Бели божур за Јана Братуа и постхумно за Оливера Ивановића, Црни божур за Српску листу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Бели божур за Јана Братуа

Бели божур, традиционално признање појединцима и институцијама које Удружење новинара Србије на Косову додељује за најболју сарадњу са медијима, ове године је добио шеф мисије ОЕБС-а на Косову, Јан Брату. Исто признање је постхумно додељено и убијеном Оливеру Ивановићу, а Црни божур, за најлошију сарадњу, другу годину заредом је добила политичка партија Српска листа.

Од 2014. године, признања за најбољу и најлошију сарадњу са медијима, Бели и Црни божур, појединцима и институцијама додељује Удржење новинара Србије на Косову. Данас је Бели божур додељен шефу мисије ОЕБС на Косову, Јану Братуу, а Мирослав Ивановић, брат убијеног Оливера Ивановића примио је Бели божур који је постхумно додељен трагично страдалом лидеру Срба, који је убијен прошле године 16. јануара. Починиоци и налогодавци убиства Оливера Ивановића још увек нису пронађени.

У образложењу одлуке за постхумно признање Оливеру Ивановићу, које је прочитала уредница РТВ КИМ, Зорица Воргучић, речено је да су „новинари у студију увек имали госта који је био спреман да говори и да без пратње и проблема стигне до свих локалних медија и јужно од Ибра. Новинари знају да његов телефон за њих никада није био ван домета. Верујем да и данас многи знају тај број без гледања у именик“, речено је у образложењу.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Бели божур постхумно за Оливера Ивановића

“Не сумњам да је ваш суд исправан и јак. Оливер је човек који је схватао улогу новинара и који је користећи се медијима желео да се његова мисао и његовог окружења пласира у народ, како би се информација о животу и условима живота проширила много даље од Косова и Метохије, како би стигла и у свет. Надам се да је то оставило трага. Зову вас силом. Ви јесте сила. Мислим да је управо то оно што је Оливеру било у свести сваког тренутка и у сваком контакту с вама“, рекао је Мирослав Ивановић, захваливши се на признању у име породице и сарадника покојног Оливера Ивановића.

Шех мисије ОЕБС на Косову Јан Брату је, према образложењу, доследно оправдао улогу мисије којом руководи и својим јавним иступањима и редовним контактима са медијима показао важност сарадње са новинарима, а изузетно је важно његово залагање за решавање случајева убијених и несталих новинара на Косову.

„Заиста сам захвалан на признању, али и помало изненађен јер сам само радио оно што је нормално радити. Људи на мојој или сличним позицијама морају бити отворени према медијима и да одговарају на њихова питања. Наравно, понекад су медији критички настројени и некада није лако улазити у дискусију са њима. Некада чак мислимо да је критика нефер, али уколико верујемо у демократију, то је неопходно. Морамо бити одговорни према људима, морамо да покушамо да одговоримо на питања, да дамо објашњења, да исто тако одговоримо и на критике“, рекао је Брату након пријема признања и додао:

„Случај убијених и несталих новинара и питање безбедности новинара је питање којем приступам веома озбиљно. Ангажован сам на овом питању управо због новинара. Рад УНС-а и новинарке Јелене Петковић су учинили да се и ја више позабавим овим питањем. Без активности УНС-а, не мислим и не верујем да бисмо ми као Мисија ОЕБС-а били оволико ангажовани на овом питању“, рекао је Брату.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: додела признања Бели и Црни божур

 

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић, приликом уручења постхумног признања Бели божур Оливеру Ивановићу, које је примио његов брат Мирослав, обећао је да новинари неће престати да трагају за истином.

„Господине Ивановићу, желео бих да вам обећам, не у име свих наших колега новинара, али у име многих, да нећемо дозволити да Оливер оде у заборав и да ћемо наставити да свакодневно постављамо питање, ко је и зашто убио једног од наших најбољих саговорника“.

Члановима Српске листе није уручен Црни божур јер нико од чланова ове политичке партије није присуствовао додели. Подсећамо да добитници Црног божура никада до сада нису присуствовали додели признања.


“Суштински доказ демократичности и транспарентности у раду и понашању је управо отвореност за медије и јавност. Избегавање суочавања са јавношћу може да значи бирократско понашање, може да значи незнање, необразованост или злонамерно скривање информација од јавности, злоупотребу положаја или евентуално криминогено и криминално понашање“, рекао је данас пре доделе признања Бели и Црни божур, новинар и публициста Ђорђе Јевтић.


Анђелка Ћуп