Статут “Трепче”, још једна препрека наставку дијалога

Усвајање Статута о Рударском комбинату “Трепча”, од стране посланика Косова, изгледа да је још више удаљило Косово и Србију од Брисела и дијалога, на чијем брзом обнављању инсистирају Европска Унија (ЕУ) и Сједињене Америчке Државе (САД).

Наставак дијалога условљава Србија, укидањем такси од 100 одсто на увоз српске робе, коју је усвојила косовска Влада, а премијер Косова Рамуш Харадинај одговара да ће се то догодити када Србија буде признала Косово. У тражењу унутрашњег компромисног решења унутар владајуће коалиције, како деблокирати замрзнути дијалог у Бриселу, усвајањем Статута о Комбинату “Трепча”, изгледа да је Србија поставила још један услов­?

У јучерашњем сусрету са британским амбасадором у Београду Денисом Кифом, председник Србије Александар Вучић је истакао да застој у дијалогу може да буде превазиђен укидањем таксе на српску робу и “прекидом провокација, какав је Закон о Статуту Рударског комбината ‘Трепча’”, наводећи да се ради о “отимању српске имовине”.

На “нови услов” Србије за наставак дијалога, реаговао је лидер Социјалдемократске партије Косова и један од челника косовског преговарачког тима за дијалог у Бриселу, Шпенд Ахмети који је на свом Фацебоок профилу између осталог написао да Србија не може ни на који начин да искористи дијалог како би порицала Републику Косово и њен институционални суверенитет.

-Једну ствар треба да схвате Вучић и остали: Република Косово је независна и суверена земља, која доноси одлуке на демократски начин и према институционалним процедурама. Вучић може да мисли шта хоће о Косову, али његово мишљење нема никакву законску тежину. С тога то је губљење времена. Такве одлуке могу да покваре његов план. Али, опет, то није и не може да буде забринутост Косова, написао је Ахмети.

Он је још додао да је Косово спремно за дијалог и да је у том склопу припремљена сва неопходна документација и да сада преостаје да Србија одлучи да ли ће бити део дијалога, чији је циљ решавање отворених питања са Србијом, као што је признавање и прихватање државности Републике Косово.

Ненад Рикало, из Листе Српска, којег је премијер Косова Рамуш Харадинај пре неколико дана “ослободио функције” министра за пољопривреду, је између осталог изјавио да ће се Срби на Косову борити и даље и за Газиводе, Брезовицу и Комбинат “Трепча”.

Грађанска Иницијатива “Слобода, демократија, правда”, је од Владе Србије затражила предузимање свих мера како би помогла Борду Комбината “Трепча Север”, где је запослено више од три хиљаде радника, односно да не дозволи конфисковање државне имовине Србије, а генерални директор овог дела комбината Трепча, Јован Димкић је изјавио да неће прихватити Статут о Трепчи, усвојен у косовској скупштини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију у српској Влади Марко Ђурић је рекао да је усвојени Статут неприхватљив за Србију:

-Зато упозоравам све у међународној заједници и шаљем јасну и недвосмислену поруку да би примена оваквог накарадног статута, којим се отима ‘Трепча’, имала исте онакве штетне последице на дијалог као и увођење такси. То нису услови у којима може да се разговара, рекао је Ђурић на конференцији за штампу, поручујући да се не треба „играти ватром“.

За разлику од српских званичника, косовски су задовољни усвајањем Статута ‘о Комбинату “Трепча”, а косовски премијер Рамуш Харадинај је изјавио да “овај Статут даје неопходан легитимитет ‘Трепчи’, да, како је рекао, оперише свим свјим капацитетима, враћајући га у пуну функцију економије, „државе Косова“ и рудара” изјавио је Харадинај.

Министар за економски развој Ваљдрин Лука је на свом фејсбук профилу написао да усвојени Статут омогућава примену Закона о Комбинату “Трепча”, који су, иначе посланици усвојили 2016. године.

-Усвајање Статута предузећа отвара пут перспективи развоја ‘Трепче’ и омогућава почетак домаћих и страних инвестиција, повећавајући вредност и побољшавајући технологију, која ће омогућити да се ‘Трепча’ преобрати у једног од главних гиганата економског развоја „наше земље“, истовремено побољшавајући социјално благостање радника и општи јавни интерес”, написао је Лука.

Министар Лука је такође изјавио да Статут омогућава формалну административну регистрацију “Трепче” као акционарског друштва, затим, комплетирање Борда, предвиђено Законом о “Трепчи”, избор и именовање Борда менаџера и почетак инвестиција, како је предвиђено Законом о “Трепчи”.

Јован Димкић с друге стране каже да је Закон о “Трепчи”, усвојен 2016. године у косовској скупштини, Србија прогласила ништавним и да га неће спроводити.

-Нећемо прихватити спровођење тог закона. Ми не мислимо да треба да препустимо управљање нашим делом ’Трепче’ неком другом, који је преко ноћи прогласио да је власник 80, или 90, или 100 одсто акција, рекао је Димкић.

Иначе, у рудницима “Трепче” има злата, сребра и ретких метала, а процењује се да укупне резерве олова и цинка износе између 4 и 5 милиона тона, док лигнита између 13 и 15 милијарди тона.

Српски званичници кажу да питање власништва није решено и да је Фонд за развој власник више од 55 одсто акција, а косовски званичници истичу да Србија нема никакво право на имовину „државе Косово“.

Иначе, на усвајања Статута о “Трепчи”, реаговала је и Европска Унија (ЕУ). Портпаролка, Маја Коцијанчич је агенцији “Танјуг” изјавила да “Трепча” треба да буде део дијалога између Косова и Србије.

Међутим, премијер Косова Рамуш Харадинај, је на свом фејсбук профилу написао да је то доказ да је ЕУ изгубила “компас”.

-Изјава портпаролке Европске Комисије Маје Коцијанчич, датој српским медијима, да ‘Трепча’ треба да буде део дијалога, предлог је без преседана, неприхватљив и као такав угрожава суверенитет „државе Косово“. ‘Трепча’ није отворено питање између Косова и Србије и ни у једном тренутку народ Косова и његове институције неће дозволити стварање измишљених тема које имају јасан циљ поделе Косова, изјавио је Харадинај.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај