“Венац” ујединио фолклораше за лечење Драгана Трипковића

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: хуманитарни Светосавски концерт

У организацији националног ансамбла “Венац”, синоћ је у Грачаници одржан хуманитарни Светосавски концерт. Приход са концерта, на коме је учествовало преко 300 младих играча, намењен је лечењу Драгана Трипковића из Племетине.

Преко три стотине младих фолклораша са централног Косова вечерас су подигли Грачаницу на ноге. Громким аплаузима и сузама, публика је пропратила сваки корак, сваку песму младих из културмо-уметничких друштава са централног Косова и Метохије. Аплаузи одушевљења и сузе радоснице на лицима посетилаца у Дому културе у Грачаници, јер су деца и млади показали како се бори за ово парче крвљу натопљене земље. Показали су игром и песмом да за српски народ на косовско-метохијским посторима има будућности. Али, млади су синоћ урадили и више од тога. Они су старије учили хуманости, јер је сав приход са вечерашњег концерта намењен за лечење Драгана Трипковића из Племетине, коме је потребна трансплантација бубрега.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: хуманитарни Светосавски концерт

Сваки покрет младих фолклораша будно су пратили чланови реномираног Националног ансамбла “Венац”, помажући својим наследницима да се публици представе у што бољем светлу. Негде из прикрајка, све је посматрао и шеф “Венца”, Циле Митић.

“Деца су дивна. Трајаће фолклор у Грачаници”, рекао је после концерта.

И заиста, млади фолклораши су показали да ће “Венац” наставити да постоји захваљујући управо њима, младима из свих крајева Косова и Метохије, који су од малих ногу одлучили да ће да раде на неговању српске традиције, као што то и “Венац” ради већ пуних 55 година. Директорка “Венца” Снежана Јовановић није крила задовољство и није могла да сакрије радост, али није ни желела да прича много.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: хуманитарни Светосавски концерт

“Пустимо да ова деца на бини покажу шта знају, а ја им се у име “Венца” најтоплије захваљујем. Срећна сам и што је сала препуна. Потребно нам је јединство, и те како. Надам се да ће овај концерт томе допринети, као што се надам да ћемо помоћи Драгану Трипковићу да оздрави и буде још много година са својом породицом”, рекла је Снежана Јовановић, цитирајући речи блажено почившег Партријарха Павла: “Будимо људи”.

Млади из Доње Брњице, Бабиног Моста, Лапљег Села, Лепине, Бадовца, Угљара, Грачанице и околних села, показали су вечерас своје играчко и певачко умеће. КУД “Бранко Меденица”, КУД “Симонида”, КУД “Славуј”, КУД “Косовка девојка” и пет дечијих и омладинских група ансамбла “Венац”, поносно су приказали ношњу из различитих делова Србије. Преплитале су се игре из Метохије, околине Ниша, Врањанска свита, игре из Приштине. Са младим играчима, публика је прошетала, од источне Србије, преко Крушевца до Шар планине, уживала у умилним гласовима Миљане Славић и Тамаре Капетановић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: хуманитарни Светосавски концерт

Али, када се са бине грачаничког Дома културе заорила позната песма “Хеј црвен цвете, прерасла те трава, пет годиница нисам тебе брала”, у сали је прво настао тајац, а онда се заорио громогласан аплауз, упућен Софији Ивић из Чаглавице, која има тек неки месец више од пет годиница. Запевала је Софија пред преко 400 људи, не рачунајући учеснике, као искусна права певачица, обучена у српску народну ношњу. И није имала трему, глас јој није задрхтао. Мало су је збунили аплаузи додуше, није била сигурна да ли је негде погрешила. Ниси погрешила, Софија, дивна си, само настави, поручили су јој њени учитељи певања и играња. И наставила је још гласније:

“Ти недај да ти одем,

Без крста и без славе,

Ти недај Видовдане,

Да име ми нестане”.

И на крају концерта, сви учесници на бини, а придружили су им се и старији, већ прослављени играчи “Венца”, публика на ногама и сви заједно, као да су вежбали годинама, песмом су послали поруку наде за опстанак, наде за бољу будућност, наде за опоравак Драгана Трипковића:

“Сини јарко сунце са Косова,

Не дамо те земљо Душанова…

Док је Пећи и док је Дечана,

Грачанице и Газиместана,

Не дамо те, васкрсло Косово

најсветије поље Србиново.“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: хуманитарни Светосавски концерт

Светосавски хуманитарни концерт, организовао је Национални ансамбл песама и игара Косова и Метохије “Венац”, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а у сарадњи са Привременим органом општине Приштина и Домом културе Грачаница и предузећем Јвни превоз.


Анђелка Ћуп