Gračanica: Zbog pada bandere četvoročlana romska porodica gotovo mesec dana bez struje

Iako redovno izmiruje račune, Sadik Krasnići iz Gračanice je već 24. dana  bez struje. Romska porodica Krasnići živi u blizini sportskih terena u Gračanici, a bez struje su ostali kada je snažan vetar srušio banderu u blizini njihove kuće.

Četvoročlana porodica Krasnići je bez struje ostala 24. decembra, uoči katoličkog Božića, kada je snažan vetar oborio banderu nedaleko od njihove kuće. O padu bandere, koja je bila pod naponom, Sadik Krasnići je odmah obavestio i Kosovsku elektrodistribuciju (KEDS) i policiju. Međutim, od tada do danas niko ništa nije preduzeo.

Banderu je prekrio sneg, ali žice i dalje štrče, foto: I.M. GračanicaOnlajn

„Više od 20 puta do sada,  zvao sam telefonom Elektrodistribuciju i oni mi samo kažu obavestićemo mejlom naše ekipe u Gračanici i ništa. Tri puta sam bio u policiji da prijavim da su gole žice na zemlji. Oni kažu nije to naša nadležnost“, priča ogorčeno Sadik i pokazuje nam račun za struju koji kao dokaz da utrošenu struju redovno plaća, drži u ruci.

Račun za strujum foto: I.M. GračanicaOnlajn

Posle sedam dana od pada ekipe elektrodistribucije su, prema izjavi Sadika Krasnićija izašle na teren, postavile novu banderu, ali nisu povezali žice i stuju tako da je njegovo domaćinstvo i dalje u mraku.

„Zamisliste vi sada po ovom snegu i ovoj hladnoći mi smo 24 dana bez struje. Ne mogu deca da se operu i okupaju za školu. Svu hranu koju smo imali u zamrzivaču pobacali smo, jer se pokvarila. Ko će meni da nadoknadi svu štetu“, pita Krasnići.

Ovaj Rom koji živi nedaleko od sportskih kompleksa u Gračanici s razlogom je ogorčen na KEDS i kaže da pomenuta kompanija zloupotrebljava svoje nadležnosti.

„Eno pogledajte, tamo u snegu su gole žice, niko mi nije rekao da li su pod naponom ili nisu“, priča Krasnići i dodaje:

Gole žice izviruju iznad snega, foto: I.M. GračanicaOnlajn

„Ja sam unicima i ostaloj deci zabranio da tu prolaze. Pre neki dan sam čak otišao u predstavništvo KEDS-a u Prštini i tražio da mi reše problem i opet ista priča, kažu obavestili smo ekipe za teren i doći će, i evo niko ne dolazi.

Krasnići tvrdi da su mu mediji poslednja šansa i nada da mu jedino oni mogu pomoći.

„Zvao sam vas i želim da izjavim da su u toj elektrodistribuciji svi neradnici, niko ne radi svoj posao i zloupotrebaljavaju pošten narod. Da ne plaćam struju odmah bi došli na vrata da mi seku struju.

Sadik Krasnići nam je ispričao da je bandera na istom mestu pala  i prošle godine te da je bila pod naponom i da je tada struja usmrtila jednu kravu koja je tu prolazila i nagazila žice.

Foto: I. M. GračanicaOnlajn

„Srećom niko tada nije stradao. A ovo što oni nama sada rade je sramota i graota“, priča ogorčeno Sadik Krasnići iz Gračanice.

 

Ivan Miljković