Грачаница, дочек Нове године и Божића у Лас Вегас стилу, а све то за 35. 000 евра

Грачаница је ове године, за разлику од претходних, раскошније окићена новогодишњом расветом и украсима, чак је на главном тргу у центру постављена и велика јелка. Иако се већина грађана слаже да је ове године празнично украшавање обављено са укусом, намеће се питање да ли нам је заиста било потребно „а ла Лас Вегас“ задовољство, за које је из општинске касе издвојено 34. 000 евра. НВО Practice youth (P.Y.) регистована на име Петра Ристића, украсила је Грачаницу за ову суму новца.

Како је раније известила РТВ КИМ, тим новцем располажу две невладине организације, а да су идеје за уркашавање долазиле лично од саветника градоначелника и његових људи из кабинета.

Преседник Скупштине општине Грачаница Љубиша Караџић, потвррдио је за РТВ КИМ да је новац за прославу Нове године и Божића подељен двема невладиним организацијама.

„Једна је добила 34.000 а друга 1.000 евра. Тај новац ће бити употребљен за музичке бендове, декорацију, бину. Након тога, како стоји у договору са њима, остатак новца ће оставити општини и за наредну годину,“ објаснио је за РТВ Ким Љубиша Караџић, председник Скупштине општине Грачаница, додајући да не зна имена две невладине организације које су прошле на конкурсу за новогодишње украшавање Грачанице.

Како РТВ КИМ даље извештава, одговор на питање које су НВО, одлуком општинске комисије, добиле средства за новогодишње украшавање и организовање славља, није знао ни директор јавних служби у општини Грачаница, Владица Трајковић.

Трајковић није располагао ни информацијом о томе колико је до сада новца утрошено. Оно што је поуздано знао, јесте да је тај „новац дошао из субвенција“.

Такође ни Дејан Тодоровић из општинског одељења за набавку није могао да на питање колега из РТВ КИМ одговори које су невладине организације учествовале у осмишљавању и ангажовању екипа за украшавање Грачанице, али је навео да не верује да је „толико новца утрошено“.

На питање РТВ КИМ ко је учествовао у осмишљавању декорације, директор одељења за јавне службе Општине Грачаница, Владица Трајковић је одговорио: „Саветник градоначелника са људима из кабинета“.

Одлуком петочлане комисије, којом је председавао Александар Тодоровић, а у којој су још били: Даница Аритоновић, Мирослав Илић, Душан Борисављевић и Немања Димитријевиће, од 13. децембра 2018. године, на основу Јавног позива за финансијску подршку програма невладиних организација у области културе, новчана средства су подељена двема невладиним организацијама на име организације Новогодишњег и Божићног програма.

За НВО Practice youth (P.Y.) је на име организације Новогодишњег културно уметничког програма 2018 – 2019. године, одобрено 34.000 евра, док је НВО Forum for development and multiethnic collaboration (FDMC) за организацију Божићног концета добила само 1.000 евра.

Ко су људи који стоје иза НВО Practice youth (P.Y.), на чије је име регистрована, као и које су културне активности до сада организовали, не знају ни медији, ни чланови осталих реномираних НВО на територији Општине Грачаница, али ни општински радници и руководиоци.

Грађане Грачанице смо питали шта они мисле о новогодишњој расвети.

„Лепо је, не могу да кажем да није, поготову ноћу, светли ко у Лас Вегасу“, каже нам С.Т. који је кренуо у јутарњу набавку.

С друге стране, има и оних којима се украшавање у оволикој мери баш и не  допада.

„Све смо заличили, још да светлимо ко Београд. Ови овамо спремају војску, а ми ћемо да се китимо, да се веселимо, да бројимо паре и глумимо као да је све у најбољем реду“, говори мештатанин Грачанице, који није желео да се представи.

„За те паре су могли кућу једну да направе и неког бескућника да збрину, Бог да их види“, одговара  жена која такође не жели да се представи.

Младима се новогодишња расвета допада и како кажу, једва чекају да уз пиво, вино и ракију испрате стару и дочекају Нову годину.

Како наш портал сазнаје, одборници Скупштине општине Грачаница су једногласно усвојили одлуку о финансирању НВО Practice youth (P.Y.).


У међувремену смо увидом на сајт Министарства јавне управе сазнали да је НВО Practice youth (P.Y.) регистрована на име Петра Ристића.

Нова година ће сигурно доћи, многи ће пожелети испуњење дуго очекиваних жеља. Можда једна буде и рационалније трошење буџетских средстава. У Новој години очекујемо и да сазнамо ко стоји иза НВО Practice youth (P.Y.) и ко „вежба младе“ у нашој општини, на који начин и са чијим новцем? Можда сазнамо и да ли је било сукоба интереса приликом доделе средстава за новогодишњи изглед Грачанице.

Иван Миљковић