Манастир Бањска: Освештани конаци у славу Светог архиепископа српског Данила Другог

Светом архијерејском литургијом у манастиру Бањска, на северу Косова и Метохије, 2. јануара је обележена слава параклиса посвећеног Светом Данилу Другом, архиепископу српском, као и имендан игумана манастира Бањска, оца Данила.

Владика Теодосије, освештање славског колача у Бањској, фото: О. Радић

У параклису посвећеном великом српском светитељу из доба средњовековне Србије, литургију је служио владика Теодосије уз саслужење игумана Бањског, протосинђела Данила, игумана манастира Девина вода, оца Фотија, оца Андреја Дечанца и оца Милије пароха митровачког. Епископ Рашко – призренски Теодосије освештао је славске колаче и у празничкој беседи подсетио на житије Светог Архиепископа Данила.

„Данас славимо Светог Архиепископа Данила који је заједно са Светим Краљем Милутином градио Бањску, а потом је изградио и цркву пресвете Богородице у манастиру Пећка Патријаршија, а тако и заједно са краљем Стефаном Дечаниским, високе Дечане. Велики светитељ у роду нашем, пастир добри који је служио Богу и роду своме, а исто и велики књижевник, јер нам је оставио житија наших Светих краљева и архиепископа. Био је игуман манаситра Хиландара и много пута и касније као архиепископ повлачио се у ту свету обитељ, а био је и епископ Бањкси и епископ Хумски, да би се удостојио чина архиепископа српског у маманстиру Пећка Паријаршија.“, рекао је владика Теодосије.

Подсетивши да је Данило Други био 11 архиепископ српски, владика Теодосије је нагласио да је он у свему био узор своме српском роду.

„Колико љубави је показао према Богу и цркви. Када је требао да буде ратник био је ратник, бранио је Хиландар од непријатеља и оних који су хтели да га разоре и друге манастире је помагао у Светој Гори, а тако је и попут светог Саве, просвећивао народ српски.“, нагласио је владика у беседи.

По окончању Свете литургије, владика Теодосије је у пратњи свештенства и верног народа сишао до конака манастира Бањске , где је обавио чин освећења. Захвалио се Влади Републике Србије, Министарству за Косово и Метохију, посебно Душану Јововићу, који је, како је подсетио, уз свесрдну помоћ институца Републике Србије покренуо обнову и конака и бање.

Фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

„ Због тога ми је жао што данас нису овде присутни, али да поменемо њих да их Господ учврсти у добру и да их подржи у свему оном што је у корист нашем народу Христољубивом и Богоносном и да Господ да, да би се у овом конакаку сабирала братија, али и поклоници који ће да долазе на поклоњење у манастиру Бањска и нашим светињама на Косову и Метохију.“, рекао је Владика.

Епископ Рашко – призренски Теодосије је подсетио да је све ово учињено како би наш народ остао на овим просторима.

„Ми се трудимо, а Господ ће да учини да успемо у нашим намерама и жељама да сачувамо наше присуство на вековној земљи српској, којом су ходили наши краљеви и архиепископи, да је сачувамо за нас и за будућа поколења, православне Србе, који ће обде славити Свету Тројицу – Оца, Сина и Светога Духа“, рекао је владика Теодосије.

О. Радић – И. Миљковић