Нема ултиматума за Косово, али одлуку о таксама треба суспендовати

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

У циљу давања зеленог светла за деблокаду дијалога у Бриселу између Косова и Србије, како би се постигао коначни свеобухватни споразум о односима “две земље”, челници косовских институција су се у последња два дана састали пар пута са америчким амбасадором Филип Коснетом и имали телефонске разговоре са високим званичницима америчког Стејт департмента.

Ипак, у свим овим покушајима није дошло до компромиса унутар владајуће коалиције око повлачења или суспендовања одлуке о уведеној такси од 100 одсто на одређено време на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ), што је услов за наставак дијалога од стране Србије, а што подржавају Сједињене Америчке Државе (САД) и Европска унија (ЕУ).

Премијер Косова Рамуш Харадинај је упоран да таксе треба да остану на снази, у чему има подршку и коалиционог партнера Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја, док председник парламента и Демократске партије Косова Кадри Весељи и Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли сматрају да се одлука о таксама треба суспендовати на одређено време.

Овим састанцима је присуствовао и председник Косова Хашим Тачи, који такође заступа став да треба отворити пут дијалогу и суспендовати таксе на српску и босанску робу. У овом је контексту, путем свог фејсбук профила обавестио јавност да је поново имао и телефонски разговор са Џоном Болтоном, саветником за Националну безбедност америчког председника Доналда Трампа, а затим и са помоћником државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичелом.

Тачи је пренео да је са Мичелом разговарао о политичкој ситуацији на Косову и да су се сложили да се настави посвећеност последњој фази дијалога између Косова и Србије.

“Све институције у САД подржавају Републику Косово у постизању свеобухватног решења, који ће коначно донети дугорочни мир и стабилност на Западном Балкану”, написао је Тачи.

Председник Тачи је и након разговора са Болтоном обавестио косовску јавност да је у фокусу пажње био дијалог између Косова и Србије.

“Уверио сам амбасадора Болтона да је Република Косово одговорна када је реч о наставку дијалога и да ће говорити једним гласом, како је то затражио председник Трамп. Ми смо убеђени да ће дијалог убрзо почети и да ће завршити свеобухватним споразумом, који ће обезбедити реципрочно признање и учлањење у НАТО, ЕУ и Организацију Уједињених Нација (ОУН)”, написао је председник Косова.

У емисији “Интерактив” на телевизији Кохависиони, амерички амбасадор Филип Коснет је изјавио да његова земља није дала никакав ултиматум Косову због такси на увоз српске робе, како су то објавили поједини локални медији. Он је такође истакао да верује да ће привремена суспензија такси помоћи да се процес дијалога настави, јер би у супротном био изгубљен пеави тренутак. Коснет је такође истакао да се не поставља питање да ли Косово има право да уведе таксе, већ да ли је то добра одлука за Косово, Србију или САД.

Део косовских аналитичара сматра да је одбијање да се суспендују таксе на увоз српске робе, и то на захтев стратешког савезника, САД, у ствари антиамерички став.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је изјавио да греше сви они који мисле да ће се одлуком о таксама “покварити” односи са САД, додајући да је одлука о таксама донета против Русије.

“Ми ћемо бити насупрот Русије. Такса није уведена против Америке, него Русије. Русија и Србија су радиле на повлачењу признања, новцем”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је током јучерашњег дана изнео да је његова партија спремна за превремене изборе, ако то буде “одлучио” коалициони партнер (ПДК), али да одлуку о таксама неће повући.

Председник парламента Кадри Весељи, који је данас на ванредној конференцији за штампу обавестио јавност да је постигнут споразум са Уједињеним синдикатом за образовање, науку и технологију, изјавио је да је сада на реду решавање питања такси.

“Онако како данас видимо, састаћемо се и око такси, у интересу земље. Заједно ћемо дати одговор”, изјавио је кратко Весељи.

Јакуп Краснићи, један од лидера Социјалдемократске Иницијативе, сматра да одлучност Харадинаја да и поред снажних притисака међународних и коалиционих партнера не повуче одлуку о таксама од 100 одсто на српску и босанску робу, може да доведе до пада Владе, додајући да евентуалних избора треба да се плаше они који нису спремни да бране интересе земље и да би у таквој ситуацији (одржавања избора) највише добио Рамуш Харадинај.

Јуче је и лидер Демократске партије Косова и председник парламента Кадри Весељи изјавио да је за Косово најважније да сачувају пријатељство са САД.

“Најмање су важна унутрашња питања и столице, од моје па надаље. Важније је да је држава светиња и нашом мудрошћу ћемо чувати пријатељство са онима са којима смо дошли до слободе и независности. Нема суверенитета и одбране територијалног интегритета без паметне политике и без САД и западних партнера” истакао је челник Демократске партије Косова.

Поједини косовски аналитичари тврде да, наводно, владина коалиција најкасније до понедељка треба да донесе коначну одлуку везану за таксе, односно одлуку да ли ће она бити суспендована на 120 дана, како предлаже председник парламента Весељи или ће ипак остати на снази, на чему инсистира Харадинај.

У сваком случају, епилог седнице скупштине, на којој су посланици изгласали буџет за 2019. годину, представља јасан параметар у смислу колико је владајућа коалиција стабилна и да ли ће успети да ипак направи унутрашњи компромис у вези одлуке о увођењу такси на српску и босанску робу.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве