Prednost dijalogu kao najboljoj opciji ka konačnom sporazumu

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ovu godinu je započeo susretom sa zamenikom predsednika Evropskog parlamenta, Rajnerom Vajlandom, koji je iskoristio priliku da još jednom iznese stav Nemačke oko ideje “korigovanja” granica sa Srbijom.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ovu godinu je započeo susretom sa zamenikom predsednika Evropskog parlamenta, Rajnerom Vajlandom, koji je iskoristio priliku da još jednom iznese stav Nemačke oko ideje “korigovanja” granica sa Srbijom.

“I kancelarka Angela Merkel je jasno rekla da ne mislimo da je promena granica u ovom regionu dobar korak, posebno što ima više uticaja nego u bilo kom delu sveta. Nije dobra ideja i treba da se bavimo sa onime što imamo i da služimo ljudima, a ne da postavljamo fatamorgane na horizontu”, izjavio je nakon sastanka sa Haradinajem, Vajland.

Vladin tim za pregovore sa Srbijom, izabran krajem prošle godine, 8. januara će otputovati u Brisel kako bi predstavio svoju Platformu za sveobuhvatno, konačno rešenje odnosa sa Srbijom. S druge strane, još uvek nije jasno kada će biti nastavljen dijalog u Briselu, ako se ima u vidu da je zvanični Beograd uslovio pregovore sa Prištinom ukidanjem odluke Vlade o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe.

Predsednik Kosova Hašim Tači je i dalje optimista da će se tokom ove godine postići “istorijski, mirovni sporazum” sa Srbijom.

“Mislim da nema boljeg trenutka od sadašnjeg za postizanje održivog i konačnog mira. Političke okolnosti na Kosovu i u Srbiji omogućavaju jedno takvo rešenje. U prilog potpunog korišćenja ove istorijske mogućnosti su Sjedinjene američke države (SAD) i Evropska unija (EU). Sada nemamo vremena za gubljenje, već mudro i jedinstveni treba da odlučimo da okončamo vekovni konflikt sa Srbijom kako bi ostvarili mir. Istorija, vreme i buduće generacije će nam suditi ili za dobro delovanje ili za izgubljenu mogućnost”, napisao je na svom fejsbuk profilu Hašim Tači.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je ponovo pozvao politički spektar Kosova da se priključi završnoj fazi dijaloga sa Srbijom i na jedinstvo, navodeći da i pozicija i opozicija imaju institucionalnu i ustavnu odgovornost prema građanima i prema državi i da svako treba da preuzme tu odgovornost.

“Bežanje od odgovornosti je neodgovorno. Zloupotreba istine i manipulacija za izborne ciljeve može da kazni partije upravo zbog te činjenice. Mi svi treba da preuzmemo odgovornost. Sama činjenica da ćemo u ovom procesu nasuprot imati Srbiju, treba da znači da ne treba da se sučeljavamo jedni protiv drugih. Politički spektar treba da bude jedinstven kada je reč o nacionalnim interesima Kosova, jer svaka druga forma delovanja je protiv interesa Kosova”, izjavio je Veselji.

Sudeći po dosadašnjem stavu dve najveće opozicione partije, Demokratskom savezu Kosova (DSK) i Pokretu Samoopredeljenje, malo je verovatno da će se u budućnosti odazvati pozivu predsednika parlamenta Veseljija za direktno učešće u dijalogu sa Srbijom.

U intervjuu za dnevni list “Epoka e Re”, član predsedništva DSK, Ljutfi Haziri je izjavio da se ni na koji način ne može pripisati odgovornost opoziciji za upravljanje Kosovom, ali i da nijedan proces na Kosovu ne može da se završi bez DSK, uključujući i proces dijaloga sa Srbijom.

“DSK je partija dijaloga. Osnova i politička filozofija DSK je rešavanje problema dijalogom i našim oružjem nas niko ne može pobediti. Međunarodni partneri znaju ovaj mentalitet DSK i stavili smo im jasno do znanja da ove vladine institucije nemaju legitimitet za okončanje teških procesa, kao što je normalizacija odnosa sa Srbijom. Nemaju legitimitet građana”, izjavio je Haziri.

I dok pozicija i opozicija i dalje vode “bitku” putem medija, prvi sa ciljem da se opozicija priključi vladinom pregovaračkom timu, a drugi insistirajući na vanrednim izborima, kako bi buduća Vlada imala legitimitet, odnosno parlamentarnu većinu, predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da postignuti sporazum sa Srbijom treba da bude takav, da se sve strane osećaju kao pobednici u ovom procesu, ne samo na Kosovu, već i u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

U interjuu za dnevni list “Epoka e Re”, on je na pitanje da li će nakon potpisivanja sporazuma sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije rekao da “bilo koja druga formula koja krši državnost i stabilnost države Kosovo, kao što je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, nije rešenje u interesu Kosova ili mira u regionu”.

I dok kosovski predsednik Tači, smatra da je ova godina presudna za rešavanje kosovsko-srpskih odnosa, ministar za trgovinu u Vladi Srbije Rasim Ljajić ne misli da se ovo pitanje može brzo okončati jer, kako je izjavio, ove godine se održavaju izbori za Evropski parlament, zbog čega neće biti interesa za Kosovo i Srbiju.

Za razliku od Ljajića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za “Espresso.rs” izjavio da je istina da treba da se postigne kompromis između Srbije i Kosova, jer bi u suprotnom, po njemu, to bila tragedija za Srbiju.

“Oni koji ne razumeju, to bi moglo odvesti Srbiju u veću tragediju i najveći gubitak koji je ikada doživela. Ako ljudi ne razumeju, a vidim da ne shvataju, ja nemam problem. Ali da usmeravaju političku budućnost Srbije ka jednoj tragediji, neću dozviliti”, izjavio je pored ostalog Vučić.

I pored tvrdnji da je na pregovaračkom stolu još uvek jedna ideja – definisanje granica ili kako se najčešće insistira, razgraničenje između Kosova i Srbije, prema poslednjem istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) i Centra za evroatlanske studije (CEAS) proizašlo je da se 33 odsto ispitanika izjasnilo za podelu Kosova na albanski i srpski deo, dok je 44 odsto protiv takve podele. Za razgraničenje, uz razmenu teritorije i stanovništva, izjasnilo se 36 odsto, dok je 39 odsto bilo protiv, prenosi Kossev.

Prema Istraživanju pod nazivom “Evroatlanske integracije i dijalog između Beograda i Srbije”, sprovedeno na uzorku od 1010 anketiranih, došlo se i do podatka da je 42 odsto anketiranih u ovom trenutku spremno da na neki način podrži uspostavljanje nekog sporazuma između Kosova i Srbije, koji bi Srbima omogućio određene povlastice.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive