fbpx

Manastir Banjska: Osveštani konaci u slavu Svetog arhiepiskopa srpskog Danila Drugog

Владика Теодосије, освећење конака у Бањској, фото; О, Радић

Svetom arhijerejskom Liturgijom u manastiru Banjska, na severu Kosova i Metohije, 2. januara je obeležena slava paraklisa posvećenog Svetom Danilu Drugom, arhiepiskopu srpskom, kao i imendan igumana manastira Banjske, oca Danila.

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Banjska, na severu Kosova i Metohije, 2. januara je obeležena slava paraklisa posvećenog Svetom Danilu Drugom, arhiepiskopu srpskom, kao i imendan igumana manastira Banjska, oca Danila.

Vladika Teodosije, osveštanje slavskog kolača u Banjskoj, foto: O. Radić

U paraklisu posvećenom velikom srpskom svetitelju iz doba srednjovekovne Srbije, liturgiju je služio vladika Teodosije uz sasluženje igumana Banjskog, protosinđela Danila, igumana manastira Devina voda, oca Fotija, oca Andreja Dečanca i oca Milije paroha mitrovačkog. Episkop Raško – prizrenski Teodosije osveštao je slavske kolače i u prazničkoj besedi podsetio na žitije Svetog Arhiepiskopa Danila.

„Danas slavimo Svetog Arhiepiskopa Danila koji je zajedno sa Svetim Kraljem Milutinom gradio Banjsku, a potom je izgradio i crkvu presvete Bogorodice u manastiru Pećka Patrijaršija, a tako i zajedno sa kraljem Stefanom Dečaniskim, visoke Dečane. Veliki svetitelj u rodu našem, pastir dobri koji je služio Bogu i rodu svome, a isto i veliki književnik, jer nam je ostavio žitija naših Svetih kraljeva i arhiepiskopa. Bio je iguman manasitra Hilandara i mnogo puta i kasnije kao arhiepiskop povlačio se u tu svetu obitelj, a bio je i episkop Banjksi i episkop Humski, da bi se udostojio čina arhiepiskopa srpskog u mamanstiru Pećka Parijaršija.“, rekao je vladika Teodosije.

Podsetivši da je Danilo Drugi bio 11 arhiepiskop srpski, vladika Teodosije je naglasio da je on u svemu bio uzor svome srpskom rodu.

„Koliko ljubavi je pokazao prema Bogu i crkvi. Kada je trebao da bude ratnik bio je ratnik, branio je Hilandar od neprijatelja i onih koji su hteli da ga razore i druge manastire je pomagao u Svetoj Gori, a tako je i poput svetog Save, prosvećivao narod srpski.“, naglasio je vladika u besedi.

Po okončanju Svete liturgije, vladika Teodosije je u pratnji sveštenstva i vernog naroda sišao do konaka manastira Banjske , gde je obavio čin osvećenja. Zahvalio se Vladi Republike Srbije, Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, posebno Dušanu Jovoviću, koji je, kako je podsetio, uz svesrdnu pomoć instituca Republike Srbije pokrenuo obnovu i konaka i banje.

Foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

„ Zbog toga mi je žao što danas nisu ovde prisutni, ali da pomenemo njih da ih Gospod učvrsti u dobru i da ih podrži u svemu onom što je u korist našem narodu Hristoljubivom i Bogonosnom i da Gospod da, da bi se u ovom konakaku sabirala bratija, ali i poklonici koji će da dolaze na poklonjenje u manastiru Banjska i našim svetinjama na Kosovu i Metohiju.“, rekao je Vladika.

Episkop Raško – prizrenski Teodosije je podsetio da je sve ovo učinjeno kako bi naš narod ostao na ovim prostorima.

„Mi se trudimo, a Gospod će da učini da uspemo u našim namerama i željama da sačuvamo naše prisustvo na vekovnoj zemlji srpskoj, kojom su hodili naši kraljevi i arhiepiskopi, da je sačuvamo za nas i za buduća pokolenja, pravoslavne Srbe, koji će obde slaviti Svetu Trojicu – Oca, Sina i Svetoga Duha“, rekao je vladika Teodosije.

O. Radić – I. Miljković

%d bloggers like this: