Владина коалиција у потрази за унутрашњим компромисом око такси

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи и Рамуш Харадинај

Писмо које је премијер Косова Рамуш Харадинај упутио представницима земаља КВИНТА-е и ЕУ, у којем је укидање таксе на увоз српске и босанске робе условио одржавањем међународне конференције на којој би се постигао свеобухватни Споразум са Србијом о међусобним односима две земље, постављајући притом и услове, који би требали да претходе таквој Конференцији, и с друге стране предлог председника парламента Кадри Весељија да би таксе требале да се суспендују на 120 дана, како би се дала шанса наставку дијалога са Србијом, у косовској јавности је протумачено као могући раскол владине коалиције.

Председник скупштине Кадри Весељи је у интервјуу за Радио Дукађини изјавио да ће Влада пасти само ако премијер Харадинај самог себе обори, али и додао да ће његова партија предати мандат уколико буду повређени стратешки интереси државе Косово, партнерству са САД и ако земља не иде напред (напредује).

„Оно што највише тражим од Харадинаја је да се више фокусира на економским реформама и да буде веома пажљив у односима са САД и другим партнерима. Није питање шале партнерство са САД“, изјавио је Весељи.

Шеф владиног кабинета Авни Арифи је изјавио да ће таксе остати на снази и да оне нису против интереса САД и да ће увек бити људи који мисле другачије. Арифи је такође оценио да владина коалиција добро функционише.

„Тренутно Влади иде веома добро. Нико се не плаши пада Владе. Ко може да је обори. Не верујем да то може једна особа, за то треба много особа“, изјавио је Арифи.

С друге стране, посланик Демократске партије Косова Хајдар Бећа сматра да је предлог Весељија о суспензији такси за 120 дана добра идеја, износећи став да је Косово требало да усклади активности са међународним пријатељима, посебно са САД и ЕУ, али и истакао да без обзира што то није урађено, да нема разлога за „ескалацију унутрашње политичке ситуације“.

„Верујем да ће се наћи заједнички језик, али мислим да интересе државе треба да ставимо на прво место“, изјавио је Бећа дневом листу „Зери“.

Паљ Љекај, министар за инфраструктуру и саобраћај и један од потпредседника Алијансе за будућност Косова је изјавио да му је жао због свих оних који који мисле да инсистирање премијера Харадинаја да таксе на увоз српске и босанске робе остану на снази, може да нанесе штету партнерству Косова са САД.

Министар финансија из редова Демократске партије Косова, Бедри Хамза је изјавио да ће Влада, без обзира на актулену ситуацију на политичкој сцени Косова, наставити са својим радом.

„Не очекујем да ускоро (убрзо) буде потеза (покрета)и промена сутуације, или краткорочне ситуације, али се у политици никада незна. Могуће је да се у политици догоде непредвидиве ствари. Колико сам информисан (имам информација) није лака ситуација, али мислим да ћемо ми наставити са радом“, изјавио је Хамза за телевизију Клјан Косова.

Политиколог Рамуш Тахири је оценио да или премијер Харадинај или председник парламента Весељи морају да одустану од свог предлога, посебно што то траже Сједињене Америчке Државе, наводећи да, у супротном, тврди ставови око таксе могу да доведу до распада коалиције и пада Владе.

Слично мисли и адвокат и политички аналитичар Дастид Паласка, који је за емисију „Прессинг“ на телевизији Т7 изјавио да председник Косова Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај по сваку цену желе да политички преживе.

„Лидери су очајни, не штеде савезнике, најважнију имовину ове земље, како би их злопутребили за дневне обрачуне (за залопутребу за дневно обрачунавање).

Током дана Демократска партија Косова (ДПК) Кадри Весељија је издала саопштење у којем је затражила да се „дигну руке од присупа и једностраних политичких протагонизама који воде земљу у политичку кризу, у време када изазови са којима се суочава наша држава тражи национално јединство“.

У истом саопштењу Демократска партија Косова је такође затражила да се одустане од изјава везаних за кориговањем граница, као и да се одустане од изјава и позива за организовање међународне конференције за Косово, јер она представља реалну опасност поновног отварања коначног статуса Косова и опасност у укључивање и Русије у тај процес.

Од Демократског савеза Косова Иса Мустафе, ова је партија (ДПК) затражила да прекине са коришћењем денигрирајућег језика бежање од државне одговорности, а да се Покрет Самоопредељење дистанцира од свог антидржавног дискурса и призна државу Косово.

Ова је партија такође изнела забринутост због недостатка заједничког институционалног деловања сматрајући да то штети партерству са САД и позицији Косова на међународном нивоу.

Шеф парламентарне групе Демократског савеза Косова (ДСК) Авдулах Хоти је изјавио да Влада Рамуша Харадинаја треба да падне, пошто није успела да управља земљом како треба. Он је такође позвао Владу да послуша савете САД о повлачењу такси на увоз српске и босанске робе.

Косовски аналитичари не искључују још дубљу кризу у владиној коалицији, након нејединственог става везаног за укидање односно суспендоваје одлуке о такси. Како главни косовски медији преносе, у каснијим последподневним сатима очекује се састанак између премијера Рамуша Харадинаја, председника парламента Кадри Весељија, Фатмира Љимаја, заменика премијера и једног од челника државног тима за преговоре са Србијом и Бехџета Пацолија, лидера Алијансе за ново Косово.

Према истим медијима, они ће покушати да ускладе своје ставове везане за захтеве САД око такси, а уколико не буду успели у томе, не искључују и одржавање превремених избора.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве