fbpx

(Ne)povlačenje taksi uslovljava nastavak dijaloga

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: производи из Србије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: производи из Србије


Susret predsednika Kosova Hašima Tačija sa poverenikom američkog predsednika Donalda Trampa, ambasadorom Ričardom Grenelom u Briselu krajem decembra prošle godine,

Susret predsednika Kosova Hašima Tačija sa poverenikom američkog predsednika Donalda Trampa, ambasadorom Ričardom Grenelom u Briselu krajem decembra prošle godine, ponovo je otvorio pitanje – da li će Vlada Kosova povući odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe pre nego što, kako insistira, Srbija prizna Kosovo.

Naime, Tači je obećao Grenelu da će se angažovati za povlačenje odluke o uvođenju taksi, kako bi dijalog sa Srbijom bio nastavljen, a sličan je stav izneo i u intervjuu za prestižni Vašington post, navodeći da je “spreman da razmotri ukidanje taksi, ako se Kosovu otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom”.

“Da, takse jesu jedna vanredna mera. Postoji spremnost sa naše strane da pronađemo neko rešenje za njih. Naša spremnost će se ojačati ako osetimo da nas naši partneri podržavaju i daju smernice oko ovog pitanja. Što se mene tiče, ja ću garantovati kosovskom narodu da te smernice i podrška postoje“, izjavio je Tači američkom listu.

I ambasador Grenel je potvrdio Vašington Postu da je sa kosovskim predsednikom Tačijem pored ostalog razgovarao i o ukidanju taksi na uvoz srpske robe, kao preduslovu za nastavak dijaloga u Briselu.

“Predsednik Tači i ja razgovarali smo o važnosti donošenja dugoročnih odluka umesto kratkoročnog delovanja. Bilo mi je drago što se on složio i angažovaće se za ukidanje taksi koje su nedavno uvedene na srpske proizvode. Ovaj potez bi pomogao da se pošalju potrebni signali da je on ozbiljan što se pregovoranja tiče i izgradnji poverenja između strana“, rekao je Grenel u izjavi za The Washington Post.

Kosovska javnost je uglavnom zadovoljna odlukom Vlade o uvođenju taksi na uvoz srpske robe, i zaslugu uglavnom pripisuje premijeru Ramušu Hardinaju. Haradinaj je, međutim, priznao da je predsednik parlamenta Kadri Veselji predložio podizanje taksi od 10 na 100 odsto. Predsednik Hašim Tači je u intervjuu TV KlanKosova izjavio da zaslugu za uvedene takse imaju politički predstavnici njegove bivše Demokratske partije Kosova.

“Odluku o taksama doneo je Enver Hodžaj u koordinaciji sa Kadri Veseljijem. Dok su Ramuš Haradinaj i ostali glasali za tu odluku”, izjavio je Tači.

Na ove izjave predsednika Kosova odmah je reagovao Fatmur Ljimaj, lider Socijaldemokratske inicijative, koja je deo vladine koalicije.

On je ponovio da će takse na uvoz srpske robe biti ukinute nakon konačnog sporazuma koji podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije.

„Jasno smo stavili do znanja da Kosovo već ima tim, a ne pojedinca. Postoji državni tim. Takođe smo i njima rekli da se razlozi za porez moraju ukloniti. Postoji mnogo uslova koje Srbija treba da ispuni da bi povukla porez. Ovo nije jednostrano. Mi smo u takvim uslovima da živimo sa Srbijom. Postoje stotine sporazuma koje Srbija nije poštovala“, rekao je pored ostalog Fatmir Limaj.

Ukidanju taksi na uvoz srpske robe protivi se i kosovski ministar za trgovinu i industriju Endrit Šalja, koji je izjavio da predsednik Tači ne može da daje obećanja o ukidanju taksi, jer je takvu odluku donela Vlada Kosova, na njegov predlog, kao ministra, a ne predsednika Kosova.

“Dok budu postojali razlozi zbog čega smo kao Vlada Republike Kosovo bili primorani da donesemo odluku o ovim taksama, znači razlozi koje sam izneo kada sam predložio odluku o taksama, te takse nikada neće biti eliminisane”, izjavio je ministar Šalja za Kallxo.com.

On je takođe istakao da predsednik Tači može samo da uputi zahtev Vladi kako bi ga razmotrila i eventualnu odluku donela Vlada.

“Ne znam što se predsednik sada bavi ovom poslom. To je posao delegacije Vlade Republike Kosovo za pregovore. Kada od nas kao vlade budu zahtevali da te takse treba ukloniti, iz razloga što smo uspeli to da realizujemo. Njihova realizacija podrazumeva razloge koji su nas naveli da uvedemo takse, a onda ja kao ministar trgovine mogu da predložim da se uklone te takse”, izjavo je Šalja.

I Haki Šatri, savetnik premijera Haradinaja je dnevnom listu Zeri izjavio da predsednik Kosova ne može da ukine odluku koju je donela Vlada, da svaka institucija ima svoje kompetencije, što znači da ne može jedna institucija da donese odluku, a druga da je ukine.

I kosovski analitičari smatraju da predsednik nema kompetencija da povuče odluku koju je donela Vlada, odnosno da je važno da u konkretnom slučaju, u vezi uvedenih taksi na srpsku robu i konačnim sporazumom sa Srbijom sarađuju predsednik i Vlada,.

“Naravno da predsednik ne može da odluči o uvodjenju ili uklanjanju taksi, ali može da inicira pitanje i može da predloži Vladi izmenu odluka koja se direktno vezuju sa dijalogom. Predsednik nije rekao da taksa treba da se ukine, niti je ministar Šalja rekao da predsednik nema pravo da predloži Vladi izmenu odluke. Smatram da je reč o istoj državi i nema ničeg lošeg ako predsednik I Vlada diskutuju o određenim pitanjima, posebno ako ove godine dijaloga bude odlučujuće pitanje za Kosovo, nakon pisma predsednika Trampa”, izjavio je Rahman Pačarizi za Radio Slobodna Evropa.

Politički analitičar Arton Demhasaj je ocenio štetnom izjavu Tačija oko eventualnog ukidanja taksi na srpsku robu, i konstatovao da je neophodno jedinstvo političkog spektra.

“U slučaju da postoji konsenzus između Vlade, skupštine i predsednika, onda to može biti u redu. U slučaju da je blizu sporazum i da je jedini uslov ukidanje takse, a da je sporazum podržan od Evropske unije (EU) i Amerike, onda bi bilo u redu da se ova taksa suspenduje. Ali ako je ovo predsednik izjavio bez koordinacije sa izabranim institucijama, dakle sporazum nije nigde na horizontu, mislim da može da bude štetna”, izjavio je Demhasaj.

Nakon današnjeg susreta pregovaračkog tima Kosova u Briselu sa posrednicom u dijalogu sa Srbijom, Federikom Mogerini, ponovljen je stav da se takse na srpsku robu neće ukinuti.

Ostaje da se vidi šta će u narednom periodu preduzeti predsednik Kosova, kako bi ispunio svoje obećanje o ukidanju taksi na srpsku robu, kao uslov za deblokiranje dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu.

U međuvremenu u Srbiji i dalje postoiji nada da će takse biti uklonjene veoma brzo. Prema poslednjim podacima, od uvođenja ovih taksi, pre mesec ipo dana, Srbija je izgubila više desetina miliona evra.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: