fbpx

Uslove postavljaju obe strane, nastavak dijaloga neizvestan

Фото КосоваЛиве: Федерике Могерини, Висока представница Европске Уније

Фото КосоваЛиве: Федерике Могерини, Висока представница Европске Уније


Čelnici kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti juče su nenajavljeno otputovali u Brisel kako bi sa predstavnicima kabineta

Čelnici kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti juče su nenajavljeno otputovali u Brisel kako bi sa predstavnicima kabineta Visoke predstavnice Evropske Unije Federike Mogerini razgovarali o modalitetima “mogućeg” dijaloga.

Fatmir Ljimaj je nakon povratka izjavio da je tokom susreta pomenut i problem uvedenih taksi od 100 odsto na srpsku i bosansku robu, koja je za Srbiju prepreka za nastavak dijaloga i najavio da će uskoro ponovo otputovati u Brisel.

“Treba da se vratimo stolu i razgovaramo o otvorenim pitanjima koje imamo sa Srbijom. Verujem da će Platforma (za dijalog) biti poslata u skupštinu naredne nedelje. Napravili smo mogući model dijaloga. Ovaj dijalog treba da ide direktno ka konačnom sporazumu, sa uslovima koje smo postavili Srbiji”, izjavio je Ljimaj.

Uslove ima i Srbija za nastavak dijaloga. Od kosovske Vlade traži da ukine odluku o taksama na uvoz srpske robe, a od juče insistira i da se povuče Statut o Rudarskom kombinatu “Trepča”, koji je usvojen od strane poslanika tokom prošlog vikenda, kako bi bio deo dijaloga u Briselu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je odlučan da ne povuče odluku o taksama dok Srbija ne bude priznala Kosovo, a odgovor portparolke Evropske Unije (EU) Maje Kocijančić, na pitanje srpske Agencije “Tanjug” vezan za Statut o “Trepči”, da se u Briselu treba razgovarati “o svim otvorenim pitanjima koje imaju dve zemlje”…, izgleda da je pogoršao komunikaciju na relaciji Kosovo–Brisel.

Prvi je reagovao premijer Haradinaj koji je izjavu Maje Kocijančić ocenio izjavom bez presedana, neprihvatljivom i koja zadire u suverenitet Kosova, dodajući da je Brisel izgubio kompas i da više ne zna svoje odgovornosti.

Putem fejsbuk profila, reagovao je i predsednik parlamenta Kadri Veselji, koji je napisao da “Trepča” nije bila, nije, niti će biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom.

“Ovakvim retorikom EU ruši svaku perspektivu dijaloga i dobrosusedstva. “Trepča” je prirodno pravo države Kosovo. Danas i zauvek”, napisao je Veselji.

Oštro je reagovao i lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, ocenjujući da je ideja da se o “Trepči” razgovara apsurdna, koliko bi bila i ideja da se u Briselu vodi dijalog o granicama Kosova.

“Kosovo ni u jednoj fazi nije prihvatilo da se o “Trepči” i njenim prirodnim bogatstvima, koji se nalaze na njegovoj teritoriji, vodi dijalog sa Srbijom. Treba da budemo zajedno i da se snažno suprotstavimo da u ime sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom vodimo dijalog o pitanjima suvereniteta i našeg državnog integriteta… Ovako kako je počelo, jednoga dana će tražiti i da ne dišemo, bez dijaloga sa Srbijom”, izjavio je Mustafa.

Dok poslanik Socijaldemokratske Inicijative Zafir Beriša smatra da se EU nalazi u dubokoj unutrašnjoj političkoj krizi i da Kosovo ne može da plaća račun njene krize, zamenik premijera Enver Hodžaj kaže da je šokiran izjavom Maje Kocijančič.

“Apsolutno je neprihvatljivo da EU daje takve neprimerene izjave koje mogu da nanesu štetu procesu dijaloga sa Srbijom. Nacionalni resursi Kosova nikada nisu bili deo dijaloga”, napisao je Hodžaj na tviter nalogu.

Poslanik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj je predložio da vladin pregovarački tim prekine svaki kontakt sa EU ukoliko se ustanovi da je portparolka Maja Kocijančić iznela zvaničan stav EU oko “Trepče”, a Ljumir Abdidžiku, poslanik Demokratskog saveza Kosova smatra da zvaničnici EU koji su osnivanje kosovske vojske ocenili provokacijom, jer se Srbija ne slaže sa tim i rekli da se požurilo sa odlukom o “Trepči”, jer se o bogatstvu Kosova treba razgovarati sa Srbijom, ne mogu biti posrednici u dijalogu.

“Takvi, sa takvim mišljenjem, na strani su Srbije. Jednostrani i bez kredibiliteta, isti ne predstavljaju ni individualne stavove država EU. Njihovo posredovanje je kompromitovano i kao ovo posredovanje – do razjašnjenja- Kosovo treba da odmah odbije”, rekao je Abdidžiku.

Nezavisni sindikat rudara rudnika “Trepča” je oštro reagovao na predlog da se o pitanju “Trepče”, pregovara sa Srbijom, a predsednik ovog sindikata Šućri Sadiku je putem fejsbuk profila istakao da bi tako nešto ugrozilo suverenitet Kosova.

Publicista Veton Suroi smatra da je zahtev Evropske Komisije da Statut “Trepče” bude deo pregovora između Kosova i Srbije, prirodna posledica principa koje je Kosovo do sada prihvatalo.

“Tokom proteklih sedam godina, Kosovo je pristalo da razgovara sa Srbijom i složilo se sa njom o načinu kako da se organizuju kosovske opštine (Zajednica srpskih opština), koje nacionalnosti treba obavezno da bude komandir policije i sudije Apelacionog suda u Severnoj Mitrovici i koje visine treba da bude zid kod kružnog toka na severu grada Mitrovice”, rekao je Suroi.

On je dodao da je Uredu Federike Mogerini jasno da ako je Kosovo prihvatilo da razgovara i složi se oko svih pitanja koja bi trebala da budu deo suvereniteta Kosova, prihvatiće da razgovara i o “Trepči” i da je ovo dobra lekcija za kosovski politički spektar.

Kako prenosi deo srpskih medija na Kosovu, profesor međunarodnog prava Bojan Milosavljević kaže da je usvojeni Statut o rudarskom kombinatu “Trepča” “suprotan svim međunarodnim standardima kojima se garantuje pravo na imovinu, a sa političke strane to je jednostrana i štetna odluka kojom se negiraju prava Srbije i zanemaruje dugotrajno ulaganje u ovaj rudarski kombinat”.

Inače, usvajanjem Statuta za “Trepču”, ovaj će kombinat biti registrovan kao Akcionarsko društvo, gde će glavni akcionar biti, kako se kaže, država, sa 80 odsto akcija, dok će 20 odsto akcija imati radnici.

Ministar za privredni razvoj Valjdrin Luka je za Radio televiziju Kosovo (RTK) izjavio da “Trepča” nije političko pitanje. On je objasnio da je Zakonom i Statutom o “Trepči” predviđeno da se osnuje Bord od devet članova, (u kojem bi tri člana bila iz srpske zajednice), a odlučivao bi o izvoznim aranžmanima “Trepče”.

“Mi možemo da napredujemo i ima pozitivnog raspoloženja kod svih strana kada se govori o tehničkom aspektu, ali sve menja kada se uđe u politički aspekt, za šta nema potrebe. Postoji spremnost kod svih strana da se napreduje i ima interesovanja investitora za ‘Trepču’”, izjavio je Luka.

Portparolka EU Maja Kocijančić je za Radio Glas Amerike pojasnila da pitanja o kojima se pregovara ili će se pregovarati, ne određuje EU, već strane u dijalogu. Ona je ponovo zatražila da kosovska Vlada povuče odluku o taksama kako bi se obnovio dijalog u Briselu. Premijer Haradinaj kaže da Kosovo nikada nije uslovljavalo dijalog i da je odluka o taksama na srpsku robu bila nametnuta, zbog ponašanja Srbije prema Kosovu, tvrdeći da ustvari Srbija postavlja uslove za nastavak dijaloga.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive
%d bloggers like this: