fbpx

I dalje su prisutne nepoznanice oko konačne faze pregovora

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети


Kosovski analitičari smatraju da je jučerašnji susret vladinog tima za pregovore sa Srbijom i posrednicom u briselskom dijalogu Federikom Mogerini za rezultat imao nekoliko poruka, ali i da sam susret nije razjasnio proces dijaloga

Kosovski analitičari smatraju da je jučerašnji susret vladinog tima za pregovore sa Srbijom i posrednicom u briselskom dijalogu Federikom Mogerini za rezultat imao nekoliko poruka, ali i da sam susret nije razjasnio proces dijaloga i da su i dalje prisutne nepoznanice u konačnoj fazi pregovora.

Takav stav ima analitičar Faton Abdulahu, koji kaže da i pored formiranog pregovaračkog tima, još uvek nije jasno ko predstavlja i kako predstavlja Kosovo, koja je politička snaga onih koji predstavljaju Kosovo i kakav uticaj imaju na Kosovu, odnosno da odlazak pregovaračkog tima u Brisel ne daje odgovor na ova pitanja.

U debati na televiziji Klan Kosova, filozof Ismailj Trašoli smatra da iako će se dijalog voditi u Briselu, u ovom procesu je veoma važna uloga Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Tenzije i nejasnoće prate dijalog na svakom koraku – trougao stvoren unutar Kosova na relaciji predsednik, delegacija i opozicija, koja ne želi da učestvuje u dijalogu. Ne mislim da će postići naša očekivanja, onakva kakva imamo ili na način kako smo ih delegirali. Situacija je malo složenija, Brisel je samo jedan deo. Glavni deo je Bela kuća. Kada ta kuća govori može doći do promene zavera oko dijaloga”, izjavio je Trašoli.

Analitičar Valon Sulja smatra da je jučerašnji susret u Briselu za rezultat imao tri poruke, vezane za dijalog.

“Poruka broj jedan je da je period od šest meseci vreme kada se sporazum treba zaključiti. Drugo, nema vremena i treba ukinuti taksu od 100 odsto. I treće, za EU je problem podela po etničkim linijama, ali da nema problema ako dođe do nekakve korekcije granice“, izjavio je Sulja.

Desetočlani vladin pregovarački tim, po prvi put u ovom sastavu, juče se u Briselu sastao sa Visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a Špend Ahmeti iz Socijaldemokratske partije Kosova i Fatmir Ljimaj iz Socijaldemokratske Inicijative, koji su predvodili ovaj tim, nakon susreta su izjavili da zvanični Brisel prihvata sporazum između Kosova i Srbije, ukoliko bude u skladu sa evropskim vrednostima.

“Za Evropsku uniju (EU) je neprihvatljivo rešenje koje deli Kosovo po etničkim linijama. Pozicija EU je postizanje sporazuma koji je prihvatljiv za obe strane, ako je u skladu sa međunarodnim vrednostima. EU ne podžava etnički čiste države”, izjavio je Ahmeti.

Visoka predstavnica EU Mogerini je iskoristila i ovu priliku da zatraži povlačenje odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe na Kosovo, pošto je to uslov zvaničnog Beograda da dijalog bude nastavljen. Međutim, Fatmir Ljimaj je preneo novinarima da je u susretu sa Mogerinijevom istaknuto da će odluka o taksama biti povučena nakon postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom, što podrazumeva recipročno priznanje, odnosno priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Fatmir Ljimaj je komentarisao i izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je u jednom intervjuu tvrdio da zasluge za uvođenje taksi na srpsku robu imaju zamenik premijera Enver Hodžaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji, obojica pripadnici Demokratske partije Kosova.

“Državne odluke su državne odluke. Nema individualnih predloga i odluka. Vlada ima premijera, ima Vladu, jednu koaliciju. Politiku čini koalicija, odluke donosi Vlada”, izjavio je Ljimaj za online list “Express”.

Iako su i Ahmeti I Ljimaj novinarima nakon suseta izjavili da su zadovoljni i da je Mogerini istakla da EU ne može da određuje ko će da vodi pregovore sa Srbijom i obrnuto, odnosno da će i poziv za predsednika Kosova morati da bude poslat na adesu pregovaračkog tima, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti je na svom Facebook profilu istakao da predstavljanje Kosova u Briselu nikada nije bilo gore, bez legitimiteta i sa premisama da napravi još veću štetu.

“Ova pregovaračka ekipa, sa uključivanjem Socijaldemokratske partije Kosova, jednostavno je dekor kako bi se prikrio legitimitet Koalicije PAN. U ovakvom formatu, ova ekipa nema snagu da donosi odluke ili im se suprotstaviti, niti da deluje jedinstveno. Shodno tome, ne može da brani naše interese. Nikada se ranije nije desilo da neka delegacija Kosova ide u Brisel sa tako nejasnim i enigmatičnim ciljevima, kao ova ‘dekorativna pregovaračka ekipa’”, izjavio je Hoti.

DSK i Pokret Samoopredeljenje traže održavanje vanrednih izbora, sa obrazloženjem da aktuelna Vlada nema većinu u kosovskom parlamentu. I Ljimaj i Ahmeti kažu da od predsednika još uvek nisu dobili dokumentaciju vezanu za dosadašnji proces dijaloga, koji im je obećao, a za razliku od Ljimaja, Ahmeti smatra i da Hašim Tači nije u obavezi da ih informiše o čemu je razgovarao sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom (Richard Genell) u Berlinu, krajem prošle godine. U intervjuu američkom Vašington Postu, Tači je pored ostalog rekao da je Grenelu obećao ukidanje taksi na uvoz srpske robe, kako bi dijalog sa zvaničnim Beogradom mogao da bude nastavljen.

Predlog o definisanju granica, kao jednom od konačnih i sveobuhvatnih rešenja odnosa sa Srbijom, sa kojim je sredinom prošle godine predsednik Kosova Hašim Tači upoznao domaću javnost, gotovo da nema podršku na Kosovu, ali ni široku podršku u međunarodnoj zajednici.

Ekspert za balkanska pitanja Daniel Server je u intervjuu beogradskom listu Blic izjavio da je moguće rešiti pitanja između Kosova i Srbije i da sve zavisi od političke volje obeju strana, ali i da izgleda da korigovanje granica više nije na stolu kao opcija.

“Izgleda da Vučić ne želi da Tačiju da ono što mu je potrebno, ali takođe Tači ne želi da Vučiću da to što on želi i što mu je potrebno za razmenu teritorije (stanovnika). Prema mom mišljenju, to je dobro, jer je razmena teritorije loša ideja, dok su loše ideje zombi, ne umiru, ali kreću se i traže nekog političara, diplomatu ili profesora čiju karijeru može uništiti”, rekao je Server.

Kosovski analitičari ne isključuju da su Tači i Vućić do sada više puta razgovarali ili čak potpisali neki draft sporazuma o definisanju granica između Kosova i Srbije, kao konačnom rešenju odnosa izmađu dve zemlje, ali Daniel Server ističe da je u stvari nemoguće predvideti da li će tokom ove godine uspeti da dve strane dođu do nekog sporazumnog rešenja.

“Izgleda da je Priština nestrpljivija od Beograda, ali verujem da će to da se promeni, pošto je jasno da je jedno ranije rešenje mnogo bolje nego da se čeka učlanjenje u EU, kada će sve poluge biti sa onima koji su priznali Kosovo”, izjavio je Server.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: