Харадинај: Таксе остају јер ојачавају косовку позицију у преговорима са Србијом, нећемо Русију у разговорима

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Рамуш Харадинај је потврдио да таксе на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини остају на снази, јер ојачавају преговарачку позицију Коосва у завршним, како је реко разговорима са Србијом. Он је такође рекао да не жели да Русија буде део преговарачког процеса.

Таксе на робу из Србије и БИХ остају, јер се тиме јача косовска преговарачка позиција за постизање коначног сплразума са Србијом, рекоа је послеседнице Владе Коосва, Рамуш Харадинај. Он је нагласио да се отвара могућност или поделе територије Косова или стварања Републике Српске, уколико се тксеодмах укину, алудирајући на формирање Заједнице општина са српском већином са извршним овлашћењима. Због тога је, како каже, у писму земљама Квинте, затражио одржавање конференције, налик на ону из Рамбујеа.

“За конференцију коју сам предложио, битан је садашњи састав, односно садашња структура дијалога, који ће да води Европска унија. Има и интересовања од стране Сједињених Америчких Држава да буду део процеса, али ми не тражимо да се мења начин и састав у дијалогу. Не тражимо да се начин дијалога мења, јер не желимо Русију у преговорима, да будем веома јасан. Не желимо да Русија има икакву улогу јер се сама Русија повукла са балкана и из Европе већ одавно. Русију не интересује овај део света, осим што жели да одржава статус кwо на балкану и да спречава учлањење у НАТО. То смо видели, али не и неки напор да се помире и развијају балканске земље”, рекао је Харадинај.

Рамуш Харадинај није желео да на данашњој конференцији за медије говори о евентуалном распаду владајуће коалиције и паду Владе, нити о изјави председника Скупштине Косова,Кадрија весељија, да би таксе требало суспендовати одмах на рок од 120 дана, али је још једном потврдио да ће министар пољопривреде у Влади Косова Ненад Рикало, бити смењен, како би посланици Социјалдемократске партије Косова Шпенда Ахметија гласали за буџет.

Анђелка Ћуп