Albanci ne dozvoljavaju da đakovački Srbi dođu u taj grad

Протест у Ђаковици

Protest pod nazivom “Đakovica traži pravdu”, protiv dolaska Srba u manastir Uspenja Presvete Bogorodice, počeo je jutros u 8 časova i trajao je skoro tri sata.

Protest pod nazivom “Đakovica traži pravdu”, protiv dolaska Srba u manastir Uspenja Presvete Bogorodice, počeo je jutros u 8 časova i trajao je skoro tri sata. Protest blizu 200 građana Đakovice, održan je na nekoliko metara od kapije manastira, u kojoj opasane zidovima i bez slobode kretanja, žive još samo tri monahinje.

Demonstranti u Đakovici držali su parole “Đakovica ne zaboravlja”, “Nema pomirenja”, “Nema mira bez pravde”, ali i zahteve od kososvskih institucija da hitno rasvetle sudbinu kidnapovanih i nestalih. Posebno je bio uočljiv plakat na kojem su imena navodnih ratnih zločinaca Srba, među kojima je na prvom mestu ime predsednika Udruženja raseljenih Đakovčana, Đokice Stanojevića i svih Srba koji su se prijavili za povratak u svoj grad.

Protest u Đakovici

Protest je obezbeđivala Kosovska policija, a završen je tako što su svi transparenti okačeni na kapiju manastira.

Inače, kako je za portal GračanicaOnlajn juče rekao predsednik Udruženja Đakovčana, organizovanog dolaska đakovačkih Srba, kojih je pre rata u ovom gradu bilo blizu 8000, neće biti, već drugu godinu za redom, upravo zbog organizovanih demonstracija i mogućnosti eventualnih sukoba. Kako saznajemo, ove godine se u manastoru neće služiti ni liturgija, niti će biti loženja Badnjaka, zbog bezbednosti preostalih monahinja.

A.Ć.