Brisel u potrazi za rešenjem za nastavak dijaloga

Фото КосоваЛиве: Брисел

Фото КосоваЛиве: Брисел


Čelnici kosovskog vladinog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Špend Ahmeti i Fatmir Ljimaj sutra će se u Briselu sastati sa ekipom Visoke predstavnice Evropske Unije

Čelnici kosovskog vladinog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Špend Ahmeti i Fatmir Ljimaj sutra će se u Briselu sastati sa ekipom Visoke predstavnice Evropske Unije (EU) Federike Mogerini, a kako ističu to će biti samo konsultativni, odnosno pripremni sastanak za dijalog, za koji se još uvek ne zna da li će ili kada će biti nastavljen.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, i pored pritisaka međunarodnih partnera, ne odstupa od odluke o taksama od 100 odsto na uvoz srpske i bosanske robe.

Krajem prošle nedelje, još jedan apel američke ambasade u Prištini za suspenziju odluke o taksama stigao je na adresu kosovske Vlade u kojem se, pored ostalog, javnost podseća na sadržaj pisma američkog predsednika Donalda Trampa, koji je pozvao kosovske političare da govore jednim glasom i sve strane da se uzdrže od akcija koje bi nanele štetu dijalogu, koji je strateški interes Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo svoj status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo da ne treba pretpostavljati da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose”, navodi se u saopštenju Američke ambasade.

U ovom se saopštenju takođe navodi da su “akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, u suprotnosti sa interesima SAD i da to ne pomaže da se održe jaki bilateralni odnosi Između Kosova i SAD”.

I Maja Kocijančić, portparolka EU je u izjavi za dnevni list “Zeri” ponovo zatražila ukidanje taksi na uvoz srpske i bosanske robe, kako bi se “Srbija i Kosovo angažovali u procesu dijaloga, u smislu pune normalizacije odosa između dve zemlje”.

List “Zeri” takođe prenosi i da Kocijančić nije odgovorila na pitanje da li EU “vrši pritisak i na srpsku državu, kada se ima u vidu da je Srbija aktuelno u ofanzivi za povlačenje priznanja Kosova i sprečavanje učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije.

Prema pisanju lista “Zeri”, Vlada Kosova je odlučila da ne odustane od odluke o taksama, pozivajući se na izjavu ministra za trgovinu Endrita Šalje, koji je izjavio da taksa od 100 odsto neće biti ukinuta dok se ne budu eliminisali svi razlozi koji su doveli do ove odluke.

Predsednik Kosova Hašim Tači, koji je u više navrata insistirao da treba da se razmotri odluka o uvođenju taksi, je na svom fejsbuk nalogu napisao da će kosovske institucije narednih dana “preduzeti akcije i odluke u državnom interesu i ojačati partnertsvo sa međunarodnim saveznicima”.

“Sve državne institucije su u službi zaštite, unapređenja i ostvarivanja naših strateških državnih ciljeva. Dijalog i eventualni mirovni sporazum samo ubrzavaju realizaciju naših ciljeva za učlanjenje u EU, NATO i Organizaciju Ujedinjenih nacija (OUN). Ovi ciljevi su ostvarivi sve dok smo ujedinjeni – pozicija, opozicija i civilno društvo, govorimo snažno jednoglasno i imamo podršku naših međunarodnih saveznika, odnosno američku podršku,” napisao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je, međutim, ponovio da pre povlačenja taksi, Srbija treba da prizna Kosovo.

“Ako Srbija želi da suspendujemo takse, to je reciprocitet. Dakle, nema aktivnosti “mi otvorimo” vrata, a tamo ima agresivnih barikada, ne može tako. Mi nikoga ne mrzimo, ni jednu zemlju na svetu, ali mi želimo braniti sebe. Ako Vučić i Dačić kažu “ne priznajemo vas (nikada)“ , šta očekuju od nas? Da mi kažemo “da, povući ćemo ih? Ne, nikada ih nećemo povući, nikada”, istakao je Haradinaj.

Ipak, poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Naser Rugova je izjavio da je za njegovu partiju nedopustivo kvarenje odnosa sa SAD.

“Svaka tendencija koja bi ugrozila partnerstvo sa SAD, najstrateškijom zemljom, najsnažnijim saveznikom i našim najvećim partnerom, svaka tendencija da se ugroze ili pogoršaju odnosi je neoprostiva i neprihvatljiva za DSK, ali i za narod Kosova”, izjavio je Rugova.

Violeta Hadžoli iz Demokratskog Instituta Kosova je ocenila da je poslednja poruka SAD do sada najoštrije upozorenje i da Vlada Kosova treba da što pre preduzme mere kako bi suspendovala takse ili pronađe rešenje koje je prihvatljivo za SAD.

“Mislim da ovo upozorenje i ovo saopštenje Vlada Kosova, ali i drugi politički i nepolitički akteri, treba veoma ozbiljno da uzmu u obzir. Trenutak je da se razmišlja kako od sada pa nadalje pristupiti dijalogu sa Srbijom, ali i kako Vlada treba da pristupi uvedenim taksama”, izjavila je Hadžoli.

I pored toga što se ne zna da li će ipak narednih dana Vlada Kosova napraviti ustupak i barem suspendovati takse na uvoz srpske i bosanske robe na određeno vreme, kako su to predložile SAD, čime bi bio ispunjen i zahtev Srbije za nastavak dijaloga u Briselu, premijer Haradinaj je Agenciji AFP izjavio da je moguć sporazum između Kosova i Srbije tokom ove godine, ali ne uključujući promenu granice.

Što se uvedenih taksi tiče, Haradinaj je izjavio da će one biti povučene ukoliko postoje ozbiljna i uverljiva nastojanja za nastavak dijaloga.

“Ako razgovori budu ozbiljni, ako bude neka konferencija….gde je sve pripremljeno kako bi se donela odluka, mi ćemo dati šansu procesu” izjavio je Haradinaj za AFP.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive