fbpx

Haradinaj: Nije tačno da su pojedine firme iz Srbije oslobođene taksi na uvoz robe

Рамуш Харадинај

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas u Prištini da su informacije o tome da neke firme iz Srbije izuzete od obaveza plaćanja takse na robu od 100% izmišljene i netačne. Kada je u pitanju dijalog između Srbije i Kosova Haradinaj je izjavio da bi bio najpametniji čovek na svetu ukoliko bi znao da će dijalog Kosova i Srbije biti okončan 2019. godine, ali i dodao da će se on verovatno okončati uz učešće SAD-a nekim novim Rambujeom ili Dejtonom, te da se ovaj problem ne može provlači kroz vekove.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas u Prištini da su informacije o tome da su neke firme iz Srbije izuzete od obaveza plaćanja takse na robu od 100% izmišljene i netačne. Kada je u pitanju dijalog između Srbije i Kosova Haradinaj je izjavio da bi bio najpametniji čovek na svetu ukoliko bi znao da će dijalog Kosova i Srbije biti okončan 2019. godine, ali i dodao da će se on verovatno okončati uz učešće SAD-a nekim novim Rambujeom ili Dejtonom, te da se ovaj problem ne može provlačiti kroz vekove.

Na novogodišnjem prijemu za novinare, koji se tradiconlano održava u zgradi Vlade Kosova, Haradinaj je na pitanje novinara GračaniceOnlajn, da li će 2019. biti godina dogovora između Srbije i Kosova rekao da bi bio najpametniji čovek na svetu kada bi to znao, ali nije ni isključio mogućnost da do dogovora ipak može doći.

„Nadam se da je moguće, ali taj proces neće biti lak, jer se za rešavanje ovog pitanje ne traži samo ozbiljno angažovanje Kosova, Srbije i Evrope, nego i angažovanje ostalih koji su bitni za ove odluke, a tu posebno mislim na Sjedinjene Američke Države, jer kao što se zna na Balkanu, kada Amerika ne bi igrla važnu  ulogu, teško da bi se razrešile sve teškoće između svih u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je za novonastalu situaciju, blokadu pregovora i uvođenje taksi kao protivmeru Kosova, okrivio Srbiju koja je, kako je rekao, čitav državni aparat upotrebila protiv Kosova, koristeći se konvencionalnim i nekonvencionalnim sredstvima.

Ramuš Haradinaj, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Službe bezbednosti i druge službe kao i mnogi nekonvencionalni istrumenti su aktivirani protiv Kosova. Nama je bitno da jednom damo na znanje i narodu i Vladi u Srbiji da ne može ovako dalje. Nismo ove mere preduzeli zbog arogantnosti, da bi pokazali ko smo i šta smo, ali bili smo, ja bih rekao, priterani uza zid i nismo mogli sami sebe da branimo u ovakvoj situaciji“, naveo je Haradinaj.

Premijer Kosova se složio da delegacije Beograda i Prištine moraju da sednu i razgovaraju, ali ne kao što je to bilo do sada, kako je rekao, samo za slikanje, naglasivši da se se tačke u pregovorima moraju rešavati odjednom a ne kao do sada, jedna po jedna.

„Nama treba nešto kao što je bio Rambuje i Dejton, kada bi se najavilo nešto tako onda bi se stvari rešavali ne jedna po jedna kao do sada, nego odjednom sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije, inače u suprtonom će razgovori da traju vekovima“.

Haradinaj je istakao da je kosovska strana zainteresovana da se problem slobodne trgovine i taksi rešava ali uz priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije i članstvo u UN – u koje, kako je rekao, dolazi s tim u kompetu.

Ramuš Haradinaj odgovara na pitanje novianra, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Govoreći o taksama na robu iz Srbije, kosovski premijer je naglasio da su netačne informacije da su neke firme iz Srbije oslobođene taksi i da su pravila ista za sve.

„Hteli smo da izuzmemo neke firme iz Preševa, ali za sada nema ni jedne koja je izuzeta. Sve su u istoj kategoriji. Žao mi je zbog jedne male kompanije iz Preševa, ali mere moraju da se primenjuju jednako prema svakome,“ bio je kategoričan Haradinaj.

Na kraju je dodao da je takse od 100 posto oslobođena roba za ličnu upotrebu ili humanitarne svrhe, za crkvu ili bolnice čija vrednost ne prelazi 170 evra.

I. Miljković.

%d bloggers like this: