Privremena suspenzija takse kao kompromis za nastavak dijaloga

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: производи из Србије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: производи из Србије


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ima široku podršku građana Kosova vezanu za odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine,

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ima široku podršku građana Kosova vezanu za odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali članice Evropske Unije (EU) i Sjedinjene Američke Države(SAD) smatraju da takvu odluku Vlada treba da suspenduje, ne samo što se njome “krši Sporazum CEFTA”, već pre svega da bi se uklonila prepreka za nastavak kosovsko-srpskog dijaloga u Briselu. Upravo je povlačenje vladine odluke o uvođenju taksi, uslov zvaničnog Beograda za nastavak dijaloga.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet je već izneo stav da Vlada Kosova hitno treba da povuče ovu odluku, navodeći da od nje niko nema koristi, a na adresu kosovske Vlade juče je “stigla” nova poruka Stejt Departmenta u osam tačaka.

U prvoj tački se navodi da je ova odluka doneta bez konsultacija sa SAD, a u četvrtoj tački da podrška SAD Kosovu nije bezuslovna i da “Kosovo trenutno nosi teret ugrožavanja uspeha dijaloga” i da ako takse ne budu hitno suspendovane, SAD će suspendovati pomoć u oblasti bezbednosti, to jest, podršku Kosovskim bezbednosnim snagama.

Pošto se navodi da svojim “neodgovornim” ponašanjem Kosovo ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD, u poruci se takođe ističe da se “uspeh i postizanje sporazuma ne odnosi na ulogu gospođe Mogerini i EU. Postizanje sporazuma je strateški interes SAD-a, tako da je neprihvatljivo da zbog “neodgovornih postupaka kosovskih lidera dovodimo u pitanje ovaj strateški cilj”.

Pošto se izražava razočarenje što nakon pisma američkog predsednika Donalda Trampa predsedniku Kosova nije bilo pozitivnog odgovora od strane kosovske Vlade, “već je povećan obim proizvoda na koje se odnose te takse”, navodi se da će u slučaju da sporazum (sa Srbijom) ne uspe zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice snositi Kosovo i pojedinci odgovorni za neuspeh i da Kosovo svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD.

Ipak, u trećoj tački, u kojoj se zahteva trenutna suspenzija taksi se navodi i da se “ista tarifa može ponovo uspostaviti ukoliko sporazum sa Srbijom ne uspe”.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je odmah reagovao na poruku Stejt departmenta, koju su preneli kosovski mediji, navodeći da će Vlada Kosova privremeno ukinuti takse na uvoz srpske robe, ali samo nakon garancije međunarodne zajednice da će biti potpisan konačni sporazum sa Srbijom, koji će za rezultat imati priznanje Kosova.

„Duboko sam uveren u mogućnost postizanja zakonski obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će da rezultira priznanjem. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, finalnom sporazumu, zbog čega smo i predali Veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Ceo ovaj sadržaj smo razvili sa ciljem da se obezbedimo da kada budemo seli sa Srbijom, da imamo održivu materiju, sa činjenicama i argumentima”, napisao na je na svom Facebook profilu Haradinaj.

Šef parlamentrane grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi smatra da i ako ne bude povučena odluka o uvođenju takse na srpsku robu, “neće biti dovedeno u opasnost prijateljstvo sa SAD”, dodajući da je to “prijateljstvo tradicionalno i vekovima kultivisano i kao takvo će i ostati, bez obzira na vlade koje se menjaju”.

Komentarišući dokument Stejt departmenta koji je stigao na adresu kosovskih institucija, analitičar kosovskih prilika Ramuš Tahiri je izjavio za online novinu Blic da je Vlada Kosova vezala svoju sudbinu za takse, što znači da ako “padnu takse, pada i Vlada”, ali i dodao da će konačnu odluku o tome ipak doneti kosovska Vlada.

“Ona traži suspendovanje zbog dijaloga kako bi se dao rok od mesec dana za suspenziju, ili za tri meseca, i to je to. A Amerika traži šest meseci, ne ukidanje taksi i suspenziju, što je svojevrsan kompromis do šestog meseca, kako bi dijalog bio nastavljen”, izjavio je Tahiri.

Tahiri je izjavio i da je uvođenje takse na srpsku robu politička, a ne ekonomska mera.

“Vlada je objasnila zašto i kako ona kaže, insistiraće do pada vlade da se ne povuče taksa, bez obzira na to šta kaže Amerika”, smatra Ramuš Tahiri.

Inače, Al Džazira Balkans, pozivajući se izvor u Stejt departmentu, sinoć je objavila vest da je odbijen zahtev premijera Kosova Ramuša Haradinaja za dobijanje američke vize, kako bi prisustvovao na Molitvenom doručku koji se svake godine, 4. februara, tradicionalno organizuje u Beloj kući. Ovaj medij prenosi da je razlog tome odbijanje Haradinaja da ukine takse na uvoz srpske i robe iz BiH.

Članovi njegovog kabineta tvrde da do sada nisu dobili informaciju američke ambasade da je odbijen zahtev za izdavanje vize Haradinaju, a kosovski analitičari podsećaju da je sa velikim zakašnjenjem prošle godine, istim povodom, on na kraju ipak dobio vizu.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive