fbpx

Nastavlja se pritisak za ukidanje uvoznih taksi

Фото Бела кућа: Pexels, pixabay

Фото Бела кућа: Pexels, pixabay


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je juče na konferenciji za štampu nakon sednice Vlade, priznao da Stejt Department tražio da se suspenduju takse na uvoz srpske i robe iz Bosne i Hercegovine (BiH),

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je juče na konferenciji za štampu nakon sednice Vlade, priznao da Stejt Department tražio da se suspenduju takse na uvoz srpske i robe iz Bosne i Hercegovine (BiH), kako bi se otvorio put nastavku kosovsko–srpskog dijaloga u Briselu, ali i izjavio da odluku o uvođenju taksi neće povući dok ne bude postignut sveobuhvatni sporazum koji podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije.

“Nisu uvedene takse da bi se sprečio sporazum. Ali, pre nego što budemo imali sporazum za priznanje, za nastavak cirkusa koji se u poslednje dve tri godine naziva dijalogom, nema logike da ih ukinemo. Ako se potpiše sveobuhvatni sporazum, dajem mogućnost suspenzije za onoliko dana koliko traje mogućnost da se potpiše”, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je takođe rekao da očekuje da će sporazum između Kosova i Srbije biti potpisan do 2022. godine i da će takse biti na snazi do tada. On je izneo i stav da “EU treba da zna da ako obe zemlje istoga dana ne budu postale članice EU, neće biti rešeno pitanje Balkana”.

Tokom jučerašnjeg dana, premijer Kosova nije čak odbacio mogućnost da zbog odbijanja da povuče odluku o taksama na srpsku robu ostane i bez premijerske funkcije, kao što neće dozvoliti da dođe do korigovanja granica sa Srbijom.

“Obećavam vam da ću ovaj put terati …Ako me velike sile i klečke obore i van Vlade ću slediti tu stvar, i sa ulice, njive i planine, ali i ako me sa zadovoljstvom pošalju iza rešetaka…i odatle , ali naše pravo, pravo Albanaca niko neće moći da pokoleba. To ćemo svi razumeti, više nije ovo stvar partija….tim ćemo putem ići”, izjavio je Haradinaj.

Kosovski mediji su tokom jučerašnjeg dana preneli da američki Stejt department traži suspenzuju odluke o uvođenju taksi na srpsku robu, jer će u suprotnom uskratiti pomoć Kosovskim bezbednosnim snagama, ali se takođe navodi da one mogu ponovo da budu uspostavljene, ukoliko dijalog sa Srbijom ne bude dao rezultate.

Kosovski analitičari smatraju da je ova poruka SAD veoma oštra i da bi trebalo da se pronađe način kako bi se pozitivno odgovorilo na njen zahtev.

Dardan Gaši, zamenik premijera je juče u emisiji “Zona B” na Klan Kosova izjavio da nije samo premijer “kriv”, jer je odluka o uvođenju taksi na srpsku i bosansku robu, bila odluka svih. On je dodao i da ona nije usmerena protiv EU niti protiv partnerstva sa Amerikom, nego je usmerena protiv veoma nepravedne agresivne politike Srbije.

“Premijer nije taj koji vodi dijalog, premijer je bio angažovan da bude deo dijaloga i takse treba da bude deo kombinatorike dijaloga. Međutim, ako su takse za naše međunarodne prijatelje prepreka, one će biti razmotrena”, izjavio je Gaši.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je u emisiji “Rubikon” na televiziji Koha Vizioni rekao da bi bilo dobro da padne Vlada zbog odluke da se ne povuku uvedene takse na uvoz srpske robe i da bi se tada videlo “ko jeste a ko nije za državni suverenitet Kosova”.

“Taksa se neće ukinuti bez ozbiljne garancije jer smo mi insistirali da imamo Ameriku u dijalogu. Jer, mi imamo potpuno poverenje u SAD i taksa treba da bude kao garancija recipročnog priznanja i implementacije sporazuma”, izjavio je Daut Haradinaj.

Predstavnici kosovske opozicije ipak misle da je nešto promenjen prvobitni stav Vlade oko mogućnosti ukidanja taksi na uvoz srpske robe. Tako, poslanik Pokreta Samoopredeljenje Ismajlj Kurteši smatra da je to posledica snažnog međunarodnog pritiska. On smatra da takse ipak ne treba da budu suspendovane, iznoseći i stav da kosovske vlasti nisu uspele da ubede međunarodnu zajednicu da izvrše pritisak na Srbiju da ne radi protiv Kosova.

“Naravno da je Vlada neuspešna. Znamo da pored toga što nemamo nova priznanja, sada imamo i povlačenje priznanja zbog agresivne diplomatije Srbije prema Kosovu. Takođe, Kosovo nije uspelo da se učlani u INTERPOL. Sve su to neuspesi Vlade i Ministarstva inostranih poslova”, izjavio je za dnevni list Zeri Kurteši.

Sličan stav ima i poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Naser Rugova. On je ovom dnevnom listu izjavio da je Vlada trebala da pre donošenja odluke o uvođenju taksi izvrši analizu i kalkulaciju.

“Za DSK su zabrinjavajuće opomene koje stižu iz SAD, najprijateljskije i najzaslužnije zemlje za slobodu i nezavisnost Kosova. Zato u ovom sklopu vidimo i tendenciju omekšavanja stavova premijera zemlje, koji sada ne kaže da će se taksa povući nakon priznanja, nego kada budu dobijene međunarodne garancije za epolog dijaloga”, izjavio je Rugova.

On smatra i da takve odluke nanose štetu Kosovu i da sada premijer Haradinaj treba da pregovara o pitanju ukidanja taksi.

“Smatram da njegova nepromišljena, avanturistička politika nanosi štetu i procesu dijaloga i imidžu Kosova…. Premijer sada treba da hladne glave analizira, pregovara sa našim strateškim partnerima, posebno sa SAD, jer Kosovo ne sme i ne treba da ide protiv političkih i geostrateških zahteva i interesa SAD”, izjavio je poslanik LDK.

I potpredsednik Demokratske partije Kosova Redžep Hoti je izjavio da veruje da će premijer Ramuš Haradinaj na vreme pronaći rešenje za takse, u skladu sa zahtevima SAD.

“Lično mislim da je Ramuš Haradinaj isto tako svestan i da neće nikada naneti štetu interesima SAD”, izjavio je pored ostalog Hoti.

I politički analitičari smatraju da odbijanje da se povuče odluka o uvoznim taksama na srpsku robu može da nanese štetu odnosima Kosova i SAD.

Analitičar Donik Salova je online novini “Blic” izjavio da Kosovo treba da bude veoma pažljivo kada je reč o zahtevima SAD, jer je za njih dijalog između Kosova i Srbije ima poseban prioritet za stabilizaciju regiona i da se odluka o taksama može interpretirati kao opstrukcija Kosova protiv stremljenja (ciljeva) SAD.

“Ukoliko mi preduzimamo korake koji mogu da budu u suprotnosti sa strateškim američkim interesima na Balkanu, to ne znači da zbog Amerike treba da žrtvujemo naše interese. Ali, stvar je u tome da se danas interesi Amerike podudaraju sa našim”, izjavio je Salova.

I analitičar Haki Abazi smatra da odluka o taksama na uvoz srpske robe treba da se razmotri, ali je izneo i stav da je ovu odluku “zloupotrebio predsednik Tači kako bi izgradio pritisak na Vladu da prihvati podelu (Kosova)”.

Kosovski analitičari kažu da su po prvi put SAD uputile ovako oštru poruku na adresu kosovskih vlasti. U očekivanju da premijer Haradinaj pronađe konstruktivan odgovor za zahteve američkih strateških partnera u cilju nastavka dijaloga sa Srbijom, kosovska Vlada je na jučerašnjoj sednici donela odluku o oslobađanju od takse od 100 odsto za robu koja je iz Srbije i BiH uvezena pre donošenja ove odluke. Kako prenosi dnevni list “Koha ditore”, po depoima na Kosovu, aktuelno se nalazi roba u vrednosti od blizu 2 milliona i 200 hiljada evra.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: