Слободан Петровић поводом информативног разговора на Мердару: Очигледно су се уплашили они који се годинама замрзавају и одмрзавају

“Не знам зашто се неко плаши нас, када наша странка има свега једног посланика у Парламенту Косова и два заменика министра у Влади Косова. Ако треба некога да заустављају и испитују, онда су то сигуно они који су многобројнији у парламенту, који имају девет или десет посланика, који имају три министра, који се зову Српска листа, који ево већ четири године ништа нису урадили за српску заједницу. Ми ћемо наравно да наставимо да радимо у интересу, пре свега опстанка српске зајенице. Наши резултати су видљиви сваког дана, али су се очигледно уплашили они који се годинама замрзавају и одмрзавају и ништа не знају друго да раде”, рекао је данас на конференцији за новинаре председник Самосталне либералне странке, Слободан Петровић.

Поводом, како је навео Слободан Петровић, његовог, али и задржавања потпредседника СЛС-а Бобана Станковића, од стране полиције Републике Србије на прелазу Мердаре, руководство ове странке је одржало састанак, на коме је закључено да се полицијско задржавање челника СЛС-а, сматра малтретирањем и да странка тражи објашњење од власти Републике Србије.

“Позивам Безбдносно информативну агенцију, премијерку и председника Републике Србије, да објасне јавности као и нама, зашто смо господин Станковић и ја задржавани на прелазу Мердаре, да бисмо након разговора о обичним темама били пуштени, без икаквог документа и икаквог образложења. Не очекујемо одговор, али захтевамо од међународних представника, односно од Европске уније да тражи образложење од власти Републике Србије”, рекао је, између осталог, Слободан Петровић на конференцији за медије.

Петровић је додао да није било никаквог физичког малтретирања, али да је овакав начин задржавања, осим малтретирања и понижавање чланова странке, која се како је рекао, доказала као заштитник интереса српске заједнице на Косову.

На новинарско питање која су му питања припадници БИА-е постављали, председник СЛС-а је одговорио да су га испитивали о опште познатим стварима, о чему пишу сви медији., као што је формирање војске Косова и хоће ли Срби да буду њен део. После разговора, како каже, није добио никакав папир, нити је добио објашњење зашто је испитиван.

“Нити ја, нити било ко из ове странке се није уплашио, нити се плашимо, али смо забринути због оваквих поступака и због оваквог начина дијалога са онима који другачије мисле. Ми смо спремни да сваког момента одемо на разговоре уколико су они потребни”, истакао је Петровић, наглашавајући да чланови његове странке нису криминалци и да треба приводити криминалце који се слободно шетају и по Србији и Косову. На новинарско питање на кога мисли, кратко је рекао:

“Има их много”.

Подсећамо да је Слободан Петровић, како је сам изјавио новинарима, на прелазу Мердаре, 8. децембра 2018. године, скоро четири сата задржан од припадника МУП-а Србије и БИА-е, а 2.јануара ове године, исто се догодолио и потпредседнику СЛС-а, Бобану Станковићу. Станковић је и заменик министра за омладину, спорт и културу у Влади Косова.

Од 8. Децембра, Петровић каже да није ишао у централну Србију и да ће следећи пут кренути путем Мердара у пратњи новинара.

А.Ћ.