Usaglašeni trgovinski odnosi otvaraju put nastavku dijaloga

Фото КосоваЛиве: Брисел

Фото КосоваЛиве: Брисел


Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj je najavio da će narednog utorka u Brisel ponovo otputovati čelnici vladinog pregovaračkog tima,

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj je najavio da će narednog utorka u Brisel ponovo otputovati čelnici vladinog pregovaračkog tima, Špend Ahmeti iz Socijaldemokratske partije Kosova i Fatmir Ljimaj, lider Socijaldemokratske Iniijative, gde će razgovarati sa visokom predstavnicom Evropske Unije (EU) Federikom Mogerini.

Vladin tim za dijalog sa Srbijom koji za cilj ima postizanje konačnog sveobuhvatnog rešenja za odnose između Kosova i Srbije, prvi put se sastao sa Mogerinijevom pre dve nedelje, a kako je izjavio Špend Ahmeti, ona je zatražila da se intenzivnije radi kako bi se do polovine ove godine postigao takav sporazum.

I Fatmir Ljimaj je potvrdio da će narednog utorka sastati sa Mogerinijevom i da je cilj pregovaračkog tima da međunarodnim partnerima pokaže da Kosovo ima volju da dijalog bude ozbiljan i da je spremno da preuzme odgovornost.

“Mi ćemo biti u Briselu u utorak, kako bi zajedno sa Briselom razgovorali kako vidimo nastavak dijaloga. Tako da će to biti radni sastanak, tehnički sastanak, ako mogu tako da ga nazovem, kako bi smo razgovarali o modalitetima nastavka dijaloga u budućnosti”, izjavio je Ljimaj za Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu, vladin tim za pregovore nije uspeo da, kako je najavio, do 15. januara pripremi Platformu za dijalog sa Srbijom, ali je Ljimaj istakao da će ona biti završena do 31. januara.

“Verujem da ćemo platformu imati tokom naredne nedelje, biće gotova kao draft i proslediće se skupštini Kosova. Platforma za cilj ima da stav Republike Kosovo bude javno poznat u budućem dijalogu i šta Kosovo očekuje od tog dijaloga. Tu se izražava volja i spremnost za dijalog, ali istovemeno i naša očekivanja oko epiloga dijaloga. To je njen cilj, a to znači da Kosovo izađe konačno sa zvaničnom pozicijom”, izjavio je Ljimaj.

S druge strane Špend Ahmeti smatra da će ova platforma biti gotova pre 30 januara i obavestio da je ekipa za dijalog sa Srbijom osnovala šest komisija u sklopu svog mandata, koje je preuzela od skupštine.

Ahmeti je još izjavio da pregovarački tim nije primio nijedan pisani dokument od predsednika Kosova Hašima Tačija, u kojem se nalazi početni draft sporazuma, dok s druge strane, opozicija insistira na tome da takav draft sporazuma postoji i da su ga pripremili Tači i Vučić.

Dijalog između Kosova i Srbije je prekinut je novembra prošle godine, nakon odluke kosovske Vlade za uvođenje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), nakon čega je zvanični Beograd uslovio nastavak dijaloga povlačenjem odluke o ovim taksama. I pored toga što je predsednik Kosova Hašim Tači u nekoliko navrata izjavio da bi trebalo da se razmotri odluka o uvođenju taksi, premijer Ramuš Haradinaj insistira da se ona može izmeniti samo kada Srbija bude priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Komesar EU za proširenje i dobrosusedstvo Johanes Han, koji učestvuje na Ekonomskom forumu u Davosu je za srpsku televiziju N1 izjavio da veruje da može da se reši problem, kako bi dijalog mogao da bude nastavljen. U ovom je kontekstu istakao da je u razgovoru sa kosovskim i srpskim predsednikom, Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem, koji se takođe nalaze u Davosu, ponudio rešenje za pitanja trgovine između Prištine i Beograda, da su obojica predsednika razumela njegov predlog i da narednih dana očekuje da pozitivno odgovore.

“Predložio sam da (zajedno) usaglase sva odgovarajuća trgovinska pitanja koje se tiču Srbije i Kosova. Ja sam spreman da vodim ove razgovore i to bi bila osnova za pretpostavku da je moguće nastaviti dijalog kojim posreduje Specijalna predstavnica Federika Mogerini”, izjavio je Han.

U intervjuu za Radio televizju Kosovo (RTK), predsednik Kosova Tači je iz Davosa poručio da se prošlost neće zaboraviti, ali da treba da se razmišlja i o budućnosti, da se ni po koju cenu ne smeju dovoditi u opasnost odnosi sa SAD, kao i da učlanjenje u EU nema alternativu.

“Sa nadom i optimizmom očekujem da će stvari ići u pravom smeru, da će ići prema nastavku dijaloga naše države sa Srbijom. Ohrabrujuća je potvrda susreta državne delegacije i zvaničnika EU u utorak u Briselu. Mislim da je to ozbiljan korak i ova će delegacija imati moju punu podršku. Nadam se i radim na tome da se u bliskoj budućnosti postigne sporazum između Kosova i Srbije, sveobuhvatan sporazum, koji će završiti sa stolicom Kosova u OUN i priznanjem Kosova od strane Srbije”, izjavio je Tači.

Nakon susreta, u Davosu, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, srpski predsednik Aleksandar Vućić je izjavio da “treba da se pronađe kompromis za Kosovo”.

“Od nje sam danas čuo tezu da je kompromis nešto što dovodi do dobrog rezultata i da ljudi treba da teže kompromisu, a ne da unište ili unize svog protivnika. Da li ćemo mi u Srbiji to razumeti, to je već druga stvar“, izjavio je Vučić.

Pozivajući se na svoje izvore, dnevni list Koha ditore, preneo je da je kancelarka Merkel Vučiću ponovila stav da je Nemačka protiv ideje o promeni granica na Balkanu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da ne može do detalja da kaže “šta je srpski plan u dijalogu Beograda i Prištine”, ali je konstatovao da je dijalog zastao, kada je Vučićeva ideja “da se napravi neko utvrđivanje linije odvajanja”, dospela u javnost.

“Zemlje koje su priznale Kosovo tumače da Kosovo ima svoje granice, a naša javnost i Ustav govore da je Kosovo deo Srbije. Ako govorite da postoje dva principijelna rešenja, jedno je da Kosovo bude nezavisno ili naše, da ono ima najveći stepen autonomije u okviru Srbije, videćete da nijedno rešenje nije prihvatljivo za obe strane“, obrazložio je Vučićev predlog Ivica Dačić.

Promenu granica, ili razgraničenje sa Srbijom već duže vreme ne isključuje ni kosovski predsednik Hašim Tači. Nakon intervjua za austrijsku novinsku agenciju APA, Tači je na zvaničnoj Facebook stranici preneo i neke svoje odgovore, uključujući i eventualno korigovanje granica sa Srbijom.

“Postizanje zakonsko obavezujućeg sporazuma, podrazumeva da nikada više neće biti rata između dve države. Građani će imati bolji život, jer će se sporazumom poboljšati i ekonomsko stanje i stvoriti više radnih mesta, dok će granice biti uklonjene, bazirajući se na evropskom modelu. Šansa za postizanje takvog sporazuma nikada nije bila bolja, jer imamo podršku EU i Sjedinjenih američkih država (SAD)”, izjavio je Tači.

Tači je pored ostalog rekao da je i Rusija spremna da podrži eventualni sporazum između Kosova i Srbije, potencirajući da neće biti ni “Velike Albanije” niti “Velike Srbije”, već da će se stremiti integraciji u EU.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive