После маратонског заседања, Скупштина Косова усвојила Буџет, закон о платама у јавном сектору и сет других важних закона.

После више од 15 сати рада посланици скупштине Косова, касно синоћ или рано јутрос усвојили су закон о Буџету за ову годину, закон о Трепчи, закон о платама у јавном секторору, закон о наставку дијалога Београда и Приштине као и сет закона, међу којима је и закон о реформи јавне урпаве и независних агенција и нацрт закона о јавним функционерима.

Усвајању Закона о буџетским средствима за 2019. годину претходила је расправа поводом Нацрта Закона о повећању плата у јавном сектору о којој се, како се и очекивало водила најжећа расправа. Само на ову тачку дневног реда уложено је 77 амандаман, а гласало се за сваки појединачно. Посланици опозиције подржали су повећање плате у јавном сектору али не и повећање примања код појединих категорија.

-Ми нисмо против повећања плата представника власти, али јесмо против повећања плата возачка функционера, који имају већи плату од професора, а закон не испуњава услове које предвиђа, зато смо ми против таквог закона, рекла је у жустрој расправи,  Хикмете Барјрами, посланица ЛДК.

Са 62 гласа за и једним суздржаним, Скупштина је усвојила закон о платама у јавном сектору.

Нацрт закон о Буџету за ову годину, који је касније изгласан, предиђа буџет који ће износити више од 2,3 милијарде евра. Нацртом је предвиђено повећање пензија за 20% и доприноса за 15%, такође ће се повећати и буџет за приоритете Владе за 2019. годину, као што су заштита, здравље, образовање и животна средина. Подсећања ради, партија ПДС је на једној од скупштинсих седница, у децембру прошле године, за подршку гласању о Буџету поставила неколико услова, а један од њих је био и смена министра пољопривреде из редова Српске листе Ненада Рикала.

Весељи: Економија Косова стабилна

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи, по усвајању Нацрта закона о платама у парламенту, изјавио је да  службеници на Косову сада могу рећи да су и они унапређени са земљама ЕУ за исплате које ће имати.

Кадри Весељи, председник Скупштине Косова, фото: ГрчаницаОнлајн

Весељи је нагалсио  да је економија Косова стабилна и да ово солидно повећање плата неће угрозити макроекономску и макрофинансијску стабилност.

Постоји пораст од 20 до 83 %. За лекаре, војску, полицију, наставнике, пензионере, ватрогасце и све остале категорије, постоји пораст плата. Сада ћемо се фокусирати на најважнији део предузетништва, производње и приватног сектора. Развој земље зависи од приватног сектора. То ће бити наша оријентација , нагласио је  Весељи.

Харадинај: Косово усвојило највећи буџет у својој историји

Одогварајући на питање о таксама, уведеним на робу из Србије и БиХ, Весељи је нагласио да стоји иза његове раније изјаве да би порез требало условно суспендовати, на период од 120 дана.

Рамуш Харадинај, фото: ГрачаницаОнлајн

Косово улази у нову фазу развоја усвојивши и највећи буџет у својој историји нагласио је косовски премијер Рамуш Харадинај.

 – Ово је највећи и најновији развојни буџет Косова, који ће претходити економском расту од 4,7 одсто. Образовање са око 300 милиона евра и здравље са 234 милиона су сектори који највише користе. Институције владавине права и одбране добијају додатну финансијску подршку од 6% у односу на прошлогодишњи буџет. Више сигурности и веће заштите, како за грађане, тако и за инвестиције. Капиталне инвестиције се повећавају за 11%, или 75 милиона у односу на 2018. годину, што омогућава реализацију многих постојећих и нових пројеката као главни подстицај за економски развој и приватни сектор, рекао је Харадинај

– Приштина ће убудуће постати полазна такча за дијалог са Беогрдом, његов ток и завршетак, рекао је Енвер Хоџај, потрпредседник косовске владе и члан тим за дијалог.

Хоџај је посланицима предстравио Нацрт закона о дужностима, одговорностима и надлежностима државне делегације Косова у процесу дијалога са Републиком Србијом.

Сврха овог нацрта Закона о дијалогу јесте поштовање устава и стратешких интереса Косова. Друго, овај закон даје мандат косовској делегацији, надгледа ову делегацију и тако одређује политичку одговорност према грађанима. Треће, овај закон одређује једнак састав у делегацији свих политичких субјеката из владиних и опозиционих структура, јер она може имати представника цивилног друштва, рекао је Хоџај.

Последња тачка дневног реда маратонске седнице скупштине која је почела око 11 часова, а завршила је са радом у раним јутарњим сатима, била је разматрање предлога – Статута Акционарског друштва „Трепча“ АД. За овај предлог гласало је 80 посланика док су три била против.

Иван Миљковић