Харадинај: Нема више границе између Косова и Албаније – Ђурић Резолуција 1244 и даље на снази

Косовски премијер Рамуш Харадинај објавио је на свом фејсбук налогу да “ граница Косова према Албанији не постоји“. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је нагласио да Харадинајева изјава показује великоалбанску политику режима. 

„Данас ми је била част да учествујем у потписивању споразума о успостављању заједничких граничних тачака између Косова и Албаније, по принципу ИБМ-а и нашег заједничког европског пута“, написао је Харадинај на свом фејсбуку

Харадинај је нагласио да од данас граница Косова према Албанији не постоји те да ће и Косово и Албанија имати само једну заједничку станицу.

„Рад ће се наставити и у марту улазимо у другу фазу потпуног уклањања границе између Косова и Албаније, на основу Шенгенских принципа“, написао је Харадинај, а преноси луст Зери.

Ђурић: Међународна заједница би морала да подсети Приштину и Тирану на Резолуцију 12 44 СБ УН којом је прописано присуство државних органа Републике Србије на граници са Албанијм.

Изјава Рамуша Харадинаја и представника Републике Албаније о укидању прелаза показује праву, великоалбанску природу режима у Приштини, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је додао да Приштина овакве кораке предузима потпуно нелегално, а да за март најављено укидање прелаза и контрола представља грубо кршење међународних обавеза Приштине са потенцијално несагледивим последицама.

„Свако политикантско дивљање, попут овог, само је стварање плодног тла за нове сукобе и удаљава регион од решења“, навео је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је упозорио одговорне у међународној заједници да се „убрзана ескалација тензија, изазвана шовинистичком еуфоријом Приштине, мора зауставити. Све озбиљне последице које могу да проистекну из њиховог нечињења биће у пуној мери њихова одговорност“.

„Ако Приштина и Тирана крију да је граница Србије са Албанијом дугачка 111 километара, или се праве да не знају да по Резолуцији 1244 не да није дефинисано укидање прелаза према Албанији, већ је прописано пристуство државних органа Републике Србије на њима, међународна заједница би на то морала да их подсети“, закључио је на крају Ђурић.