fbpx

U Brisel na usaglašavanje narednih koraka u dijalogu

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети


naredne nedelje će u Briselu razgovarati sa predstavnicima Evropske diplomatske službe, kako bi usaglasili naredne korake u cilju postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Špend Ahmeti, lider Socijaldemokratske partije Kosova i Fatmir Ljimaj, lider Socijaldemokratske Inicijative, naredne nedelje će u Briselu razgovarati sa predstavnicima Evropske diplomatske službe, kako bi usaglasili naredne korake u cilju postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Portparolka Evropske Unije (EU) Maja Kocijančić je putem saopštenja potvrdila susret 8. januara i istakla da je Evropska diplomatska služba u stalnim konsultacijama sa stranama u dijalogu. U ovom je kontekstu istakla da je cilj dijaloga postizanje obavezujućeg sporazuma za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, koji će dovesti do održivog rešenja za otvaranje pitanja zasnovanih na zajedničkom sporazumu, međunarodnom pravu i koji bi bio prihvatljiv za države članice EU.

“Mi ohrabrujemo sve političke i civilne aktere na Kosovu da rade konstruktivno pod zajedničkom platformom za podršku dijalogu na visokom nivou, koji vode predsednici. Mi se nadamo da će to dati važan doprinos pregovorima oko pravno obavezujućeg sporazuma”, izjavila je Kocijančić i dodala se se EU nada da će Kosovo i Srbija ubrzo ispuniti obaveze dijaloga, imajući u vidu direktno angažovanje za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa i konkretnu perspektivu strana od interesa u EU.

Špend Ahmeti je izjavio da će se u Briselu sastati sa ekipom koja olakšava dijalog sa Srbijom i da će precizno odrediti agendu kako bi dijalog bio intenzivniji sa ciljem postizanja sporazuma. On je takođe istakao da je u toku priprema platforme za pregovore koja će u skupštini biti predstavljena najkasnije do 15 januara.

“Principi platforme su manje više jasni. Ne možemo izaći van ustavnog okvira Kosova, ali možemo da iznesemo koji se ciljevi mogu postići u ovom dijalogu. A to je međusobno priznanje, naravno. Mislim da nemamo mandat da radimo van Ustava, jer on nam predstavlja okvir unutar kojeg možemo da pregovaramo. Pored nestalih, ratnih šteta, pitanja vlasništva, pitanja crkve i kulturnog nasleđa, prava manjina u obe države i reciprociteta”, izjavio je Špend Ahmeti.

Ahmeti je takođe izneo i stav da će bez uključivanja dve opozicione partije Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Pokreta Samoopredeljenje, biti nemoguće ratifikovati eventualni sporazum sa Srbijom u skupštini Kosova, pošto je nephodno da za njega glasa 2/3 poslanika.

DSK i Pokret Samoopredeljenje za sada ostaju pri stavu da se ne uključuju u pregovarački tim. Poslanik DSK Ljumir Abdidžiku je izjavio da vladin pregovarački tim ne predstavlja volju građana, jer se sastoji od pripadnika malih političkih partija.

“Trenutna pregovaračka ekipa je improvizovana ekipa za dijalog, ekipa koja umanjuje državne institucije i štaviše, ekipa bez političkog legitimiteta, pošto je sastavljen od malih partia koje ni minimalno ne predstavljaju volju građana. U takvim okolnostima, DSK nije deo zakrpljenih procesa, jer državu posmatra ozbiljnije”, izjavio je Abdidžiku.

Šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti je izjavio da je poziv vladine koalicije i Socijaldemokratske partije Kosova da “treba da se bavimo Srbijom, a ne jedni drugima” pokušaj da se pokriju njihove propuste.

“Svaki put kada obavljamo naš posao opozicije u nadzoru vlade i evidentiramo štetu koju ova nelegitimna vlada čini državi, koalicija PAN koristi dijalog sa Srbijom, kako bi preusmerila pažnju sa svojih neuspeha i zatamnila nedostatak efikasnosti vlade”, izjavio je Hoti.

Hoti je ponovio da je DSK za dijalog, ali je protiv njegovog dosadašnjeg formata.

„Nemojmo brkati stvari. Mi, kao i uvek, podržavamo dijalog sa Srbijom, uvek uzimajući u obzir Ustav. Ali nećemo prihvatiti format tima za dijalog koji šteti suštini demokratije i ustavnosti na Kosovu. Kosovo treba da ima vladu koja govori u ime većine građana u rešavanju svih pitanja“, poručio je Hoti.

Pregovarački tim Kosova smatra da je usaglašeni stav političkog sprektra Kosova jedan od važnih faktora za uspeh u dijalogu sa Srbijom. Da bi pripremili konačnu Platformu za dijalog, vladinom timu je predsednik Kosova Hašim Tači obećao kompletnu dokumentaciju koja se tiče dosadašnjih pregovora i kontakata sa srpskom delegacijom, odnosno sav materijal vezan za dijalog u Briselu. U ovom je kontekstu zanimljivo da Špend Ahmeti kaže da je ovaj tim dobio kompletan materijal i od premijera i od predsednika Kosova, dok njegov kolega Fatmir Ljimaj tvrdi da predsednik Kosova još nije predao dokumentaciju koju je obećao.

Kako prenosi dnevni list Koha ditore, krajem prošle godine predsednik Kosova Hašim Tači je obećao da će dati na uvid svu dokumentaciju vladinom timu za dijalog sa Srbijom, i dodaje da prema Nacrtu zakona o obavezama, odgovornostima i kompetencijama, delegacija ne može da ima pristup svim dokumentima.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: