У име буџета смена министра Српске листе

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: седница Владе Косова

Буџет Косова, у износу од 2 милијарде и 365 милона евра, још увек није усвојен у косовском парламенту. Владајућа коалиција покушава да обезбеди парламентарну већину, како не би дошло до застоја у раду буџетских институција, док опозициона Социјалдемократска партија условљава подршку буџету, између осталог, и сменом министра пољопривреде Ненада Рикала. Премијер Рамуш Харадинај каже за наш портал да је сигуран да ће буџет бити изгласан на време.

До краја марта посланици Скупштине Косова морају да усвоје буџет за 2019. годину, како не би дошло до финансијског колапса у функционисању институција. Нацрт буџета је усвојен крајем децембра прошле године, тесном већином. За нацрт је гласала опозициона Социјалдемократска партија, односно 12 посланика отцепљених од покрета Самоопредељење. Да би гласали за буџет, социјалдемократе су имале своје услове.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дардан Сејдиу, ПСД

“Социјалдемократска партија ће подржати буџет и неће дозволити да Српска листа уцењује Косово. Међутим, ми имамо и одређене захтеве. Тражимо да се најхитније усвоји Закон о платама, да се формира специјална комисија за пензиони систем на чијем би челу биле социјалдемоктрате, да сваки министар има само два заменика, али и да се смени актуелни министар пољопривреде из Српске листе, због блокаде рада овог министарства, јер је пољопривреда веома важна за Косово”, рекао је на последњој седници Косовског парламента, Дардан Сејдиу, посланик Социјалдемократске партије.

Посланици Српске листе већ неколико пута понављају да, не само да неће подржати владајућу коалицију, већ неће долазити ни на седнице Скупштине. Владу премијера Рамуша Харадинаја пак потресају, осим позива Специјалног тужилаштва за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова и нејединства у преговорима са Београдом, и протести здравствених и просветних радника, али и ултиматум Сједињених Америчких Држава да укине таксе од 100% на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини. И поред свега, Харадинај мисли да ће буџет бити усвојен.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

„Ми смо за буџет у консултацијама са парламентарним групама и за сада је добро. Изгледа да ћемо гласове имати јер је буџет битан за све, и за опозицију и за позицију и за све који живе на Косову. Због тога је могућа и смена министра пољопривреде јер је таква тренутна политичка ситуација”, рекао је косовски премијер за портал Грачаница Онлајн.

Дакле, да би буџет Косова био усвојен и буџетске институције наставиле нормално да функционишу, актуелни премијер мора да усвоји захтеве Социјалдемократске партије, лидера Шпенда Ахметија.

“Ја сам у таквој ситуацији да морам да поштујем политичке захтеве који долазе из странке која даје допринос и за изгласавање буџета и у другим политичким и друштвеним процесима. Ја то морам”, каже Рамуш Харадинај.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Опозициони посланици Демократског савеза Косова и Самоопредељења за буџет Косова неће гласати, јер сматрају да је он планиран за куповину социјалног мира, али ће зато владајућа већина добити глас јединог посланика Самосталне либералне странке, Слободана Петровића. Он је то потврдио за наш портал, рекавши да је буџет у интересу свих грађана, као и да је владајућа коалиција прихватила и један његов амандман, а то је буџетско улагање у изградњу канализационе мреже за општину Грачаница.

Влада Косова је планирала да буџетски трошкови за 2019. годину буду повећани за 261 милион, односно за 12,5 одсто, у односу на ову 2018. годину и да износе 2 милиарде и 365 милиона евра.

Анђелка Ћуп