Брисел у потрази за решењем за наставак дијалога

Фото КосоваЛиве: Брисел

Челници косовског владиног преговарачког тима за дијалог са Србијом, Шпенд Ахмети и Фатмир Љимај сутра ће се у Бриселу састати са екипом Високе представнице Европске Уније (ЕУ) Федерике Могерини, а како истичу то ће бити само консултативни, односно припремни састанак за дијалог, за који се још увек не зна да ли ће или када ће бити настављен.

Премијер Косова Рамуш Харадинај, и поред притисака међународних партнера, не одступа од одлуке о таксама од 100 одсто на увоз српске и босанске робе.

Крајем прошле недеље, још један апел америчке амбасаде у Приштини за суспензију одлуке о таксама стигао је на адресу косовске Владе у којем се, поред осталог, јавност подсећа на садржај писма америчког председника Доналда Трампа, који је позвао косовске политичаре да говоре једним гласом и све стране да се уздрже од акција које би нанеле штету дијалогу, који је стратешки интерес Сједињених Америчких Држава (САД).

“Неки коментатори и политичари сугерисали су да ће Косово свој статус као независне, суверене државе, блиско повезане са Сједињеним Америчким Државама (САД), штитити од свих последица његових одлука на међународној сцени. Упозоравамо да не треба претпостављати да Косово или било који други пријатељ Сједињених Држава може да предузме акције које су у супротности са нашим стратешким интересима, а да се не суочи са последицама по наше билатералне односе”, наводи се у саопштењу Америчке амбасаде.

У овом се саопштењу такође наводи да су “акције које подривају дијалог, ометања са стране и одбијање да се укину таксе, у супротности са интересима САД и да то не помаже да се одрже јаки билатерални односи Између Косова и САД”.

И Маја Коцијанчић, портпаролка ЕУ је у изјави за дневни лист “Зери” поново затражила укидање такси на увоз српске и босанске робе, како би се “Србија и Косово ангажовали у процесу дијалога, у смислу пуне нормализације одоса између две земље”.

Лист “Зери” такође преноси и да Коцијанчић није одговорила на питање да ли ЕУ “врши притисак и на српску државу, када се има у виду да је Србија актуелно у офанзиви за повлачење признања Косова и спречавање учлањења Косова у међународне организације.

Према писању листа “Зери”, Влада Косова је одлучила да не одустане од одлуке о таксама, позивајући се на изјаву министра за трговину Ендрита Шаље, који је изјавио да такса од 100 одсто неће бити укинута док се не буду елиминисали сви разлози који су довели до ове одлуке.

Председник Косова Хашим Тачи, који је у више наврата инсистирао да треба да се размотри одлука о увођењу такси, је на свом фејсбук налогу написао да ће косовске институције наредних дана “предузети акције и одлуке у државном интересу и ојачати партнертсво са међународним савезницима”.

“Све државне институције су у служби заштите, унапређења и остваривања наших стратешких државних циљева. Дијалог и евентуални мировни споразум само убрзавају реализацију наших циљева за учлањење у ЕУ, НАТО и Организацију Уједињених нација (ОУН). Ови циљеви су оствариви све док смо уједињени – позиција, опозиција и цивилно друштво, говоримо снажно једногласно и имамо подршку наших међународних савезника, односно америчку подршку,” написао је Тачи.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је, међутим, поновио да пре повлачења такси, Србија треба да призна Косово.

“Ако Србија жели да суспендујемо таксе, то је реципроцитет. Дакле, нема активности “ми отворимо” врата, а тамо има агресивних барикада, не може тако. Ми никога не мрзимо, ни једну земљу на свету, али ми желимо бранити себе. Ако Вучић и Дачић кажу “не признајемо вас (никада)“ , шта очекују од нас? Да ми кажемо “да, повући ћемо их? Не, никада их нећемо повући, никада”, истакао је Харадинај.

Ипак, посланик Демократског савеза Косова (ДСК) Насер Ругова је изјавио да је за његову партију недопустиво кварење односа са САД.

“Свака тенденција која би угрозила партнерство са САД, најстратешкијом земљом, најснажнијим савезником и нашим највећим партнером, свака тенденција да се угрозе или погоршају односи је неопростива и неприхватљива за ДСК, али и за народ Косова”, изјавио је Ругова.

Виолета Хаџоли из Демократског Института Косова је оценила да је последња порука САД до сада најоштрије упозорење и да Влада Косова треба да што пре предузме мере како би суспендовала таксе или пронађе решење које је прихватљиво за САД.

“Мислим да ово упозорење и ово саопштење Влада Косова, али и други политички и неполитички актери, треба веома озбиљно да узму у обзир. Тренутак је да се размишља како од сада па надаље приступити дијалогу са Србијом, али и како Влада треба да приступи уведеним таксама”, изјавила је Хаџоли.

И поред тога што се не зна да ли ће ипак наредних дана Влада Косова направити уступак и барем суспендовати таксе на увоз српске и босанске робе на одређено време, како су то предложиле САД, чиме би био испуњен и захтев Србије за наставак дијалога у Бриселу, премијер Харадинај је Агенцији АФП изјавио да је могућ споразум између Косова и Србије током ове године, али не укључујући промену границе.

Што се уведених такси тиче, Харадинај је изјавио да ће оне бити повучене уколико постоје озбиљна и уверљива настојања за наставак дијалога.

“Ако разговори буду озбиљни, ако буде нека конференција….где је све припремљено како би се донела одлука, ми ћемо дати шансу процесу” изјавио је Харадинај за АФП.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве