme sadašnjost i budućnost, treba da budu za stolom”, izjavio je Hodžaj.

On je takođe istakao da će pregovaračka ekipa, za koju je glasala Skupština Kosova, sa Srbijom razgovarati od 10 do 15 tema.

“Nije važno kako sedimo za stolom, nego šta ćemo izvući sa njega. Vreme je istorijsko, a pečat je dalo i pismo predsednika Trampa”, izjavio je Hodžaj.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u intervjuu beogradskom “Nedeljniku” izjavio da će se Srbija u narednoj godini intenzivno baviti pitanjem Kosova u “verovatno drugačijem formatu nego do sada”, ali i da niko ne može da tvrdi da će se pitanje Kosova rešiti sledeće godine. On je izneo i stav da bi pored Sjedinjenih Američkih Država (SAD), bilo dobro da se u proces dijaloga uključe i Rusija i Kina, jer bi to obezbedilo dugoročni međunarodni legitimitet za sve što bude dogovoreno. Dačić je takođe istakao da ideja o razgraničenju Srba i Albanaca jeste jedina na stolu, ali da ona mora da bude praćena nizom drugih dogovora.

Kako je to i danas potvrđeno, 8. januara će na poziv Visoke predstavnice EU i posrednice u kosovsko-srpskom dijalogu Federike Mogerini, u Brisel otputovati pregovarački tim Kosova. U ovom timu neće biti i predstavnici dve najveće opozicione partije.

Šefovi poslaničkih klubova Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, Gljauk Konjufca i Avdulah Hoti, pre nedelju dana su poslali pismo Federiki Mogerini i Komesaru EU za dobrosusedsvo i proširenje Johanesu Hanu, u kojem kažu da treba da imaju u vidu da ove dve partije, koje predstavljaju polovinu glasačkog tela koje je izašlo na poslednje parlamentrane izbore, nisu glasale za imenovanje pregovaračkog tima Kosova.

“S toga, ne postoji ‘široka podrška’ za tim koji pominjete u pismu. Mi imamo obavezu prema građanima Republike Kosovo, kao i prema našim međunarodnim partnerima, da skrenemo pažnju na ovu realnost”, navodi se pored ostalog u ovom pismu.

Prethodno je pismo poslala Federika Mogerini u kojem je jasno dala do znanja da je izabrani tim za dijalog sa Srbijom pozitivna vest, ali da se neće menjati dosadašnji format predstavljanja u ovom dijalogu, odnosno da će se dijalog voditi na predsedničkom nivou.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je više puta izjavio da se njegova partija neće uključiti u vladin pregovarački tim sa Srbijom i da će “svoju podršku” davati kao opozicija u skupštini.

Kosovski analitičari podsećaju da svaki međunarodni sporazum, prema kosovskim zakonima i Ustavu, može da se ratifikuju samo sa 2/3 glasova poslanika skupštine.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: