Влада тврди да неће бити других понуда око плата у образовању

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Основна школа некада "Вук Караџић" сада “Елена Гјика”

Савет родитеља Косова је поздравио одлуку Владе Косова да повећа коефицијент плата просветним радницима у основном и средњем образовању и запосленима у обдаништима, у складу са буџетским могућностима, а од Уједињеног синдиката за образовање, науку и културу затражено је да прекине штрајк, јер, према њиховом мишљењу, он превазиллази стварне циљеве захтева за повећање коефицијента.

У саопштењу се такође истиче да, уколико Уједињени синдикат буде наставио са штрајком, да ће се са председницима општинских савета Косова и Општинским директоратом за образовање, координирати наредни кораци.

Након сусрета са Рахманом Јашаријем, председником Уједињеног синдиката за образовање, науку и културу, премијер Косова Рамуш Харадинај је новинарима изјавио да је Влада понудила повећање плата, односно 20 милиона више у буџету Косова за образовање. Дакле за наставнике у основним школама плате би биле повећане са 479 на 525 евра, у средњим школама са 534 на 597, а у обдаништима са 447 на 501 евро.

Харадинај је позвао Уједињени синдикат да данас започне настава у свим школама на Косову, додајући да не треба да очекују неку нову “понуду”.

“Постоји опасност, а то је да уколико Штрајкачки савет настави са штрајком, са убеђењем да ово може да буде једна понуда, а затим следи друга…. у ствари нема других понуда. Немогуће је да се иде са новом понудом. Они који вам дају савете и сада настављају са притиском да може да буде и друга понуда, погрешно калкулишу”, изјавио је Харадинај.

Међутим, Уједињени синдикат за образовање, науку и културу, најавио је наставак штрајка, инсистирајући да плате у косовском образовању буду повећане за 30 одсто, а не за око 10 одсто колико је понудио косовски премијер.

На ову одлуку Синдиката, поново је реаговао премијер, који је истакао да је повећање плата изазов за буџет Косова и да није време за “трговину” са Уједињеним синдикатом.

“Неправдено и неетички је да се након ове одлуке одбацију права наше деце на школовање и још мање да се неки просветни радник жали због малих плата. Није време пазара, него је време да се фокусирамо на подизање квалитета образовања. Повећање плата је достојанствено и рационално је очекивати да буде озбиљна и реакција. Немојте кажњавати децу. Драги радници образовања – имате пристојну плату”, написао је свом Фацебоок профилу премијер Харадинај.

На прекид штрајка позвало је и Министарство за образовање, наводећи да нема финансијских средстава за повећање плата за 30 одсто, колико траже наставници и професори.

“Министар образовања Шућри Бутући и Национални координатор за државне реформе Бесник Тахири, имали су сусет са Уједињеним синдикатом, како би чули њихове захтеве. С друге стране, одговарајуће парламентарне Комисије раде на завршној верзији Закона о платама”, истиче Министарство за образовање.

И поред захтева да се штрајк просветних радника обустави, Уједињени синдикат је путем саопштења истакао да нико не може да их спречи да законом гарантованим правом на штрајк, изразе противљење према дискриминаторском Закону о платама.

“Не тражимо ни мање ни више од других и зато ћемо бити непоколебљиви у ангаживањима и настојањима да се реализују праведни захтеви за повећање плата запосленима, у целокупном образовном систему, за коефицијент од најмање 30 одсто”, наводи се у саопштењу овог синдиката.

Мрежа невладиних организација АВОНЕТ је путем саопштења истакла да одлука премијера Харадинаја за повећање плата, показује да косовске институције поштују овај сектор, а од Уједињеног синдиката је затражила да се прекине штрајк у основним и средњим школама, а од председника општина да траже одговорност од њиехових челника како би се започела настава.

“Не баш добро стање у образовању, са много проблема, недовољно ангажовање наставника, није донело неопходни квалитет у овом сектору. Такође, Уједињени синдикат је иницирао штрајк, којим директно последице имају ученици, студенти, а те последице треба да буду велика одговорност челника Уједињених синдиката”, наводи се у реаговању АВОНЕТ-а.

Косовски медији су синоћ пренели да су школе у неколико општина, након понуде Владе о повећању плата, наводно спремне да током данашњег дана окончају штрајк и почну са наставом.

Како је пренела Радио телевизија Косово (РТК) наставници су једино у школама у општини Јуник одржали прва три часа са ученицима, а онда су прекинули наставу до 15 сати, када ће се тачно знати да ли ће штрајк бити настављен или не.

Штајк просветних радника започео је пре осам дана, односно 14. јануара, на свим нивоима образовања и то одмах након зимског распуста, који је трајао две недеље. У штрајку се актуелно налази око 27 хиљаде наставника, професора и запослених у обдаништима.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве