Наставља се притисак за укидање увозних такси

Фото Бела кућа: Pexels, pixabay

Премијер Косова Рамуш Харадинај је јуче на конференцији за штампу након седнице Владе, признао да Стејт Департмент тражио да се суспендују таксе на увоз српске и робе из Босне и Херцеговине (БиХ), како би се отворио пут наставку косовско–српског дијалога у Бриселу, али и изјавио да одлуку о увођењу такси неће повући док не буде постигнут свеобухватни споразум који подразумева признање Косова од стране Србије.

“Нису уведене таксе да би се спречио споразум. Али, пре него што будемо имали споразум за признање, за наставак циркуса који се у последње две три године назива дијалогом, нема логике да их укинемо. Ако се потпише свеобухватни споразум, дајем могућност суспензије за онолико дана колико траје могућност да се потпише”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је такође рекао да очекује да ће споразум између Косова и Србије бити потписан до 2022. године и да ће таксе бити на снази до тада. Он је изнео и став да “ЕУ треба да зна да ако обе земље истога дана не буду постале чланице ЕУ, неће бити решено питање Балкана”.

Током јучерашњег дана, премијер Косова није чак одбацио могућност да због одбијања да повуче одлуку о таксама на српску робу остане и без премијерске функције, као што неће дозволити да дође до кориговања граница са Србијом.

“Обећавам вам да ћу овај пут терати …Ако ме велике силе и клечке оборе и ван Владе ћу следити ту ствар, и са улице, њиве и планине, али и ако ме са задовољством пошаљу иза решетака…и одатле , али наше право, право Албанаца нико неће моћи да поколеба. То ћемо сви разумети, више није ово ствар партија….тим ћемо путем ићи”, изјавио је Харадинај.

Косовски медији су током јучерашњег дана пренели да амерички Стејт департмент тражи суспензују одлуке о увођењу такси на српску робу, јер ће у супротном ускратити помоћ Косовским безбедносним снагама, али се такође наводи да оне могу поново да буду успостављене, уколико дијалог са Србијом не буде дао резултате.

Косовски аналитичари сматрају да је ова порука САД веома оштра и да би требало да се пронађе начин како би се позитивно одговорило на њен захтев.

Дардан Гаши, заменик премијера је јуче у емисији “Зона Б” на Клан Косова изјавио да није само премијер “крив”, јер је одлука о увођењу такси на српску и босанску робу, била одлука свих. Он је додао и да она није усмерена против ЕУ нити против партнерства са Америком, него је усмерена против веома неправедне агресивне политике Србије.

“Премијер није тај који води дијалог, премијер је био ангажован да буде део дијалога и таксе треба да буде део комбинаторике дијалога. Међутим, ако су таксе за наше међународне пријатеље препрека, оне ће бити размотрена”, изјавио је Гаши.

Посланик Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај је у емисији “Рубикон” на телевизији Коха Визиони рекао да би било добро да падне Влада због одлуке да се не повуку уведене таксе на увоз српске робе и да би се тада видело “ко јесте а ко није за државни суверенитет Косова”.

“Такса се неће укинути без озбиљне гаранције јер смо ми инсистирали да имамо Америку у дијалогу. Јер, ми имамо потпуно поверење у САД и такса треба да буде као гаранција реципрочног признања и имплементације споразума”, изјавио је Даут Харадинај.

Представници косовске опозиције ипак мисле да је нешто промењен првобитни став Владе око могућности укидања такси на увоз српске робе. Тако, посланик Покрета Самоопредељење Исмајљ Куртеши сматра да је то последица снажног међународног притиска. Он сматра да таксе ипак не треба да буду суспендоване, износећи и став да косовске власти нису успеле да убеде међународну заједницу да изврше притисак на Србију да не ради против Косова.

“Наравно да је Влада неуспешна. Знамо да поред тога што немамо нова признања, сада имамо и повлачење признања због агресивне дипломатије Србије према Косову. Такође, Косово није успело да се учлани у ИНТЕРПОЛ. Све су то неуспеси Владе и Министарства иностраних послова”, изјавио је за дневни лист Зери Куртеши.

Сличан став има и посланик Демократског савеза Косова (ДСК) Насер Ругова. Он је овом дневном листу изјавио да је Влада требала да пре доношења одлуке о увођењу такси изврши анализу и калкулацију.

“За ДСК су забрињавајуће опомене које стижу из САД, најпријатељскије и најзаслужније земље за слободу и независност Косова. Зато у овом склопу видимо и тенденцију омекшавања ставова премијера земље, који сада не каже да ће се такса повући након признања, него када буду добијене међународне гаранције за еполог дијалога”, изјавио је Ругова.

Он сматра и да такве одлуке наносе штету Косову и да сада премијер Харадинај треба да преговара о питању укидања такси.

“Сматрам да његова непромишљена, авантуристичка политика наноси штету и процесу дијалога и имиџу Косова…. Премијер сада треба да хладне главе анализира, преговара са нашим стратешким партнерима, посебно са САД, јер Косово не сме и не треба да иде против политичких и геостратешких захтева и интереса САД”, изјавио је посланик ЛДК.

И потпредседник Демократске партије Косова Реџеп Хоти је изјавио да верује да ће премијер Рамуш Харадинај на време пронаћи решење за таксе, у складу са захтевима САД.

“Лично мислим да је Рамуш Харадинај исто тако свестан и да неће никада нанети штету интересима САД”, изјавио је поред осталог Хоти.

И политички аналитичари сматрају да одбијање да се повуче одлука о увозним таксама на српску робу може да нанесе штету односима Косова и САД.

Аналитичар Доник Салова је онлине новини “Блиц” изјавио да Косово треба да буде веома пажљиво када је реч о захтевима САД, јер је за њих дијалог између Косова и Србије има посебан приоритет за стабилизацију региона и да се одлука о таксама може интерпретирати као опструкција Косова против стремљења (циљева) САД.

“Уколико ми предузимамо кораке који могу да буду у супротности са стратешким америчким интересима на Балкану, то не значи да због Америке треба да жртвујемо наше интересе. Али, ствар је у томе да се данас интереси Америке подударају са нашим”, изјавио је Салова.

И аналитичар Хаки Абази сматра да одлука о таксама на увоз српске робе треба да се размотри, али је изнео и став да је ову одлуку “злоупотребио председник Тачи како би изградио притисак на Владу да прихвати поделу (Косова)”.

Косовски аналитичари кажу да су по први пут САД упутиле овако оштру поруку на адресу косовских власти. У очекивању да премијер Харадинај пронађе конструктиван одговор за захтеве америчких стратешких партнера у циљу наставка дијалога са Србијом, косовска Влада је на јучерашњој седници донела одлуку о ослобађању од таксе од 100 одсто за робу која је из Србије и БиХ увезена пре доношења ове одлуке. Како преноси дневни лист “Коха диторе”, по депоима на Косову, актуелно се налази роба у вредности од близу 2 миллиона и 200 хиљада евра.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве