Усаглашени трговински односи отварају пут наставку дијалога

Фото КосоваЛиве: Брисел

Заменик премијера Косова, Енвер Хоџај је најавио да ће наредног уторка у Брисел поново отпутовати челници владиног преговарачког тима, Шпенд Ахмети из Социјалдемократске партије Косова и Фатмир Љимај, лидер Социјалдемократске Иниијативе, где ће разговарати са високом представницом Европске Уније (ЕУ) Федериком Могерини.

Владин тим за дијалог са Србијом који за циљ има постизање коначног свеобухватног решења за односе између Косова и Србије, први пут се састао са Могеринијевом пре две недеље, а како је изјавио Шпенд Ахмети, она је затражила да се интензивније ради како би се до половине ове године постигао такав споразум.

И Фатмир Љимај је потврдио да ће наредног уторка састати са Могеринијевом и да је циљ преговарачког тима да међународним партнерима покаже да Косово има вољу да дијалог буде озбиљан и да је спремно да преузме одговорност.

“Ми ћемо бити у Бриселу у уторак, како би заједно са Бриселом разговорали како видимо наставак дијалога. Тако да ће то бити радни састанак, технички састанак, ако могу тако да га назовем, како би смо разговарали о модалитетима наставка дијалога у будућности”, изјавио је Љимај за Радио Слободна Европа.

У међувремену, владин тим за преговоре није успео да, како је најавио, до 15. јануара припреми Платформу за дијалог са Србијом, али је Љимај истакао да ће она бити завршена до 31. јануара.

“Верујем да ћемо платформу имати током наредне недеље, биће готова као драфт и проследиће се скупштини Косова. Платформа за циљ има да став Републике Косово буде јавно познат у будућем дијалогу и шта Косово очекује од тог дијалога. Ту се изражава воља и спремност за дијалог, али истовемено и наша очекивања око епилога дијалога. То је њен циљ, а то значи да Косово изађе коначно са званичном позицијом”, изјавио је Љимај.

С друге стране Шпенд Ахмети сматра да ће ова платформа бити готова пре 30 јануара и обавестио да је екипа за дијалог са Србијом основала шест комисија у склопу свог мандата, које је преузела од скупштине.

Ахмети је још изјавио да преговарачки тим није примио ниједан писани документ од председника Косова Хашима Тачија, у којем се налази почетни драфт споразума, док с друге стране, опозиција инсистира на томе да такав драфт споразума постоји и да су га припремили Тачи и Вучић.

Дијалог између Косова и Србије је прекинут је новембра прошле године, након одлуке косовске Владе за увођење таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ), након чега је званични Београд условио наставак дијалога повлачењем одлуке о овим таксама. И поред тога што је председник Косова Хашим Тачи у неколико наврата изјавио да би требало да се размотри одлука о увођењу такси, премијер Рамуш Харадинај инсистира да се она може изменити само када Србија буде признала Косово као независну државу.

Комесар ЕУ за проширење и добросуседство Јоханес Хан, који учествује на Економском форуму у Давосу је за српску телевизију Н1 изјавио да верује да може да се реши проблем, како би дијалог могао да буде настављен. У овом је контексту истакао да је у разговору са косовским и српским председником, Хашимом Тачијем и Александром Вучићем, који се такође налазе у Давосу, понудио решење за питања трговине између Приштине и Београда, да су обојица председника разумела његов предлог и да наредних дана очекује да позитивно одговоре.

“Предложио сам да (заједно) усагласе сва одговарајућа трговинска питања које се тичу Србије и Косова. Ја сам спреман да водим ове разговоре и то би била основа за претпоставку да је могуће наставити дијалог којим посредује Специјална представница Федерика Могерини”, изјавио је Хан.

У интервјуу за Радио телевизју Косово (РТК), председник Косова Тачи је из Давоса поручио да се прошлост неће заборавити, али да треба да се размишља и о будућности, да се ни по коју цену не смеју доводити у опасност односи са САД, као и да учлањење у ЕУ нема алтернативу.

“Са надом и оптимизмом очекујем да ће ствари ићи у правом смеру, да ће ићи према наставку дијалога наше државе са Србијом. Охрабрујућа је потврда сусрета државне делегације и званичника ЕУ у уторак у Бриселу. Мислим да је то озбиљан корак и ова ће делегација имати моју пуну подршку. Надам се и радим на томе да се у блиској будућности постигне споразум између Косова и Србије, свеобухватан споразум, који ће завршити са столицом Косова у ОУН и признањем Косова од стране Србије”, изјавио је Тачи.

Након сусрета, у Давосу, са немачком канцеларком Ангелом Меркел, српски председник Александар Вућић је изјавио да “треба да се пронађе компромис за Косово”.

“Од ње сам данас чуо тезу да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не да униште или унизе свог противника. Да ли ћемо ми у Србији то разумети, то је већ друга ствар“, изјавио је Вучић.

Позивајући се на своје изворе, дневни лист Коха диторе, пренео је да је канцеларка Меркел Вучићу поновила став да је Немачка против идеје о промени граница на Балкану.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је изјавио да не може до детаља да каже “шта је српски план у дијалогу Београда и Приштине”, али је констатовао да је дијалог застао, када је Вучићева идеја “да се направи неко утврђивање линије одвајања”, доспела у јавност.

“Земље које су признале Косово тумаче да Косово има своје границе, а наша јавност и Устав говоре да је Косово део Србије. Ако говорите да постоје два принципијелна решења, једно је да Косово буде независно или наше, да оно има највећи степен аутономије у оквиру Србије, видећете да ниједно решење није прихватљиво за обе стране“, образложио је Вучићев предлог Ивица Дачић.

Промену граница, или разграничење са Србијом већ дуже време не искључује ни косовски председник Хашим Тачи. Након интервјуа за аустријску новинску агенцију АПА, Тачи је на званичној Фацебоок страници пренео и неке своје одговоре, укључујући и евентуално кориговање граница са Србијом.

“Постизање законско обавезујућег споразума, подразумева да никада више неће бити рата између две државе. Грађани ће имати бољи живот, јер ће се споразумом побољшати и економско стање и створити више радних места, док ће границе бити уклоњене, базирајући се на европском моделу. Шанса за постизање таквог споразума никада није била боља, јер имамо подршку ЕУ и Сједињених америчких држава (САД)”, изјавио је Тачи.

Тачи је поред осталог рекао да је и Русија спремна да подржи евентуални споразум између Косова и Србије, потенцирајући да неће бити ни “Велике Албаније” нити “Велике Србије”, већ да ће се стремити интеграцији у ЕУ.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве