18. маја 2021.

Хашим Тачи: „Митровица и Трепча, као и Газиводе остају у оквиру Републике Косова“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Хашим Тачи је данас изјавио да „Митровица и Трепча, као и Газиводе остају у оквиру Републике Косова“.

Хашим Тачи је данас изјавио да „Митровица и Трепча, као и Газиводе остају у оквиру Републике Косова“. Он је после сасатанка са коопредседавујићим косовског преговарачког тима, Шпендом Ахметијем и Фатмиром Љимајем још рекао да је његова кацеларија припремила документ, који би требало да представља основицу споразума између Србије и Косова. Документ, како је рекао, између осталог обухвата и повратак расељених, права мањина и невећинских заједница, као и враћање археолошких и уметничких дела која су однета у Србију.

„Ту су обухваћени и сви споразуми из техничког дијалога, од 2015. године до успостављања свеобухватног споразума, као и економска и инфраструктурна сарадња. Тежња државне косовске делегације јесте да у наредним недељама и месецима постигне свеобухватни споразум, правно обавезујући на међународном нивоу, којим се гарантује пријем Косова у УН, признање од стране Србије, а самим тим на глобалном нивоу ће то бити потпуна консолидација наше државе, што подразумева да више никада неће бити рата између Косова и Србије“, рекао је између осталог косовски председник, тврдећи да ће и Косово и Србија остати мултиетничка друштва и да неће бити граница по етничком основу и додао:

„Ја и даље верујем да ће коначни споразум обухватити присаједињење Медвеђе, Прешева и Бујановца Косову и гарантујем, како би избегао све спекулације, и Митровица и Трепча, као и Газиводе ће бити у оквиру Републике Косова“.

Косово не треба да ствара баријере и потешкоће за наставак дијалога и не треба да јача негативну слику пред својим пријатељима, додао је Тачи, нагласивши да је неопходна сарадња са ЕУ, САД и НАТО-ом. „Увек када смо сарађивали са Европском унијом и САД, ми смо побеђивали. Тамо где су САД и НАТО, ту су победници. Ко смо ми да ометамо ангажовање Европске уније, Нато и САД у региону Балкана?“, запитао се Тачи.

Одговарајући на новинарско питање да ли ће се одазвати позиву Специјалног суда за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова, Хашим Тачи је одговорио потврдно:

„Захваљујем се свим командантима и саборцима који су се одазвали позиву Специјалног суда и позивам све који добију позив да се на исти одазову. У сваком тренутку када такав позив дође и на моју адресу, уз моралну, уставну и међународну одговорност, одговорићу на такав позив и захтев, уз потпуну транспарентност. Позивам све оне који буду били позвани, да исто тако одговоре.“

Анђелка Ћуп