Шири се штрајк у јавном сектору

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Протест испред зграде Владе Косова

Штрајк просветних радника у основим и средњим школама, којима су се придружили и запослени у обдаништима и Јавном универзитету “Хасан Приштина”, ушао је у пети дан. Министарство за образовање науку и технологију инсистира да настава почне у наредни понедељак, али Уједињени синдикат за образовање поручује да ће штрајк трајати док се не испуне захтеви запослених учитеља и наставника. Такав позив министра за образовање Шућри Бутућија, председник Уједињених синдиката за образовање, науку и технологију Рахман Јашари, оценио је “екстремним”.

“Министру Бутућију је боље да се ангажује заједно са Уједињеним синдикатима Косова, да реализује захтеве. Што се штрајка тиче, не може да га прекине ни министар, нити било ко други. Прогласио га је Управни савет Уједињених синдиката Косова заједно са председником општинских нивоа Универзитета и само они могу да одлуче другачије”, истакао је Јашари за онлине новину “Блиц”.

Управни савет Уједињених синдиката Косова је поручио да ће штрајк бити прекинут када се испуне захтеви просветних радника, односно када им се повећа коефицијент плата за 30 одсто на свим нивоима образовања.

Штрајк у образовању је започео 14 јануара, а према званичним подацима, 370.000 ученика похађа наставу у предуниверзитетским институцијама, док је 110.000 студената који студирају на факултетима Универзитета Косова. Према истим изворима, близу 23.000 наставника и професора је запослено у основном и средњем образовању.

Синдикат уједињених синдиката Косова је путем саопштења затражио од министра образовања Шућри Бутућија да не врши притисак на запослене у штрајку, јер је то законом забрањено и да ће, ако се то деси, подићи оптужницу.

У међувремену, министар Бутући је на адресу Владе послао два предлога везаних за захтеве запослених у образовању.

Ваљмир Гаши, портпарол Министарства за образовање је изјавио да је и у буџету за 2019. годину предвиђено повећање плата наставном кадру, али само за наставнике средњих школа.

“Сваки предлога садржи тачку која се односи на повећање коефицијента, што значи другачији третман наставника и за сваки предлог је заједничка тачка, која ће након споразума који ће се постићи у дијалогу који би трајао шест месеци са уједињеним синдикатима Косова и општински Директорат за образовање који ће преузети одговорност за стање у образовању и ми очекујемо од Владе да, ако она прихвати оно што смо послали, то проследи Комисији за образовање”, изјавио је Гаши.

Према подацима Министарства за образовање, науку и технологију, основна плата наставника у основним школама износи 421,20 евра, а у средњим школама 459,95 евра, док запослени у обдаништима месечно добијају плату у висини од 393,22 евра, пренео је косовски портал “Телеграфи”.

Члан Комисије за јавну администрацију Џевахире Измаку је дневном листу “Зери” изјавила да ће наредне недеље ова Комисија одржати састанак како би размотрила Нацрт закона о платама, са којим нису задовољни просветни радници. Она је истакла и да ће процедура за усвајање овог Нацрта закона трајати најмање месец дана.

С друге стране, Арберие Нагавци, члан Комисије за буџет и финансије из Покрета Самоопредељење је изјавила да чланови ове Комисије треба да се састану у понедељак, те да у буџету Косова за 2019. годину нису предвиђена средства за Нацрт закона о платама, да ће таква ситуација само продужити штрајк наставника и да се не види решење реалних проблема.

Члан Комисије за буџет и финансије из Демократског савеза Косова Насер Османи је листу “Зери” изјавио да ова Комисија није имала увид у Нацрт закона о платама, пошто претходно треба да се размотри у Комисији за јавну администрацију, али и изнео став да је одлукама Владе Косова о подизању плата запосленима у Влади и у појединим јавним секторима, током 2018. године, деградирала државни буџет.

Насер Османи из овог разлога сматра да просветни радници имају право да траже повећање плата, а исти став има и публициста Адриатик Кељменди који сматра да је неприхватљиво да возачи у министарствима имају веће плате од наставног кадра или медицинског особља.

“Влада треба да повуче одлуку о повећању својих плата или да пронађе новац за достојанствене плате за све професионалце. Нема разлога да неко буде привилегован само зато што може да сам одлучује о буџету, а остали сносе последице”, изнео је став Кељменди.

Савети родитеља у школама, у великом броју не подржавају штрајк наставника, не због њихових захтева, већ због губљења наставе, због чега ће највеће последице имати управо ученици.

Штрајк не подржава ни директор Директората за образовање у општини Приштина, Јонуз Саљихај, који је истакао да Влада Косова и Уједињени синдикати за образовање, науку и технологију треба да хитно пронађу компромисно решење, “јер ће у супротном последице бити несагледиве за квалитет образовања”.

С друге стране, већ 25-ти дан траје штрајк хирурга запослених у Универзитетском клиничком центру Косова, а јуче су се штрајку придружили и запослени на Клиници за ортопедију и лекари у болници у Урошевцу.

Арбер Морина, представник Колегијума хирурга Косова је изјавио да очекује солидарност колега са других клиника и да очекује да се придруже штрајку, али је и навео да се хитним случајевима пружа лекарска помоћ.

Премијер Косова Рамуш Харадинај данас је у Митровици, где се састао са припадницима његове Алијансе за будућност Косова, истакао да је Законом о платама тражио да оне буду мање за само једну плату, плату пемијера.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве