fbpx

Nema ultimatuma za Kosovo, ali odluku o taksama treba suspendovati

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети


U cilju davanja zelenog svetla za deblokadu dijaloga u Briselu između Kosova i Srbije, kako bi se postigao konačni sveobuhvatni sporazum o odnosima “dve zemlje”,

U cilju davanja zelenog svetla za deblokadu dijaloga u Briselu između Kosova i Srbije, kako bi se postigao konačni sveobuhvatni sporazum o odnosima “dve zemlje”, čelnici kosovskih institucija su se u poslednja dva dana sastali par puta sa američkim ambasadorom Filip Kosnetom i imali telefonske razgovore sa visokim zvaničnicima američkog Stejt departmenta.

Ipak, u svim ovim pokušajima nije došlo do kompromisa unutar vladajuće koalicije oko povlačenja ili suspendovanja odluke o uvedenoj taksi od 100 odsto na određeno vreme na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), što je uslov za nastavak dijaloga od strane Srbije, a što podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU).

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je uporan da takse treba da ostanu na snazi, u čemu ima podršku i koalicionog partnera Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja, dok predsednik parlamenta i Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli smatraju da se odluka o taksama treba suspendovati na određeno vreme.

Ovim sastancima je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači, koji takođe zastupa stav da treba otvoriti put dijalogu i suspendovati takse na srpsku i bosansku robu. U ovom je kontekstu, putem svog fejsbuk profila obavestio javnost da je ponovo imao i telefonski razgovor sa Džonom Boltonom, savetnikom za Nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, a zatim i sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičelom.

Tači je preneo da je sa Mičelom razgovarao o političkoj situaciji na Kosovu i da su se složili da se nastavi posvećenost poslednjoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

“Sve institucije u SAD podržavaju Republiku Kosovo u postizanju sveobuhvatnog rešenja, koji će konačno doneti dugoročni mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, napisao je Tači.

Predsednik Tači je i nakon razgovora sa Boltonom obavestio kosovsku javnost da je u fokusu pažnje bio dijalog između Kosova i Srbije.

“Uverio sam ambasadora Boltona da je Republika Kosovo odgovorna kada je reč o nastavku dijaloga i da će govoriti jednim glasom, kako je to zatražio predsednik Tramp. Mi smo ubeđeni da će dijalog ubrzo početi i da će završiti sveobuhvatnim sporazumom, koji će obezbediti recipročno priznanje i učlanjenje u NATO, EU i Organizaciju Ujedinjenih Nacija (OUN)”, napisao je predsednik Kosova.

U emisiji “Interaktiv” na televiziji Kohavisioni, američki ambasador Filip Kosnet je izjavio da njegova zemlja nije dala nikakav ultimatum Kosovu zbog taksi na uvoz srpske robe, kako su to objavili pojedini lokalni mediji. On je takođe istakao da veruje da će privremena suspenzija taksi pomoći da se proces dijaloga nastavi, jer bi u suprotnom bio izgubljen peavi trenutak. Kosnet je takođe istakao da se ne postavlja pitanje da li Kosovo ima pravo da uvede takse, već da li je to dobra odluka za Kosovo, Srbiju ili SAD.

Deo kosovskih analitičara smatra da je odbijanje da se suspenduju takse na uvoz srpske robe, i to na zahtev strateškog saveznika, SAD, u stvari antiamerički stav.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da greše svi oni koji misle da će se odlukom o taksama “pokvariti” odnosi sa SAD, dodajući da je odluka o taksama doneta protiv Rusije.

“Mi ćemo biti nasuprot Rusije. Taksa nije uvedena protiv Amerike, nego Rusije. Rusija i Srbija su radile na povlačenju priznanja, novcem”, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je tokom jučerašnjeg dana izneo da je njegova partija spremna za prevremene izbore, ako to bude “odlučio” koalicioni partner (PDK), ali da odluku o taksama neće povući.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji, koji je danas na vanrednoj konferenciji za štampu obavestio javnost da je postignut sporazum sa Ujedinjenim sindikatom za obrazovanje, nauku i tehnologiju, izjavio je da je sada na redu rešavanje pitanja taksi.

“Onako kako danas vidimo, sastaćemo se i oko taksi, u interesu zemlje. Zajedno ćemo dati odgovor”, izjavio je kratko Veselji.

Jakup Krasnići, jedan od lidera Socijaldemokratske Inicijative, smatra da odlučnost Haradinaja da i pored snažnih pritisaka međunarodnih i koalicionih partnera ne povuče odluku o taksama od 100 odsto na srpsku i bosansku robu, može da dovede do pada Vlade, dodajući da eventualnih izbora treba da se plaše oni koji nisu spremni da brane interese zemlje i da bi u takvoj situaciji (održavanja izbora) najviše dobio Ramuš Haradinaj.

Juče je i lider Demokratske partije Kosova i predsednik parlamenta Kadri Veselji izjavio da je za Kosovo najvažnije da sačuvaju prijateljstvo sa SAD.

“Najmanje su važna unutrašnja pitanja i stolice, od moje pa nadalje. Važnije je da je država svetinja i našom mudrošću ćemo čuvati prijateljstvo sa onima sa kojima smo došli do slobode i nezavisnosti. Nema suvereniteta i odbrane teritorijalnog integriteta bez pametne politike i bez SAD i zapadnih partnera” istakao je čelnik Demokratske partije Kosova.

Pojedini kosovski analitičari tvrde da, navodno, vladina koalicija najkasnije do ponedeljka treba da donese konačnu odluku vezanu za takse, odnosno odluku da li će ona biti suspendovana na 120 dana, kako predlaže predsednik parlamenta Veselji ili će ipak ostati na snazi, na čemu insistira Haradinaj.

U svakom slučaju, epilog sednice skupštine, na kojoj su poslanici izglasali budžet za 2019. godinu, predstavlja jasan parametar u smislu koliko je vladajuća koalicija stabilna i da li će uspeti da ipak napravi unutrašnji kompromis u vezi odluke o uvođenju taksi na srpsku i bosansku robu.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: