Ни на видику решење за захтеве косовских просветара

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Основна школа некада "Вук Караџић" сада “Елена Гјика”

Ни након девет дана штрајка просветних радника на свим нивоима образовања на Косову, укључујући и обданишта, Министарство за образовање, науку и технологију нема адекватно решење за захтеве Уједињеног синдиката, у циљу да се наставници и ученици врате наставном процесу.

Рахман Јашари, председник Уједињених синдиката за образовање, науку и културу је изнео неколико опција, како би штрајк био прекинут.

“Врло смо спемни да наставимо дијалог, пошто нисмо никада предложили само једну решење. Наш предлог се зна и јаван је: повећање коефицијента за најмање 30 одсто за сектор образовања. Друга могућност је да се повуче Закон о платама. Не знам због чега се одбија, јер након повлачења Закона, ситуација ће се смирити. Ми се сада не боримо за плате, ми се боримо да сектор образовања има заслужено место у Закону о платама”, изјавио је Јашари за агенцију “Телеграфи”.

Влада Косова је до сада једино понудила да средства за плате у буџетској линији за 2019. годину буду повећана за 20 милиона евра, што је за просветне раднике и Уједињени синдикат неприхватљиво.

“Ова понуда има два реална недостатка : прво, јер је веома мало, дакле мање од 10 одсто долази до померања коефицијента, и нису укључени други сектори. Дакле, понуда је делимична”, изјавио је Јашари.

Имер Имери, задужен за управљање финансијама у Уједињеном синдикату сматра да је повлачење Нацрта закона из скупштинске процедуре ради његовог побољшања, односно да би заједно са Владом припремили нови Нацрт закона.

“Друга варијанта је смањивање вредности коефицијента: 239 евра је тренутно, а тражили смо 220, како би уштедели 54 милиона евра, а ти милиони испуњавају захтеве Уједињеног синдиката. Захтев Уједињеног синдиката је око 32 милиона евра”, изјавио је Имери телевизији Кохависион.

Директор Центра за образовање Косова, Дукађин Пуповци сматра да су разложни захтеви просветних радника, али и да ако не постоји могућност, онда не треба да им плате буду повећане.

“Коефицијент (плата) за ову категорију треба поново размотрити, али није речено да ће плате биити повећане ако нема могућности. Једоставно, може да се смањи вредност коефицијента са 329 колико, на нивоу који је сад пребродив, или оно што тражи Уједињени синдикат.”, изјавио је он.

Поповци је за Индексонлине изјавио и да још увек има простора да се Нацрт закона о платама који се налази у скупштинској процедури измени, па чак и да се повуче, “јер има доста незадовољних категорија. Он је, такође, истакао да је актуелно стање у косовском образовању последица потписаног Споразума између актуелне владине коалиције и Уједињеног синдиката, у којем се предвиђа повећање плата у сектору образовања за 30 одсто.

“Већ пуних десет година се обећања о повећању плата и социјалних давања претварају у стратегију за добијање избора. Немој да заборавимо да је током кампање за националне изборе 2017. године, Коалиција ПАН потписала Споразум са Уједињеним синдикатом за образовање, науку и културу за повећање плата просветним радницима за 30 одсто, који наравно није реализовала, јер је био у потпуности нереалан. Желео бих да то буде последњи споразум овог типа, јер обећања овакве природе доводе у опасност стабилност државног буџета. Такође, није на синдикалцима да се престројавају иза политичких субјеката, пошто се они састоје од чланова са различитим политичким оријентацијама”, истакао је Поповци.

Штрајком на свим нивоима образовања, укључујући и обданишта, највише су незадовољни родитељи, који од Владе траже заштиту права на образовање. У овом контексту Савет родитеља Косова је у писму упућеном премијеру Рамушу Харадинају затражио да се изврши измена Закона о штрајку, како би се онемогућио штрајк радника образовања, али и припадника полиције, Безбедносних снага Косова, ватрогасцима и Хитној помоћи. Савет родитеља Косова такође сматра да иза штрајка стоје искључиво политички мотиви или интереси.

“И када би се у потпуности реализовали актуелни захтеви, овај би синдикат у будућности поново организовао штрајк, као и раније, и наставио да наноси штету интересима деце. Није реч о синдикалним менталитету као у Немачкој и шире у демократској Европи, него на Балкану. Зато, позивамо да затворе ову црну рупу – ову законску пукотину, која уништава образовање из године у годину, односно угрожава право наше деце на образовање”, наводи се између осталог у поменутом писму.

Премијер Харадинај инсистира да наставници и професори што пре започну са наставом, јер ће у супротном цело лето морати да надокнађују изгубљене часове, међутим челници Уједињеног синдиката подсећају да по Закону о штрајку, просветни радници нису у обавези да надокнаде изгубљене часове.

У међувремену је председник парламента Кадри Весељи послао писмо Комисији за јавну администрацију, локалну управу и медије, од које је затражио да у склопу разматрања Закона о платама, коефицијент председника скупштине буде смањен са 11 на 9. Весељи је образложио и да је овај његов захтев важан корак у склопу реформе јавне администрације, нивелизације плата и укључујући и испуњавање захтева различитих сектора, како би се сачувала буџетска стабилност.

“Верујем да је мој захтев у складу са реалним социо–економским стањем у земљи”, наводи се поред осталог у писму Весељија.

Чланови Комисије за јавну администрацију су у међувремену усвојили смањење коефицијента за високе званичнике Косова са 12 на 10, а по аутоматизму неће бити смањена плата само председнику парламента него и посланицима скупштине и премијеру, који по закону не може да има већу плату од председника скупштине.

Шћипе Пантина из Социјалдемократске партије Косова је на свом Фацебоок профиле написала да “смањење плата високим политичким званичницима и повећање плата другим радницима у јавном сектору, укључујући и здравство, доприносе смањивању неравноправности у друштву”, истакла је Пантина.

Иначе, смањивање коефицијента плата високим званичницима један је од пет услова које је Социјалдемократска партија Косова поставила косовској Влади, како би у другом разматрању, гласала за Нацрт буџета за 2019. годину.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве