fbpx

Studenti iz uže Srbije prikupili i podelili više od 600 paketića srpskim mališanima sa KiM

Tradicionalna humanitarna akcija „Kosmetu na poklon od studenata“ u čiju organizaciju su uključeni svi Univerziti iz Srbije, nastavljena je i ove godine podelom paketića mališanima sa Kosova i Metohije.

Tradicionalna humanitarna akcija „Kosmetu na poklon od studenata“ u čiju organizaciju su uključeni svi Univerziti iz Srbije, nastavljena je i ove godine podelom paketića mališanima sa Kosova i Metohije. Tridesetpetoro studenata iz Novog Sada, Vranja, Niša, Kraljeva, Kragujevca i Beograda, tokom ove akcije, družilo se sa decom iz Klokota, Vrbovca, Mogile, Novog Brda, Orahovca i Goraždevca, kojima su ujedno podelili poklon paketiće.  

Stefan Ivetić, student Pravnog fakuteta iz Novog Sada, odakle je pokrenuta inicijativa, kaže da studente nisu obeshrabrile loše vesti koje svakoga dana stižu iz južne srpske pokrajine.

Foto: Slaviša Grković, Žungul, GračanicaOnlajn

„Ako svi ovi ljudi, u ovakvim okolnostima, žive ovde sa svojom decom,  najmanje što možemo jeste da budemo toliko hrabri da dođemo i da ih obiđemo, bar jednom godišnje“, kaže Stefan i dodaje da se, na žalost, nedovoljno pažnje posvećuje srpskom narodu sa Kosova i Metohije južno od Ibra.

„ I druga udruženja trebalo bi da slede primer studenata, te da se poveća humaniarna aktivnost usmerana ka srpskim enkalavama na Kosovu i Metohiji“, rekao je Ivetić.

Sudenti su iz manastira Svetih Arhangela, gde su konačili, u Orahovac stigli u jutarnjim časovima, tu su se družili sa decom i podelili ukupno 65 paketića, koliko u ovom gradu živi srpske dece, računajući mališane od starosti novorođenčeta do uzrasta učenika osmog razreda.

Foto: Slaviša Grković, Žungul, GračanicaOnlajn

Goran Mladenović, student engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu kaže da negove kolege sa fakulteta već drugu godinu učestvuju u akciju „Kosmetu na poklon od studenata“.

„Studenti su mnogo puta pokazali i sada pokazuju da su saosećajni i da vole da pomognu i ne samo materijalno. Ovoj deci je zaista drago kad nas vide, drago im je da se družimo i da smo među njima, paketići i pokloni su na poslednjem mestu. Nadam se, a i siguran sam da će buduće generacije mladih studenata sa naših fakulteta nastaviti ovu akciju, veruje Goran Mladenović i dodaje da „deca šire sreću i sve nas čine srećnijim“.

Posle Orahovca studenti su se uputili put Goraždeca jer je i tamošnjoj deci trebalo podeliti paketiće i družiti se s njima.

Foto: Slaviša Grković, Žungul, GračanicaOnlajn

Studenti su ujedno obišli i manastire, Banjsku, Gračanicu, Pećku Patrijaršiju, Dečane, Svete Arhangele kod Prizrena. Mnogi su prvi put na Kosovu tako da je za njih biti deo ove priče bio pravi doživljaj i životno iskustvo.

Stefan Dimić, student Pedagoškog fakulteta u Vranju, kaže da je najlepše od svega  videti osmehe na licima dece i roditelja.

 „Želeli smo da pokažemo da vide da se i mi borimo za njih i da ne odustajemo od njih“, kaže Stefan iz Vranja.

Tokom akcije srpskih studenata prikupljeno je i podeljeno više od šest stotina paketića.

 

 O. Radić – I.Miljković 

 

%d bloggers like this: