fbpx

Od Kosova se očekuju “hrabri koraci” za nastavak dijaloga

Брисел

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji i juče je izjavio da je cilj konačnog sveobuhvatnog sporazuma u briselskom dijalogu, priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji i juče je izjavio da je cilj konačnog sveobuhvatnog sporazuma u briselskom dijalogu, priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

“Imamo dobar početak, usvojili smo Rezoluciju i imamo državnu delegaciju za dijalog sa Srbijom. Jednom rečju, sprečili smo agresiju Srbije da se predstavlja moderiranom. Kosovo je spremno da preuzme svoje odgovornosti u dijalogu” izjavio je Veselji portalu “Telegraf”.

Veselji je uputio i niz kritika na račun dve najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Pokreta Samoopredeljenje, koje odbijaju da se direktno uključe u vladin pregovarački tim.

“Žalosno je ponašanje opozicije. Govorim o DSK i Pokretu Samoopredeljenje, i neshvatljivom inatu i prkosu. Kako mislete da se Kosovo kreće sa blokirajućim mentalitetom, sa mentalitetom inata, plašljivca sa kukavičkim mentalitetom? Ovo ponašanje je neodgovorno, nema pravo ni pozicija ni opozicija da se poziva na građane i da blokira procese”, izjavio je Veselji.

Veselji je takođe izjavio da je održan odličan sastanak sa ambasadorima zemalja KVINT-a, koji su  podržali poces dijaloga.

Dnevni list Koha ditore, međutim, pozivajući se na svoje izvore tvrdi da je na jučerašnjem sastanku sa ambasadorima KVINT-a dominiralo pitanje uvođenja taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe, odnosno da je glavni zahtev međunarodnih diplomata bio da se Kosovo i Srbija dogovore o “primirju” sa ciljem da se da prilika za postizanje sporazuma u prvoj polovini naredne godine. Kako prenosi ovaj list, od kosovske strane su zatražili da se suspenduju takse najkasnije do aprila meseca, a od Srbije da se traži da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Do sada ovaj zahtev međunarodnih diplomata nije komentarisao ni jedan učesnik sastanka, a premijer Kosova Ramuš Haradinaj je do sada bio veoma jasan u nameri da ne povuče odluku o uvođenju taksi na srpsku robu, dok Srbija ne bude priznala Kosovo.

U međuvremenu, u javnu debatu oko odbijanja dve opozicione partije da se uključe u vladin tim za dijalog sa Srbijom i stavu predsednika Kosova Hašima Tačija koji ne isključuje “definisanje granica” sa Srbijom, uključio se i predsednik Nacionalnog saveta Socijaldemokratske Inicijative Jakup Krasnići.

“Razumljiva su neka reagovanja i uslovljavanja od najviših srpskih zvaničnika, koji nastavak dijaloga vezuju za takse od 100 odsto, ali kako da razumemo predstavnike jedne državotvorne političke partije (DSK) i predsednika zemlje, koji su na istoj političkoj liniji sa Vučićem i Brnabićkom? “, ističe pored ostalog u saopštenju Krasnići.

Na ove kritike, reagovao je DSK koji smatra da je Jakup Krasnići “izgubio put” pošto je ova partija stava da dijalog treba da se prekine zbog prljave kampanje Srbije u odnosu na Kosovo, da dijalog treba da vodi Vlada koja je predstavljena zasluženom većinom u skupštini Kosova, a ne manjinska Vlada.

“Dakle , DSK insistira na legitimitetu pre dijaloga”, navodi se pored ostalog u reagovanju ove opozicione partije, i dodaje da je ovaj napad na DSK bez ikakve osnove, odnosno sa namerom da se prikrije “pogrešna odluka” o učestvovanju Socijaldemokratske Inicijative u pregovaračkom timu Kosova za dijalog sa Srbijom.

“Što se predsednika Tačija tiče, on je bio višegodišnji predsednik gdin.Krasnićija i gdin. Ljimaja. I sada ga prate u dijalogu. Ne prati ga DSK, ni sa taksama ni bez taksi”, navodi se u reagovanju DSK.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da je državna delegacija angažovana od početka da dijalog sa Srbijom bude sadržajan, transparentan i u interesu svih građana, i dodao da je neophodno jedinstvo političkog spektra u ovom procesu.

“Kosovo ima potrebu za jedinstvom i harmonizacijom stavova političkog spektra u zemlji, sa ciljem postizanja sporazuma koji je u punom skladu sa političkom voljom naroda Kosova, izraženog 17. februara 2008. godine u skupštini Republike Kosovo”, izjavio je Haradinaj.

Na konferenciji za štampu, o pregovaračkom timu govorio je i predsednik Kosova Hašim Tači, podsećajući da će ovaj tim koji predvode Fatmir Ljimaj iz Socijaldemokratske inicijative i Špend Ahmeti iz Socijaldemokratske partije Kosova 8. januara otputovati u Brisel.

“Pregovarački tim se složio sa mojim predlogom u Briselu, da 8. januara budu u Briselu, ja na skijanju u Brezovoci”, izjavio je Tači.

Inače, beogradski dnevni list Novosti prenosi da će 17 januara Beograd posetiti ruski predsednik Vladimir Putin i da će jedna od tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biti i dijalog između Srbije i Kosova i razmatranje mogućnosti iznalaženja kompromisnog rešenja.

Zvanični Beograd inače smatra da bi se pored SAD, na čemu insistira zvanična Priština, u dijalog trebale da se uključe i Rusija i Kina, sa obrazloženjem da bi za svaki eventualno postignuti sporazum ove zemlje bile garant njegove implementacije.

A kako prenosi beogradski dnevni list Danas, ne isključuje se da zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Mattenj Palmer) bude uključen u završnu fazu dijaloga u Briselu. Ovaj list navodi da još uvek nema zvaničnog stava koja bi to osoba u stvari mogla da bude, ali se dodaje da je Palmer najmanje dve decenije prisutan na Zapadnom Balkanu i da dovoljno poznaje okolnosti i ima  iskustva.

Za sada se ne zna kada bi realno mogao da bude nastavljen dijalog između Kosova i Srbije u Briselu, naročito što zvanični Beograd poručuje da se on može nastaviti kada bude povučena odluka o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe. Ostaje da se vidi da li će kosovski pregovarački tim, koji će 8. januara otputovati u Brisel ostati pri stavu da takse ne treba uklanjati ili će ipak povući tu odluku i “odblokirati put dijalogu”, kako su to na jučerašnjem sastanku tražili ambasadori zemalja KVINT-a.

Inače, u članku za novogodišnji broj dnevnog lista Kosova Sot, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je istakao da ukoliko se odnosi između Kosova i Srbije ne poprave, da može biti još gore.

“Ni jedna zemlja neće imati nikakvu korist od nastavka opstrukcije i kašnjenja. Ohrabrila me je poslednja odluka čelnika Kosova za stvaranje državne delegacije kako bi obezbedili da pregovarački stav Kosova oslikava široki konsenzus kako da se ide napred i podstičem one koji se nisu priključili procesu da razmotre svoju odluku”, napisao je Kosnet.

Kosnet je pored ostalog izneo nadu da će kosovski čelnici i dalje preduzimati hrabre korake, kao što je ukidanje takse na robu iz susednih zemalja, kako bi se pružila mogućnost dijalogu.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj

 

 

%d bloggers like this: