Slobodan Petrović povodom informativnog razgovora na Merdaru: Očigledno su se uplašili oni koji se godinama zamrzavaju i odmrzavaju

конференција за новинаре СЛС-а

“Ne znam zašto se neko plaši nas, kada naša stranka ima svega jednog poslanika u Parlamentu Kosova i dva zamenika ministra u Vladi Kosova.

“Ne znam zašto se neko plaši nas, kada naša stranka ima svega jednog poslanika u Parlamentu Kosova i dva zamenika ministra u Vladi Kosova. Ako treba nekoga da zaustavljaju i ispituju, onda su to siguno oni koji su mnogobrojniji u parlamentu, koji imaju devet ili deset poslanika, koji imaju tri ministra, koji se zovu Srpska lista, koji evo već četiri godine ništa nisu uradili za srpsku zajednicu. Mi ćemo naravno da nastavimo da radimo u interesu, pre svega opstanka srpske zajenice. Naši rezultati su vidljivi svakog dana, ali su se očigledno uplašili oni koji se godinama zamrzavaju i odmrzavaju i ništa ne znaju drugo da rade”, rekao je danas na konferenciji za novinare predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović.

Povodom, kako je naveo Slobodan Petrović, njegovog, ali i zadržavanja potpredsednika SLS-a Bobana Stankovića, od strane policije Republike Srbije na prelazu Merdare, rukovodstvo ove stranke je održalo sastanak, na kome je zaključeno da se policijsko zadržavanje čelnika SLS-a, smatra maltretiranjem i da stranka traži objašnjenje od vlasti Republike Srbije.

“Pozivam Bezbdnosno informativnu agenciju, premijerku i predsednika Republike Srbije, da objasne javnosti kao i nama, zašto smo gospodin Stanković i ja zadržavani na prelazu Merdare, da bismo nakon razgovora o običnim temama bili pušteni, bez ikakvog dokumenta i ikakvog obrazloženja. Ne očekujemo odgovor, ali zahtevamo od međunarodnih predstavnika, odnosno od Evropske unije da traži obrazloženje od vlasti Republike Srbije”, rekao je, između ostalog, Slobodan Petrović na konferenciji za medije.

Petrović je dodao da nije bilo nikakvog fizičkog maltretiranja, ali da je ovakav način zadržavanja, osim maltretiranja i ponižavanje članova stranke, koja se kako je rekao, dokazala kao zaštitnik interesa srpske zajednice na Kosovu.

Na novinarsko pitanje koja su mu pitanja pripadnici BIA-e postavljali, predsednik SLS-a je odgovorio da su ga ispitivali o opšte poznatim stvarima, o čemu pišu svi mediji., kao što je formiranje vojske Kosova i hoće li Srbi da budu njen deo. Posle razgovora, kako kaže, nije dobio nikakav papir, niti je dobio objašnjenje zašto je ispitivan.

“Niti ja, niti bilo ko iz ove stranke se nije uplašio, niti se plašimo, ali smo zabrinuti zbog ovakvih postupaka i zbog ovakvog načina dijaloga sa onima koji drugačije misle. Mi smo spremni da svakog momenta odemo na razgovore ukoliko su oni potrebni”, istakao je Petrović, naglašavajući da članovi njegove stranke nisu kriminalci i da treba privoditi kriminalce koji se slobodno šetaju i po Srbiji i Kosovu. Na novinarsko pitanje na koga misli, kratko je rekao:

“Ima ih mnogo”.

Podsećamo da je Slobodan Petrović, kako je sam izjavio novinarima, na prelazu Merdare, 8. decembra 2018. godine, skoro četiri sata zadržan od pripadnika MUP-a Srbije i BIA-e, a 2.januara ove godine, isto se dogodolio i potpredsedniku SLS-a, Bobanu Stankoviću. Stanković je i zamenik ministra za omladinu, sport i kulturu u Vladi Kosova.

Od 8. Decembra, Petrović kaže da nije išao u centralnu Srbiju i da će sledeći put krenuti putem Merdara u pratnji novinara.

A.Ć.