fbpx

Pred početak ispitivanja osumnjičenih, žrtava i svedoka u Hagu

Фото: pixabay

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu je izdalo poternicu za Remzi Šaljom, bivšim pripadnikom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK),

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu je izdalo poternicu za Remzi Šaljom, bivšim pripadnikom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), za kojeg se ne zna gde se nalazi, od kada je dobio poziv da se 17. januara pojavi u Hagu, pred Specijalnim sudom za ratne zločine za Kosovo. Naime, Osnovno tužilaštvo optužuje Šalju za počinjeni ratni zločin, odnosno da je tokom rata, kao bivši pripadnik OVK bio umešan u ubistvo izvesnog Hadži Pertešija.

I njegov advokat Natalj Bulakaj je izjavio da nije u kontaktu sa Šaljom, od kada je dobio poziv od Specijalnog suda i da ne zna gde se on trenutno nalazi. Pre nego što je pobegao, odnosno promenio mesto boravka, Šalja je izjavio da ne priznaje Specijalni sud i da se neće odazvati pozivu.

Šalja je jedini koji je do sada odbio da se odazove pozivu Specijalnog suda za ratne zločine za Kosovo, dok će ostali, koji su javno potvrdili da su dobili takav poziv, izjavili da će u Hag otputovati dobrovoljno.

Zanimljivo je da je juče poziv u svojstvu svedoka dobila i jedna žena, takođe bivša pripadnica OVK, Raimonda Reci, koja trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Na svom Facebook profilu ona je istakla da je poziv dobila još 4. januara i da je to za nju “velika čast”.

“Nemam u planu da se ne odazovem sudu, bez obzira u kom svojstvu. Nema šta da krijem, možda vam se moje izjave ne budu dopale, ali ja ću da se odazovem”, napisala je Reci.

Do sada je potvrđeno da je, pored Remzi Šalje i Raimonde Reci, poziv za intervju Specijalnog suda dobilo još nekoliko bivših komandanata i pripadnika bivše OVK, uključujući i Rustema Mustafu, Sami Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Nazif Mehmetia, Safeta Sulju i Suljejmana Seljimija.

Suljejman Seljimi, tokom rata poznat pod nadimkom “Sultan”, služi kaznu zatvora od sedam godina, zbog počinjenih ratnih zločina u slučaju “Drenica”, a poslednja dva dana se nalazi u bolnici u Prištini zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Kosovski mediji prenose da će Seljimi biti intervjuisan za period dok je obavljao glavne funkcije u hijerarhiji OVK.

“Ured Specijalnog tužilaštva ima autoritet da pored ostalog traži prisustvo osumnjičenih, žrtava i svedoka, da ih ispita i prikupi i istraži podatke i donese odluku za početak, nastavak ili okončanje istrage o kriminalnom slučaju”, navodi se pored ostalog u pozivu Seljimiju.

Javnosti je poznato da će se bivši komandant Operativne zone Drenica Sami Ljuštaku i bivši komandant Operativne zone Laba (Podujeva) Rustem Mustafa – Remi pojaviti u Uredu Specijalnog tužilaštva u Hagu 14. januara, dok će Nazif Mehmeti biti ispitivan tri dana, 22, 23, i 24 januara. Ovog će meseca u Hag otputovati i Sokolj Dobruna.

Organizacija veterana rata OVK je na svom poslednjem sastanku ocenila nepravednim Specijalni sud za ratne zločine za Kosovo, smatrajući ga jednostranim, jer se ne sudi i zločinima koje je počinila Srbija.

“Organizacija veterana rata OVK će sa posebnom pažnjom pratiti situaciju i reagovanja će biti u skladu sa razvojima”, navodi se pored ostalog u saopštenju ove organizacije.

U saopštenju se takođe ističe da Organizacija veterana rata nije protiv pravde, ali bi radije da se osnuje domaći Specijalni sud.

Jedan broj poslanika kosovskog parlamenta kao i analitičari smatraju da je Kosovo propustilo priliku da osnuje domaći specijalni sud i da je napravljena greška kada su poslanici većinom glasova dali zeleno svetlo za osnivanje ovog suda.

Za poslanika Demokratske partije Kosova Bekima Hadžiua, osnivanju Specijalnog suda u Hagu je doprineo i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, tvrdeći da je nakon rata 1999. godine ova partija osnovala Komisiju koja je prikupljala podatke o ratnim zločinima izvršenim na Kosovu, da je pripremila dosijee i predala ih policiji UNMIK-a. Hadžiu kaže da se ne seća članova te Komisije, ali da je ona formirana “iz političkih razloga za eliminaciju čelnika OVK sa političke scene.

Agim Veljiu, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), demantovao je ove optužbe, navodeći da ne zna da je takva Komisija ikada bila osnovana i da nema razloga da se DSK bavi takvom Komisijom.

S druge strane, potpredsednik Skupštine Kosova i bivši pripadnik OVK Džavit Haljiti je u “Rubikon”-u na televiziji KohaVizioni izjavio da će Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu pozvati sve osobe koje se pominju u Izveštaju bivšeg švajcarskog senatora Dika Martija, ukoliko budu pronađene činjenice.

Inače, Specijalni sud za ratne zločine je osnovan nakon što je u Savetu Evrope 2011. godine švajcarski senator Dik Marti podneo izveštaj u kojem se navodi da su tokom rata na Kosovu počinjeni zločini, među kojima i trgovina ljudskim organima. Ovaj izveštaj se poziva na iznete podatke u knjizi bivše tužiteljke Specijalnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, Karle del Ponte.

U Izveštaju Martija se pominju, pored ostalih, i aktuelni predsednik Kosova Hašima Tačija, Šaip Muja, Kadri Veselji, Azem Sulja, Fatmir Ljimaj, Džavit Haljiti, kao i Ramuš Haradinaj. Međutim, kosovski advokati tvrde da u Specijalni sud neće biti pozvane osobe kojima se prethodno sudilo za iste slučajeve ratnih zločina, u Specijalnom tužilaštvu na Kosovu i Specijalnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, u Hagu.

Skupština Kosova je avgusta 2015. godine dala “zeleno svetlo” za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koji će istraživati i suditi eventualnim zločinima počinjenim od 1. januara 1998. godine.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: