fbpx

Vladina koalicija u potrazi za unutrašnjim kompromisom oko taksi

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи и Рамуш Харадинај

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи и Рамуш Харадинај

Pismo koje je premijer Kosova Ramuš Haradinaj uputio predstavnicima zemalja KVINTA-e i EU, u kojem je ukidanje takse na uvoz srpske i bosanske robe uslovio održavanjem međunarodne konferencije

Pismo koje je premijer Kosova Ramuš Haradinaj uputio predstavnicima zemalja KVINTA-e i EU, u kojem je ukidanje takse na uvoz srpske i bosanske robe uslovio održavanjem međunarodne konferencije na kojoj bi se postigao sveobuhvatni Sporazum sa Srbijom o međusobnim odnosima dve zemlje, postavljajući pritom i uslove, koji bi trebali da prethode takvoj Konferenciji, i s druge strane predlog predsednika parlamenta Kadri Veseljija da bi takse trebale da se suspenduju na 120 dana, kako bi se dala šansa nastavku dijaloga sa Srbijom, u kosovskoj javnosti je protumačeno kao mogući raskol vladine koalicije.

Predsednik skupštine Kadri Veselji je u intervjuu za Radio Dukađini izjavio da će Vlada pasti samo ako premijer Haradinaj samog sebe obori, ali i dodao da će njegova partija predati mandat ukoliko budu povređeni strateški interesi države Kosovo, partnerstvu sa SAD i ako zemlja ne ide napred (napreduje).

„Ono što najviše tražim od Haradinaja je da se više fokusira na ekonomskim reformama i da bude veoma pažljiv u odnosima sa SAD i drugim partnerima. Nije pitanje šale partnerstvo sa SAD“, izjavio je Veselji.

Šef vladinog kabineta Avni Arifi je izjavio da će takse ostati na snazi i da one nisu protiv interesa SAD i da će uvek biti ljudi koji misle drugačije. Arifi je takođe ocenio da vladina koalicija dobro funkcioniše.

„Trenutno Vladi ide veoma dobro. Niko se ne plaši pada Vlade. Ko može da je obori. Ne verujem da to može jedna osoba, za to treba mnogo osoba“, izjavio je Arifi.

S druge strane, poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beća smatra da je predlog Veseljija o suspenziji taksi za 120 dana dobra ideja, iznoseći stav da je Kosovo trebalo da uskladi aktivnosti sa međunarodnim prijateljima, posebno sa SAD i EU, ali i istakao da bez obzira što to nije urađeno, da nema razloga za „eskalaciju unutrašnje političke situacije“.

„Verujem da će se naći zajednički jezik, ali mislim da interese države treba da stavimo na prvo mesto“, izjavio je Beća dnevom listu „Zeri“.

Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu i saobraćaj i jedan od potpredsednika Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da mu je žao zbog svih onih koji koji misle da insistiranje premijera Haradinaja da takse na uvoz srpske i bosanske robe ostanu na snazi, može da nanese štetu partnerstvu Kosova sa SAD.

Ministar finansija iz redova Demokratske partije Kosova, Bedri Hamza je izjavio da će Vlada, bez obzira na aktulenu situaciju na političkoj sceni Kosova, nastaviti sa svojim radom.

„Ne očekujem da uskoro (ubrzo) bude poteza (pokreta)i promena sutuacije, ili kratkoročne situacije, ali se u politici nikada nezna. Moguće je da se u politici dogode nepredvidive stvari. Koliko sam informisan (imam informacija) nije laka situacija, ali mislim da ćemo mi nastaviti sa radom“, izjavio je Hamza za televiziju Kljan Kosova.

Politikolog Ramuš Tahiri je ocenio da ili premijer Haradinaj ili predsednik parlamenta Veselji moraju da odustanu od svog predloga, posebno što to traže Sjedinjene Američke Države, navodeći da, u suprotnom, tvrdi stavovi oko takse mogu da dovedu do raspada koalicije i pada Vlade.

Slično misli i advokat i politički analitičar Dastid Palaska, koji je za emisiju „Pressing“ na televiziji T7 izjavio da predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj po svaku cenu žele da politički prežive.

„Lideri su očajni, ne štede saveznike, najvažniju imovinu ove zemlje, kako bi ih zloputrebili za dnevne obračune (za zaloputrebu za dnevno obračunavanje).

Tokom dana Demokratska partija Kosova (DPK) Kadri Veseljija je izdala saopštenje u kojem je zatražila da se „dignu ruke od prisupa i jednostranih političkih protagonizama koji vode zemlju u političku krizu, u vreme kada izazovi sa kojima se suočava naša država traži nacionalno jedinstvo“.

U istom saopštenju Demokratska partija Kosova je takođe zatražila da se odustane od izjava vezanih za korigovanjem granica, kao i da se odustane od izjava i poziva za organizovanje međunarodne konferencije za Kosovo, jer ona predstavlja realnu opasnost ponovnog otvaranja konačnog statusa Kosova i opasnost u uključivanje i Rusije u taj proces.

Od Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe, ova je partija (DPK) zatražila da prekine sa korišćenjem denigrirajućeg jezika bežanje od državne odgovornosti, a da se Pokret Samoopredeljenje distancira od svog antidržavnog diskursa i prizna državu Kosovo.

Ova je partija takođe iznela zabrinutost zbog nedostatka zajedničkog institucionalnog delovanja smatrajući da to šteti parterstvu sa SAD i poziciji Kosova na međunarodnom nivou.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti je izjavio da Vlada Ramuša Haradinaja treba da padne, pošto nije uspela da upravlja zemljom kako treba. On je takođe pozvao Vladu da posluša savete SAD o povlačenju taksi na uvoz srpske i bosanske robe.

Kosovski analitičari ne isključuju još dublju krizu u vladinoj koaliciji, nakon nejedinstvenog stava vezanog za ukidanje odnosno suspendovaje odluke o taksi. Kako glavni kosovski mediji prenose, u kasnijim posledpodnevnim satima očekuje se sastanak između premijera Ramuša Haradinaja, predsednika parlamenta Kadri Veseljija, Fatmira Ljimaja, zamenika premijera i jednog od čelnika državnog tima za pregovore sa Srbijom i Behdžeta Pacolija, lidera Alijanse za novo Kosovo.

Prema istim medijima, oni će pokušati da usklade svoje stavove vezane za zahteve SAD oko taksi, a ukoliko ne budu uspeli u tome, ne isključuju i održavanje prevremenih izbora.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: