Привремена суспензија таксе као компромис за наставак дијалога

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: производи из Србије

Премијер Косова Рамуш Харадинај има широку подршку грађана Косова везану за одлуку о увођењу такси од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, али чланице Европске Уније (ЕУ) и Сједињене Америчке Државе(САД) сматрају да такву одлуку Влада треба да суспендује, не само што се њоме “крши Споразум ЦЕФТА”, већ пре свега да би се уклонила препрека за наставак косовско-српског дијалога у Бриселу. Управо је повлачење владине одлуке о увођењу такси, услов званичног Београда за наставак дијалога.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет је већ изнео став да Влада Косова хитно треба да повуче ову одлуку, наводећи да од ње нико нема користи, а на адресу косовске Владе јуче је “стигла” нова порука Стејт Департмента у осам тачака.

У првој тачки се наводи да је ова одлука донета без консултација са САД, а у четвртој тачки да подршка САД Косову није безусловна и да “Косово тренутно носи терет угрожавања успеха дијалога” и да ако таксе не буду хитно суспендоване, САД ће суспендовати помоћ у области безбедности, то јест, подршку Косовским безбедносним снагама.

Пошто се наводи да својим “неодговорним” понашањем Косово озбиљно угрожава пријатељство са САД, у поруци се такође истиче да се “успех и постизање споразума не односи на улогу госпође Могерини и ЕУ. Постизање споразума је стратешки интерес САД-а, тако да је неприхватљиво да због “неодговорних поступака косовских лидера доводимо у питање овај стратешки циљ”.

Пошто се изражава разочарење што након писма америчког председника Доналда Трампа председнику Косова није било позитивног одговора од стране косовске Владе, “већ је повећан обим производа на које се односе те таксе”, наводи се да ће у случају да споразум (са Србијом) не успе због Косова, терет одговорности и последице сносити Косово и појединци одговорни за неуспех и да Косово својим неодговорним понашањем озбиљно угрожава пријатељство са САД.

Ипак, у трећој тачки, у којој се захтева тренутна суспензија такси се наводи и да се “иста тарифа може поново успоставити уколико споразум са Србијом не успе”.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је одмах реаговао на поруку Стејт департмента, коју су пренели косовски медији, наводећи да ће Влада Косова привремено укинути таксе на увоз српске робе, али само након гаранције међународне заједнице да ће бити потписан коначни споразум са Србијом, који ће за резултат имати признање Косова.

„Дубоко сам уверен у могућност постизања законски обавезујућег, свеобухватног споразума са Србијом, који ће да резултира признањем. Ми интензивно радимо на коначном уговору, финалном споразуму, због чега смо и предали Велику књигу са поглављима и нацртом овог споразума. Цео овај садржај смо развили са циљем да се обезбедимо да када будемо сели са Србијом, да имамо одрживу материју, са чињеницама и аргументима”, написао на је на свом Фацебоок профилу Харадинај.

Шеф парламентране групе Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи сматра да и ако не буде повучена одлука о увођењу таксе на српску робу, “неће бити доведено у опасност пријатељство са САД”, додајући да је то “пријатељство традиционално и вековима култивисано и као такво ће и остати, без обзира на владе које се мењају”.

Коментаришући документ Стејт департмента који је стигао на адресу косовских институција, аналитичар косовских прилика Рамуш Тахири је изјавио за онлине новину Блиц да је Влада Косова везала своју судбину за таксе, што значи да ако “падну таксе, пада и Влада”, али и додао да ће коначну одлуку о томе ипак донети косовска Влада.

“Она тражи суспендовање због дијалога како би се дао рок од месец дана за суспензију, или за три месеца, и то је то. А Америка тражи шест месеци, не укидање такси и суспензију, што је својеврсан компромис до шестог месеца, како би дијалог био настављен”, изјавио је Тахири.

Тахири је изјавио и да је увођење таксе на српску робу политичка, а не економска мера.

“Влада је објаснила зашто и како она каже, инсистираће до пада владе да се не повуче такса, без обзира на то шта каже Америка”, сматра Рамуш Тахири.

Иначе, Ал Џазира Балканс, позивајући се извор у Стејт департменту, синоћ је објавила вест да је одбијен захтев премијера Косова Рамуша Харадинаја за добијање америчке визе, како би присуствовао на Молитвеном доручку који се сваке године, 4. фебруара, традиционално организује у Белој кући. Овај медиј преноси да је разлог томе одбијање Харадинаја да укине таксе на увоз српске и робе из БиХ.

Чланови његовог кабинета тврде да до сада нису добили информацију америчке амбасаде да је одбијен захтев за издавање визе Харадинају, а косовски аналитичари подсећају да је са великим закашњењем прошле године, истим поводом, он на крају ипак добио визу.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве