fbpx

Haradinaj: Nema više granice između Kosova i Albanije – Đurić Rezolucija 1244 i dalje na snazi

Фото М. Марковић; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio je na svom fejsbuk nalogu da " granica Kosova prema Albaniji ne postoji". Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da Haradinajeva izjava pokazuje velikoalbansku politiku režima. 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio je na svom fejsbuk nalogu da “ granica Kosova prema Albaniji ne postoji“. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da Haradinajeva izjava pokazuje velikoalbansku politiku režima. 

„Danas mi je bila čast da učestvujem u potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije, po principu IBM-a i našeg zajedničkog evropskog puta“, napisao je Haradinaj na svom fejsbuku

Haradinaj je naglasio da od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji te da će i Kosovo i Albanija imati samo jednu zajedničku stanicu.

„Rad će se nastaviti i u martu ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice između Kosova i Albanije, na osnovu Šengenskih principa“, napisao je Haradinaj, a prenosi lust Zeri.

Đurić: Međunarodna zajednica bi morala da podseti Prištinu i Tiranu na Rezoluciju 12 44 SB UN kojom je propisano prisustvo državnih organa Republike Srbije na granici sa Albanijm.

Izjava Ramuša Haradinaja i predstavnika Republike Albanije o ukidanju prelaza pokazuje pravu, velikoalbansku prirodu režima u Prištini, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je dodao da Priština ovakve korake preduzima potpuno nelegalno, a da za mart najavljeno ukidanje prelaza i kontrola predstavlja grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine sa potencijalno nesagledivim posledicama.

„Svako politikantsko divljanje, poput ovog, samo je stvaranje plodnog tla za nove sukobe i udaljava region od rešenja“, naveo je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je upozorio odgovorne u međunarodnoj zajednici da se „ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine, mora zaustaviti. Sve ozbiljne posledice koje mogu da proisteknu iz njihovog nečinjenja biće u punoj meri njihova odgovornost“.

„Ako Priština i Tirana kriju da je granica Srbije sa Albanijom dugačka 111 kilometara, ili se prave da ne znaju da po Rezoluciji 1244 ne da nije definisano ukidanje prelaza prema Albaniji, već je propisano pristustvo državnih organa Republike Srbije na njima, međunarodna zajednica bi na to morala da ih podseti“, zaključio je na kraju Đurić.

%d bloggers like this: